Sorin Oprescu, despre demolarea Cathedral Plaza: „O să respect legea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Sorin Oprescu a declarat că se va supune legii dacă trebuie să demoleze Cathedral Plaza, turnul de 19 etaje construit la doar opt metri de zidurile Catedralei Catolice Sf. iosif, FOTO Adevărul
Primarul Sorin Oprescu a declarat că se va supune legii dacă trebuie să demoleze Cathedral Plaza, turnul de 19 etaje construit la doar opt metri de zidurile Catedralei Catolice Sf. iosif, FOTO Adevărul

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat vineri seară, referitor la decizia instanţei care obligă edilul Capitalei să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei Cathedral Plaza, că aşteaptă să vadă „motivaţia“ magistraţilor şi că va respecta legea.

„Aştept să văd şi eu motivaţia (instanţei - n.r.), să văd şi eu cum scrie în corpul hotărârii şi o să respect legea", a declarat Oprescu, la România TV.

Întrebat despre costurile unei eventuale operaţiuni de demolare a construcţiei, primarul general a spus că municipalitatea va trebui să recupereze de undeva respectiva sumă, nefiind vorba despre o acţiune ieftină.

Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) a anunţat luni că prin decizia din 23 ianuarie dată de Curtea de Apel Ploieşti s-a dispus definitiv şi irevocabil demolarea turnului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată această construcţie la destinaţia iniţială, aceea de parc.

Potrivit declaraţiilor preotului Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti (ARCB), nu mai există căi de atac şi doar o anulare a acestei hotărâri pe care a luat-o Instanţa din Dâmboviţa ar mai putea salva de la demolare clădirea situată lângă Catedrala „Sfântul Iosif”.

„Este o decizie irevocabilă ce aparaţine tribunalului din Dâmboviţa. Decizia a fost atacată, însă acum două zile tribunalul din Prahova a respins cererea. Acum aşteptăm ca autorităţile să ia în considerare aceste decizii şi să demoleze clădirea. Aşa cum am mai spus noi dorim ca spaţiul să revină la forma sa iniţială de dinaintea construirii imobilului, iar făptaşii să suporte consecinţele”, a declarat, pentru Adevărul, Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al ARCB.

Cine va trebui să demoleze: primarul sau proprietarul?

În acest fel, a arătat Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti, Justiţia nu numai că reconfirmă temeinicia demersului judiciar, început încă din 2006, prin cererea de anulare a autorizaţiei de construire şi oprire a lucrărilor, ci autorizează irevocabil desfiinţarea clădirii nelegale, dovedeşte legitimitatea demersurilor întreprinse deja de primarul Capitalei, prin somarea beneficiarului clădirii, de a trece la demolarea benevolă a acesteia, dar şi obligă autoritatea publică să îndeplinească efectiv acest act de justiţie şi reparaţie a prejudiciului public şi a celui suferit de Arhiepiscopie, ca proprietară a două monumente istorice de mare valoare artistică şi istorică.

Decizia pronunţată la Târgovişte în cazul Cathedral Plaza şi menţinută de Curtea de Apel Ploieşti nu va putea produce efecte întrucât proprietarul clădirii nu a luat parte la judecată, iar primarul general nu are competenţă pentru a iniţia o procedură de desfiinţare, susţin avocaţii Millennium.

În decizia Instanţei din Dâmboviţa este menţionat faptul că „se dispune obligarea pârâtului la luarea măsurilor administrative de aducere a terenului în situaţia anterioară emiterii autorizaţiei. În vederea refacerii cadrului natural din zona de protecţie a Catedralei Sfântul Iosif”. În acest caz, pârâtul fiind Primăria Municipiului Bucureşti.

Robert Roşu, avocatul care-l reprezintă pe dezvoltator consideră că hotărârea luată de instanţa din Târgovişte nu are niciun efect asupra „dreptului de proprietate asupra «Cathedral Plaza», întrucât proprietarul clădirii nu a fost citat şi nu a fost parte în acest proces”.

Pentru a evita demolarea imobilului de către Primăria Municipiului Bucureşti, dezvoltatorul „Millenium Building Development” şi-a căutat dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a respins demersul făcut de către dezvoltator.

Totodată, mai există o hotărâre legală împotriva dezvoltatorului, luată în noiembrie 2010 de Curtea de Apel Suceava care a declarat autorizaţia de construire a „Cathedral Plaza” ilegală. Autorităţile au susţinut că dezvoltatorul nu a avut acordul notarial al ARCB, şi totodată nu a efectuat expertiza Catedralei înainte de începerea lucrărilor.

Arhiepiscopul n-a crezut că acest turn va fi ridicat

Procesul cu Millennium Building Development a început în anul 2006 şi a fost judecat la patru tribunale din ţară, la solicitarea dezvoltatorului. Tribunalul din Dâmboviţa a soluţionat cazul în favoarea ARCB, iar apoi în favoarea firmei Millennium Building de Curtea de Apel Ploieşti.

Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“ în anul 2009, Monseniorul Ioan Robu (foto), Arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice, explica de ce şi-a dat acordul pentru ca turnul de 19 etaje să fie ridicat lângă Catedrala Sfântul Iosif. Monseniorul declara că defunctul arhitect Alexandru Cişmigiu l-ar fi sfătuit să-şi dea acordul, spunându-i că oricum autorităţile nu vor aviza proiectul Cathedral Plaza. Astfel, el şi-a dat acordul de principiu, iar beneficiarii clădirii îi promiteau spaţii expoziţionale şi locuri de parcare, fiind convins că turnul de 19 etaje nu va fi construit vreodată.

„El, Alexandru Cişmigiu, a spus să dăm acest acord ca el să aibă pace cu Millenium, la care lucra, pentru că oricum monumentele istorice nu vor avea niciodată asemenea coloşi în preajmă. Or, s-a întâmplat contrariul. Comisia pentru monumentele istorice şi-a dat acordul. Ei, dacă a existat acest acord din partea noastră la început, nu era pentru acest proiect“, declara atunci Ioan Robu.

ioan robu
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite