Hala Matache, ultimul ghimpe din calea bulevardului Uranus, demolată noaptea, pe ascuns. ONG-urile susţin că acţiunea este ilegală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Demolarea a început luni seară, în jurul orei 22.00. FOTO Vlad Bâscă / Facebook
Demolarea a început luni seară, în jurul orei 22.00. FOTO Vlad Bâscă / Facebook

Organizaţiile nonguvernamentale care militeaază pentru salvarea Halei Matache din calea Diametralei Nord-Sud au anunţat că primăria a demarat acţiunea de strămutare prin demolare a clădirii monument istoric, luni seară. Asta după ce, în cursul zilei de luni a avut loc o dezbatere publică în care s-au discutat trei PUZ-uri din proiectul Bulevardului Uranus, printre care şi strămutarea Halei Matache prin demolare.

Demolarea Halei Matache a început odată cu lăsarea serii, la fel cum s-a întâmplat şi cu alte clădiri din calea viitorului Bulevard Uranus, cum a fost cazul Hotelului Marna.

Deşi ONG-uri susţin că municipalitatea nu ar deţine autorizaţie de demolare, reprezentanţii Primăriei precizează că a fost emis între timp un asemenea document.

Primăria Capitalei a emis un comunicat de presă prin care a explicat faptul că lucrările de demolare a Halei Matache, demarate luni seară, au atât avizul pentru conceptul de strămutare, eliberat de Ministerul Culturii, cât şi avizul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Bucureşti.

"Pentru proiectul de desfacere s-a eliberat în condiţiile legii autorizaţia de dezmembrare, în vederea executării lucrărilor pentru demontarea elementelor artistice componente ale Halei “Matache Măcelaru”.Restaurarea, recondiţionarea şi depozitarea acestora se vor face în condiţii optime  în vederea reconstruirii pe un amplasament adiacent", se arată în comunicatul Primăriei.

Hala Matache, clădire clasată ca monument istoric şi cultural, este subiect de controversă de ani de zile între cei care susţin că este imperios necesar păstrarea şi reabilitarea ei şi oameni din cadrul Primăriei Generale care susţin că monumentul ar trebui mutat din calea Bulevardului care va uni nordul oraşului cu sudul lui.   

La dezbaterea de luni, de la Primăria Capitalei, au participat reprezentanţi ai primăriei, ai cetaţenilor din zonă, ai grupului de arhitecţi care a prezentat o soluţie alternativa şi ai ONG-urilor.

Platforma pentru Oraşe Durabile, una dintre organizaţiile care se luptă pentru conservarea monumentului, susţine că Primăria Generală încearcă într-un mod mai puţin transparent să aplice mutarea clădirii, lucru carea va duce la distrugerea ei având în vedere starea avansată de degradare. Mai mult decât atât, organizaţiile non-guvernamentale implicate în discuţii susţin că primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, ar fi uitat despre agrearea ideii de a păstrat clădirea în acelaşi loc pe care se află în prezent.

Sorin Oprescu: "Hala Matache, acest subiect, drag mie"

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara anul trecut, pe 26 octombrie, că îi face o curte acerbă fostului ministrul ai Culturii, Puiu Haşotti, având nevoie de avizul acestuia pentru mutarea Halei Matache, la construirea Diametralei Buzeşti - Berzei.

Întrebat despre Hala Matache, Oprescu a răspuns: "E un subiect drag mie. (...) De trei ani şi jumătate, lipsind sângele în instalaţia unor factori de decizie, am înghiţit numai promisiuni. S-a trecut de comisia tehnică, s-a trecut de comisia Ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, avem şi avizul dânşilor, urmează să avem şi avizul Ministerului Culturii".

Primarul general declara, pe 20 septembrie anul trecut, că trebuie lămurită situaţia cu Hala Matache, pentru că în proiectul magistralei rutiere Buzeşti - Berzei sunt cheltuieli fantastice, precizând că hala va fi mutată "exact cu 37 de metri şi 20 de centimetri mai încolo", pentru construcţia drumului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite