„S-a produs brusc trecerea de la un om sănătos la un om bun de nimic”. Spovedania unui tânăr bolnav de cancer, care îşi dedică viaţa copiilor suferinzi

„S-a produs brusc trecerea de la un om sănătos la un om bun de nimic”. Spovedania unui tânăr bolnav de cancer, care îşi dedică viaţa copiilor suferinzi

Viaţa lui Ionel Oltean s-a schimbat radical de când a aflat că suferă de o boală incurabilă Foto: Arhivă personală Ionel Oltean

În 2012, viaţa lui Ionel Oltean era una cât se poate de obişnuită. Trăia după tiparul angajatului român contemporan, obişnuit să muncească de dimineaţă până seara. A simţit că se întâmplă ceva în neregulă cu el şi a decis să meargă la doctor pentru a vedea care este cauza. Diagnosticul avea să-i dea total viaţa peste cap: cancer.

Ştiri pe aceeaşi temă

De atunci, luptă cu îndârjire împotriva nemiloasei afecţiuni. „Am 30 de ani. Nu pot să lucrez, să stau în picioare şi am nişte dureri foarte mari. S-a produs brusc trecerea asta de la un om sănătos la un om bun de nimic, ăsta e adevărul“, povesteşte tânărul. 
 

„Mi-am schimbat complet mentalitatea“

În prima fază după stabilirea diagnosticului, a realizat că trebuie să pornească o luptă cu el însuşi, în primul rând. Înainte de oricare alte semne fizice, verdictul pe care l-a primit a lăsat o mulţime de semne pe suflet şi, în special, asupra optimismului care începuse să se piardă uşor. Apoi, a înţeles că în lupta cu această boală, cel mai important e să rămâi optimist şi plin de viaţă ca să reuşeşti să-i dai o lecţie, sfidând semnalele dure pe care cancerul ţi le transmite frecvent. „În cele din urmă, mi-am dat seama că am avut multe de învăţat din treaba asta şi că aşa a fost să fie. Dacă psihic stai bine, şansele sunt foarte mari. Mi-am zis că mai am multe de făcut şi că nu am timp de prostii. Important este să ai persoanele potrivite lângă tine“, povesteşte cu un zâmbet larg pe chip tânărul bucureştean.
 
Acum este optimist şi priveşte înainte cu încredere. Vorbeşte despre viitor şi despre toate planurile pe care vrea să le finalizeze cu succes. „O asemenea boală, care nu prea se tratează şi care duce spre acelaşi punct, te face să vezi altfel lucrurile. 
 
Mi-am schimbat complet mentalitatea, gândurile despre oameni, despre lume. Eram un zăpăcit înainte“, mai spune Ionel Oltean.
 
Boala i-a câştigat, în mod cinic, timpul liber care-i lipsea înainte. A decis să-l folosească ajutând cât poate de mult. În cursul anului 2014, a auzit despre cazul unui bătrân din Bucureşti lipsit de adăpost, care se străduieşte să găsească o rulotă. S-a implicat şi Ionel, alături de alţi voluntari, într-o campanie de strângere de fonduri pentru Nea Ion. 
 
Nu pot să lucrez, să stau în picioare şi am nişte dureri foarte mari. S-a produs brusc trecerea asta. Mi-am schimbat complet gândurile despre oameni, despre lume. 
 
Ionel Oltean, voluntar pentru copii bolnavi

Colectă pentru copiii bolnavi de cancer

S-au adunat banii necesari, iar bătrânul a primit un container căruia a început să-i spună casă. A fost prima acţiune cu impact social considerabil la care a participat Ionel şi în care a pus suflet şi energie. Au urmat multe altele. Ionel a intrat în cercurile unor oameni cu inimă mare cărora le place să facă bine. A ajuns în Valea Plopului, o organizaţie din Prahova unde sunt o mulţime de copii care au nevoie de sprijin. În momentul de faţă, le face mici bucurii copiilor de la Institutul Oncologic Fundeni, pentru care strânge jucării. „Am zis: «eu ca eu, dar copiii ăştia nu merită să fie bolnavi». Într-un fel, am ajuns să fiu imun la cazurile astea“, povesteşte Ionel, el însuşi un pacient al secţiei de oncologie.
 
Are şi o pagină de Facebook, care se numeşte „Împreună pentru o viaţă mai bună“, unde postează o mulţime de imagini de la evenimentele caritabile pe care le pune la cale alături de ceilalţi români dornici să ajute. Recent a organizat un eveniment intitulat „Donează o jucărie pentru copiii de la oncologie“ şi a umplut un portbagaj de cadouri pentru micuţii suferinzi. 
Am zis: «Eu ca eu, dar copiii ăştia nu merită să fie bolnavi». Într-un fel, am ajuns să fiu imun la cazurile astea.
 
Ionel Oltean, voluntar pentru copii bolnavi
Deşi a întâlnit o mulţime de cazuri în ultima vreme, povesteşte că recent l-a cunoscut pe un băieţel care l-a impresionat profund. „Un băieţel m-a contactat şi l-am întrebat ce vrea să primească de Crăciun. Mi-a spus că doreşte să nu mai aibă dureri şi să se facă bine. Apoi l-am rugat să-mi spună ce altceva ar vrea să primească şi mi-a spus că şi-ar dori un brăduţ pentru frăţiorii lui. Am ajuns la mai multe lucruri în cele din urmă, dar acest caz chiar m-a impresionat. Băieţelul este grav bolnav, şansele pe care le are sunt minime. Şi familia lui este foarte frumoasă, are un tată de nota 20, mama la fel. De curând, însă, şi mama lui a descoperit că are noduli la sân“, îşi aminteşte cu regret tânărul.
 
Ionel îngrijeşte, în plus, mai mulţi copii bolnavi de cancer aflaţi în sate din jurul Bucureştiului. Are planuri mari în continuare şi spune că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a-i ajuta pe cei care chiar au nevoie de sprijin. 
citeste totul despre: