10 persoane şi 3 lanţuri de farmacii, trimise în judecată într-un dosar privind achiziţii ilegale de medicamente
0
Mai multe persoane şi trei societăţi comerciale au fost trimise în judecată într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani privind operaţiuni derulate în domeniul achiziţiei şi comercializării de medicamente.
Potrivit unui comunicat emis de Parchetul General, pe 5 mai 2014, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a făcut o sesizare cu privire la faptul că au fost identificate mai multe persoane juridice ca beneficiare ale unor operaţiuni comerciale suspecte de a avea un caracter fictiv, operaţiuni derulate în domeniul achiziţiei şi comercializării de medicamente.
Astfel, procurorii au deschis o anchetă în urma căreia a rezultat că societăţile respective „au declarat intrări intracomunitare şi au efectuat unele dintre achiziţiile de medicamente de la intern prin două circuite comerciale care înglobează operaţiuni fictive destinate sustragerii de la plata sumelor de bani datorate cu titlu de TVA şi introducerii în circuitul comercial a unor medicamente pentru care nu există documente legale de provenienţă”.
Potrivit rechizitoriului, Marian Stan şi Robertino Stan, în calitate de administratori ai societăţilor comerciale S.C. Cross Pharm S.R.L., S.C. Farmacia Vitaplus Cernica S.R.L. şi S.C. Benedict Pharm S.R.L., ar fi creat, cu ajutorul Luminiţei Costin, a lui Alexandru – Robert Oprea şi a lui Ştefan Florin Clinciu, două mecanisme de eludare a taxelor datorate bugetului de stat.
Cum acţionau suspecţii
Astfel, spun anchetatorii, primul mecanism infracţional s-ar fi derulat prin înregistrarea în evidenţele contabile de cheltuieli cu prestări servicii, efectuându-se operaţiuni de deducere a TVA-ului în baza unor facturi emise de către anumite societăţi comerciale, deşi între acestea şi societăţile administrate de suspecţi nu ar fi existat operaţiuni reale, diminuându-se profitul impozabil şi al TVA-lui de plată.
„Astfel, inculpata Costin Luminiţa, în calitate de contabil al S.C. Cross Pharma S.R.L., S.C. Farmacia Vitaplus Cernica S.R.L. şi S.C. Benedict Pharm S.R.L., a oferit ajutor material în activitatea infracţională prin efectuarea tuturor operaţiunilor care ţineau de evidenţa financiar-contabilă, respectiv depunerea corelată a declaraţiilor fiscale obligatorii, reglarea situaţiei financiar-contabile a societăţilor, înregistrarea operaţiunilor fictive ale societăţilor, transmiterea documentelor contabile şi financiare către reprezentanţii societăţilor şi întocmirea înregistrărilor contabile fără a verifica realitatea operaţiunilor, inclusiv în perioada controlului efectuat de către reprezentanţii A.N.A.F., în care a dirijat încercarea de a denatura înregistrările contabile ale celor trei societăţi, prin acordarea de sprijin de specialitate şi întocmirea de diverse situaţii contabile spre a fi prezentate organelor de control”, potrivit comunicatului emis de Parchetul General.
Procurorii precizează că Alexandru – Robert Oprea, în calitate de administrator în fapt al unei societăţi comerciale, ar fi consimţit la încheierea, în mod fictiv, de contracte de prestări servicii cu cele trei societăţi, în baza acestora fiind emise numeroase facturi fiscale nerealele. Aceste facturi ar fi avut ca obiect servicii de marketing în domeniul medicamentelor, toate fiind emise în numele societăţii de o persoană inexistentă, iar activităţile nu puteau fi prestate de către această societate comercială, având în vedere că aceasta nu deţinea logistica necesară efectuării acestora.
Ştefan Florin Clinciu ar fi procurat în mod ilegal şi furnizat lui Robertino Stan o ştampilă cu amprenta S.C. L.F.C. S.R.L., precum şi tipizate de facturi fiscale şi chitanţe cu datele S.C. F.P. S.R.L., în format electronic.
Cel de-al doilea mecanism infracţional
În privinţa celui de-al doilea mecanism infracţional, procurorii precizează că acesta consta în disimularea adevăratei naturi a dispoziţiei, a circulaţiei şi a proprietăţii sumelor de bani, ştiindu-se că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni, „realizându-se în mod empiric prin întocmirea de contracte de împrumut între S.C. Cross Pharm S.R.L. şi mai multe persoane fizice (inculpaţii) Stan Mariana, Clinciu Ştefan Florin, Clinciu Gheorghe, Clinciu Cornelia Raluca, Usturoi-Pavel Marian, Anghel Gheorghe Aurelian şi Isac Alina Mariana, deşi societatea nu avea acest obiect de activitate, ci îşi desfăşura activitatea în domeniul comerţului cu medicamente”.
Anchetatorii precizează că prin încheierea contractelor de împrumut menţionate (însumând în total 16.660.065 de lei), ar fi fost încălcate dispoziţiile legale privind societăţile comerciale, potrivit cărora „persoanele fizice şi juridice care constituie societăţi comerciale nu se pot abate de la scopul generic al acestora, respectiv efectuarea de acte de comerţ, astfel că acestea nu aveau aptitudinea de a acorda împrumuturi fără dobândă, deoarece acest tip de operaţiune nu poate fi calificată ca un act de comerţ”.
„Cu privire la realitatea acestor contracte de împrumut, demn de remarcat este faptul că acestea nu îndeplinesc condiţiile minime necesare întocmirii unor asemenea contracte, din punct de vedere al prevederilor privind termenii şi condiţiile, toate sunt încheiate fără dobândă şi au un aspect letric, aspecte ce conduc la concluzia că au fost întocmite doar pentru a disimula transferul sumelor de bani şi crearea unei aparenţe de legalitate în cazul efectuării de verificări de organe de control financiar-fiscale”, mai spun anchetatorii.
Prejudiciul a fost estimat la 17.745.544 de lei, sumă cu care Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal.
De asemenea, în acest caz s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asigurător şi poprirea asupra conturilor bancare deţinute de inculpaţi, precum şi asupra imobilelor deţinute de aceştia. Totodată, s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra sumelor de bani ridicate cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare.
Cine va ajunge în faţa instanţei
În acest caz au fost trimişi în judecată Robertino Stan (evaziune fiscală şi spălare de bani), Marina Stan (evaziune fiscală şi spălare de bani), Luminiţa Costin (complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani), Alexandru-Robert Oprea (complicitate la evaziune fiscală), Ştefan – Florin Clinciu (complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani), Cornelia Raluca Clinciu (spălare de bani), Gheorghe Clinciu (spălare de bani), Pavel Marian Usturoi (spălare de bani), Gheorghe Aurelian Anghel (spălare de bani) şi Alina Mariana Isca (spălare de bani).
De asemenea, au mai fost trimise în judecată şi SC Cross Pharm SRL (evaziune fiscală şi spălare de bani), SC Farmacia Vitaplus Cernica SRL (evaziune fiscală) şi SC Benedict Pharma SRL (evaziune fiscală).
Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bucureşti.