Rock-ul va avea un muzeu în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De curând, a fost lansată ideea unui muzeu al rock-ului în Bucureşti. Pentru început, unul virtual. Realizatorul tv Doru Ionescu ne-a povestit cum a luat naştere acest proiect îndrăzneţ.

De curând, a fost lansată ideea unui muzeu al rock-ului în Bucureşti. Pentru început, unul virtual. Realizatorul tv Doru Ionescu ne-a povestit cum a luat naştere acest proiect îndrăzneţ. "Mircea Florian, într-una din numeroasele sale veniri în România, cred că în urmă cu un an, m-a întrebat, văzându-mă interesat de istoria rockfolkjazz-ului românesc, de ce nu aş avansa şi ideea unui muzeu, el arhivând de-a lungul anilor zeci de afişe, dacă nu sute". "Zis şi făcut", şi-a spus în sine Doru Ionescu. S-a tot gândit cum ar putea să strângă exponatele, fără să se piardă în birocraţie şi să nu rămână doar la stadiul de plan. Într-o primă fază, muzeul va exista doar pe internet sub forma unui site, care "va strânge şi polariza atenţia tuturor melomanilor, făcând în primul rând legătura între tot ceea ce există, de ieri şi de azi". Totul se va desfăşura în paralel cu întâlniri lunare ale colecţionarilor, muzicienilor, dar şi a celor interesaţi de acest subiect. "Încercăm să oferim un cadru organizat şi coerent, nu neapărat să patronăm o instituţie care trebuie să existe, oricum, intrinsec", a adăugat Doru Ionescu.
Prima staţie de amplificare a Phoenix-ilor, printre exponate
Muzeul va cuprinde tot ce ţine de începuturile acestui gen muzical în România: partituri, instrumente, staţii de amplificare, efecte electronice, fotografii, afişe, dar şi înregistrări audio-video. Până acum a pus umărul Mircea Florian, care a trimis deja zece afişe de probă (se caută identificarea autorilor pentru a le cere acordul). Viranyi Attila de la Metropol are în studioul său din Germania prima staţie profesionistă a Phoenix-ilor, pe care intenţionează să o doneze. Muzeul a mai intrat în posesia unei fotografii cu trupa Voltaj din 1982 (în componenţa Adrian Ilie, Dan Cimpoeru, regretatul Niki Dinescu, Cristian Minculescu şi Horaţiu Rad). Club A a sprijinit de la început iniţiativa şi va găzdui periodic în cadrul Rock-Forum întâlniri ale colecţionarilor. Doru Ionescu vede muzeul "în forma finală ca pe ceva viu, un club în care să existe proiecţii după un orar bine stabilit, ca la Cinemateca din str. Eforie sau alternativa ei de la Preoteasa de până în 1989".
Bineînţeles, va dispune şi de un depozit din care, din când în când, să fie scoase expoziţii la temă, pe de o parte în incinta clubului, pe de altă parte în anticamera unui mare concert sau festival (exemplu: în foaierul Sălii Palatului ori în holul Polivalentei, nemaivorbind de un festival ca Stufstock).

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite