Schimbarea şi faţă de asociaţiile de proprietari poate începe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
bloc mama sinucidere

Mizeria din cadrul autorităţilor publice centrale şi locale, a furnizorilor, a prestatorilor şi, de ce nu, a administratorilor a ieşit sau a început să iasă la iveală arătându-ne modul în care se “opera” şi cât de nesemnificativ, umilit şi batjocorit a fost şi este proprietarul de la bloc.

Autoritatea publică centrală – comunicatul R.A.D.E.T din data de 06.11.2015 prin care se arata că urmează sistarea furnizării căldurii în Bucureşti, a scos la iveală aberaţia sistemului: 25 de ani de indiferenţă faţă de problemele reale din Bucureşti, acuzarea Ministerului Energiei pentru încălcarea unui Memorandum adoptat de Guvern în 23.03.2013, arătarea cu degetul a altor furnizori care au majorat preţurile cu 40%. Un lanţ al slăbiciunilor greu de imaginat şi o mizerie greu de descris.

Legislaţia privind asociaţiile de proprietari şi problemele reale cu care acestea se confruntă nu interesează clasa politică, ba mai mult, apar modificări aberante fără nicio aplicare practică pe de o parte, iar pe de altă parte se supune dezbaterii publice un proiect de lege care mai mult îngroapă proprietarii dacât îi ajută. Regiile din subordine nu mai pot fi ţinute în frâu şi se ameninţă reciproc, băgând la înaintare populaţia.     

Autoritatea publică locală – fiecare primărie are un serviciu de relaţii cu asociaţiile de proprietari, acolo unde fiecare proprietar nemulţumit se poate adresa în speranţa că acest serviciu vine în sprijinul sau cu soluţii şi are capacitatea de a acorda un real sprijin celor găsiţi într-o situaţie delicată. Din păcate acţiunile întreprinse de funcţionarii din aceste departamente sunt canalizate pe două direcţii: ori se dă un răspuns evaziv din care petentul nu înţelege nimic, fiind trimis “să se adreseze instanţelor de judecată”, ori aplică sancţiuni şi dispun măsuri peste competenţa pe care o au, măsuri ori anulate de către instanţele de judecată ori rămân fără niciun efect practic.

Aşteptăm o implicare activă, în sprijinul şi folosul proprietarilor şi al asociaţiilor de proprietari şi să nu-i mai ţină în braţe nici pe administratori, nici pe preşedinţi, nici pe dezvoltatori şi nici pe furnizorii de utilităţi.

Furnizorii de utilităţi – în raport de ultimele mizerii ivite cu privire la preţul apei unui furnizor mare, preţ majorat fără fundament, preţ achitat ani de zile de către toţi consumatorii finali, la care se adaugă sancţiunea aplicată de A.N.R.E furnizorului de gaze naturale şi micul “şantaj” R.A.D.E.T de sistare a căldurii, la care putem adăuga lipsa de transparenţă în modul de facturare, monopol, atitudinea acestora de stat în stat, umilirea clientului etc, putem aprecia că se impune o reconsiderare din partea acestora şi recunoaşterea greşelilor şi aberaţiilor din trecut dublate de o reglementare strictă pentru a nu mai ajunge nici la “mâna” unor astfel de entităţi, nici la indiferenţa autorităţilor.    

Toţi aceşti furnizori trebuie luaţi la întrebări, verificaţi şi stabilit dacă preţul este unul corect. Am serioase semne de întrebare după ce am citit referatul DNA în cazul Apa Nova, şi se prea poate ca aceste probleme să existe la toţi furnizorii din toată ţara. Să fie numai o practică singulară?

Administratorii de bloc – elemente cheie în procesul de “prostire” sau de informare în raporturile asociaţiei cu furnizorii şi autorităţile locale. Este limpede că proprietarii se complac într-un sistem depăşit atunci când văd la avizier o listă de plată făcută în “pix”, compusă din două mari coloane şi un total sau atunci când solicită o informaţie şi sunt apostrofaţi, înjuraţi ori primesc o chitanţă nepersonalizată. Această indiferenţă costă. Şi costă mult. Atunci când administratorii bagă mâna în banii asociaţiei sau pur şi simplu fură şi facturile rămân neachitate, cenzorul doarme şi preşedintele este marionetă, apare dezastrul: penalităţi, sistare furnizare şi suportarea costurilor tot de către proprietari.

Câtă mizerie, câtă umilinţă, cât dezinteres. În ce mod josnic sunt folosiţi proprietarii ca mijloc de şantaj: nu ne daţi bani, sistăm către populaţie.

ALO! CLASA POLITICĂ, DIRECTORI, CAPUŞARI, ŞPĂGARI ETC AUZIŢI? PROPRIETARII AU ACHITAT LUNĂ DE LUNĂ CE AU FACTURAT REGIILE DIN OGRADA VOASTRĂ. Banii unde s-au dus?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite