Un bărbat de 94 de ani, cel mai vârstnic donator pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Credincioşii de pretutindeni sunt aşteptaţi să aşeze cărămida lor la edificarea celui mai important lăcaş de cult al românilor ridicat de la Revoluţie încoace: Catedrala Mântuirii Neamului“. Aşa sună anunţul postat pe site-ul destinat Catedralei Neamului care îi îndeamnă pe credincioşi să doneze bani pentru ridicarea construcţie. Printre donatori se află şi un preot în vârstă de 94 de ani.

Pe site-ul dedicat Catedralei Mântuirii Neamului, care aparţine Patriarhiei Române, se precizează că pentru construirea lăcaşului de cult, credincioşi de toate vârstele au decis să doneze diferite sume de bani. Printre aceştia, un preot în vârstă de 94 de ani trimite constant fonduri destinate ridicării Catedralei.

„Avem un părinte din zona Turnu Severin care are 94 de ani şi care donează cu regularitate nişte sume importante de bani, considerând că acesta este modul în care îi mulţumeşte lui Dumnezeu pentru faptul că îşi vede visul cu ochii, deoarece de când era tânăr dorea să se construiască o Catedrală a Mântuirii Neamului“, spune Nicolae Crângaşu, reprezentant al Sectorului Monumente şi Construcţii Bisericeşti din cadrul Patriarhiei Române.

Totodată, pe site-ul Catedralei Mântuirii Neamului se specifică faptul că cei mai mulţi donatori sunt oameni cu venituri modeste, dar printre cei care dau bani pentru construirea lăcaşului de cult se numărăr şi persoane juridice, care ajută cu bani sau obiecte de cult. 

Catedrala Mântuirii Neamului, ideea de la sfârşitul secolului al XIX-lea

Ideea de a construi o „catedrală a ţării“ în Capitală s-a născut la sfârşitul secolului al XIX-lea. Până la actuala formă a Catedralei Neamului, care se ridică pe Dealul Arsenalului, au fost dezbătute zeci de propuneri arhitecturale şi s-au luat în calcul cel puţin şapte variante de amplasament.

Cel mai mare lăcaş de cult construit în România este mai mult decât un proiect controversat care costă 80 de milioane de euro. Catedrala Mântuirii Neamului, clădirea-mamut de 120 de metri lungime, 70 de metri lăţime şi 120 de metri înălţime se ridică acum pe Dealul Arsenalului din Capitală, chiar în spatele celei mai mari clădiri din Europa, Palatul Parlamentului.

Cu toate acestea, povestea Catedralei porneşte de mai bine de un secol. Prima iniţiativă a aparţinut regelui Carol I, care în anul 1882 promovează un proiect de lege prin care oferă cinci milioane de lei aur pentru construirea lăcaşului. La vremea aceea, banii însemnau circa 5% din bugetul ţării.

Pe aceeaşi temă:

Feţele neştiute ale Catedralei Mântuirii Neamului

„Vrem spitale, nu catedrale!”. Protest la adresa finanţării cultelor de către stat

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite