S-a decis: metroul, autobuzele şi tramvaiele nu circulă pe 1 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii RATB şi cei ai Metrorex au anunţat astăzi că marţi vor opri circulaţia până la ora 16.00. Cel mai mare protest va avea loc la începutul săptămânii, când peste 70.000 de sindicalişti din învăţământ, sănătate şi administraţie publică vor ieşi în stradă.

Mai citiţi şi:

Îngheţarea Capitalei la 1 iunie, aproape sigură

Capitala va fi principala victimă a acţiunilor sindicaliştilor, pentru că aici îşi vor opri lucrul şi angajaţii care asigură transportul în comun.

Astfel, autobuzele, troleibuzele, tramvaiele şi metrourile vor circula la data de 1 iunie, doar după ora 16.00. „Participăm la greva de solidaritate care are loc la 31 mai. Noi nu întrăm în aceeaşi zi, ci la 1 iunie, când între orele 4.00 şi 16.00, metroul şi mijloacele de transport în comun de la suprafaţă nu vor circula”, a declarat Ion Rădoi, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou.

El a adăugat că, în cazul în care hotărârea Guvernului de la 12 mai nu se va schimba, vor rămâne în greva generală. Astfel, şi de această dată peste 400.000 de călători care circulau cu metroul vor fi afectaţi de deciziile sindicaliştilor nemulţumiţi de scăderile salariale anunţate de Guvern ca măsură anticriză.

Taxiurile preiau comanda

Fără RATB şi metrou, Capitala va fi complet paralizată: mulţi vor merge către serviciu cu maşinile personale, iar alţii vor suna insistent la companiile de taxi care, ca şi la greva Metrorex de data trecută, vor fi foarte greu de găsit. Bucureştenii mai îndrăzneţi vor apela la centrele de închiriat biciclete sau vor asculta sfaturile maratoniştilor şi vor face jogging până la serviciu.

„Nu este rău să alerge până la servicu, asta doar dacă distanţa este mai mică de 5 kilometri. Eu le recomand oricum să meargă într-un pas alert pentru a anu ajunge la muncă transpiraţi şi obosiţi”, a spus Marian Chiriac, maratonist.

Peste 10.000 de taxiuri sunt pregătite să suplinească cele 1.500 de trolee, tramvaie şi autobuze care la 1 iunie nu vor ieşi din depou. „Avem în jur de 1.200 de taxiuri şi vom face faţă. La ultima grevă şoferii care au fost în tura de noapte au fost nevoiţi să stea peste program ceea ce se poate întâmpla şi acum dacă este nevoie”, a declarat Nicolae Truşcă, directorul companiei de taxi Cobălcescu.

O altă soluţie este dată de un bucureştean stabilit în Belgia. Acesta a creat site-ul prin care poţi să împarţi maşina cu alţi pasageri. Nu trebuie decât să intri pe www.cumasina.net şi să postezi un anunţ cu zona din care pleci, ora şi destinaţia. Centrele de închiriat biciclete vin şi ele în ajutorul cetăţenilor şi le pun la dispoziţie în parcurile din Capitală sute de biciclete.

CFR-iştii, îndecişi

Sindicaliştii din CFR nu s-au hotărât încă în privinţa grevei generale, însă susţin că la începutul săptămânii solidarizează şi ei cu bugetarii, nu prin oprirea activităţii, ci printr-o banderolă agăţată de mână.

„În România dacă faci grevă japoneză mori cu banderola de mână”, a completat nemulţumit Ion Rădoi, în timp ce Iulian Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, a susţinut că decizia finală o vor da luni, iar în cazul în care sunt şi ei afectaţi de micşorarea salariilor, vor opri circulaţia trenurilor din data de 2 iunie. „În sistemul feroviar suntem mult mai mulţi angajaţi, ceea ce înseamnă că avem nevoie de mai multe zile pentru a lua o decizie”, a completat Măntescu.

Grevă la Ambulanţă

Potrivit ultimelor declaraţii, nici sindicaliştii Tarom nu vor solidariza cu bugetarii, iar cei care au anunţat astăzi că îşi vor opri lucrul sunt serviciile de ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Astfel, peste 10.000 de angajaţi ai serviciului de ambulanţă din România vor intra de la începutul săptămânii viitoare în grevă generală pe o perioadă nedeterminată.

În zilele de protest va fi asigurată doar asistenţa medicală de urgenţă. Începând cu ora 10.00, în staţiile centrale ale tuturor serviciilor de ambulanţă va fi organizat un miting care va fi deschis cu funcţionarea sirenelor încontinuu timp de trei minute şi a sistemelor luminoase. „Vom protesta, dar nu vom intra în grevă generală pentru că nu putem să punem în pericol viaţa cetăţeanului, chiar dacă şi noi suntem afectaţi de măsurile anunţate de guvern”, a declarat Marian Rotaru, preşedintele Sindicatului Ambulanţa Bucureşti – Ilfov.

Bac-ul, sub semnul întrebării

Şi situaţia examenului de Bacalaureat de luni este pusă sub semnul întrebării. Dacă ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu a anunţat astăzi că niciun elev nu va pierde Bacalaureatul, nu de aceeaşi părere sunt sindicaliştii.

„Mulţi dascăli sunt dezorientaţi momentan din cauza politicii de intimidare a ministerului. Mulţi nu vor ceda, însă. Aşteptăm ziua de luni pentru a vedea ce se va întâmpla“, a declarat preşedintele executiv al Federaţiei „Spiru Haret“, Marius Nistor.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat la videoconferinţa de azi-dimineaţă cu inspectoratele şcolare că toţi profesorii care nu vor participa la Bacalaureat vor fi înlocuiţi. În Capitală,  potrivit informaţiilor furnizate de  Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), dintre cele 113 centre de Bacalaureat, doar la Colegiul Naţional „Matei Basarab“ şi la Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“ exista posibilitatea ca elevii să fie mutaţi în alte centre de Bacalaureat.

„Aceste probleme s-au rezolvat în cursul dimineţii. Profesorii de la 16 centre de examen care vor absenta vor fi înlocuiţi “, a explicat purtătorul de cuvânt al ISMB. Circa 10% din personalul din învăţământ  care ar fi trebuit să participe la Bacalaureat va fi în grevă, iar cele mai afectate judeţe sunt Iaşi, Suceava, Harghita şi Dolj, susţin reprezentanţii din minister.

Unde să nu mergeţi luni   

Instituţiile care nu vor asigura funcţionarea, luni, pe o anumită perioadă sunt: şcolile, primăriile, spitalele, direcţiile de taxe şi impozite, consiliile judeţene, agenţiile de şomaj, birourile de evidenţa populaţiei, protecţia consumatorului, inspectoratele judeţene de muncă şi de asemenea, toate instituţiile subordonate primăriilor. (Mariana Bechir)

Tăierea salariilor, principalul motiv

Motivele pentru care zeci de mii de oameni ies luni în stradă sunt în primul rând micşorarea salariilor cu 25%, urmată de dispariţia unor sporuri, ca urmare a aplicării Legii salarizării unitare. De asemenea, profesorii mai cer să se respecte prevederea din legea Educaţiei potrivit căreia învăţământului trebuie să i se aloce 6% din PIB şi, tot aceştia solicită ca Executivul să renunţe la concedierea a 15.000 de profesori. Liderii de sindicat susţin că dacă măsurile de ieşire din criză anunţate de Guvern ar fi fost altele, atunci protestele ar fi fost evitate.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite