Protestul din Piaţa Constituţiei s-a încheiat. 1500 de angajaţi ai Poştei Române au cerut marţi demisia conducerii companiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii Poştei Române cer demisia conducerii companiei FOTO Mediafax
Angajaţii Poştei Române cer demisia conducerii companiei FOTO Mediafax

Aproximativ 1.500 de angajaţi ai Poştei Române au protestat timp de două ore, marţi, în Piaţa Constituţiei din Capitală. Ei au cerut demisia conducerii pe care o acuză de „incapacitate şi nepăsare”, şi care, potrivit acestora, vor duce la reducerea salariilor, la desfiinţarea oficiilor poştale urbane şi a tuturor ghişeelor poştale rurale.

UPDATE: Protestul sindicaliştilor de la Poşta Română s-a încheiat, fără incidente, după aproximativ două ore, însă aceştia au anunţat că vor continua acţiunea pe 28 februarie în Bucureşti şi la toate prefecturile din ţară.

Liderii sindicalişti au fost informaţi că persoane din conducerea Poştei au cerut o listă cu toţi angajaţii care au participat la protest, potrivit Mediafax.

Preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, Matei Brătianu, a făcut un pact cu protestatarii prin care s-a stabilit ca, în cazul în care un singur angajat al Poştei va avea de suferit pentru că a participat la protest, să fie oprit lucrul prin proteste spontane.


Protestatarii au steaguri cu însemnul Federaţiei Lucrătorilor Poştali din România şi bannere pe care scrie „Nica, demisia!”, „Nu vinde Poşta!”, „Dispreţul vostru, protestul nostru”, „Ion Smeeianu, sluga lui Nica”, „Vrem să muncim”, „Director general = 8000 euro/luna, poştaş 800 lei/lună”, „Ultima redută, Poşta Română”, strigă „Demisia” şi huiduie.

Potrivit liderului Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, Matei Brătianu, angajaţii Poştei trebuie să cumpere consumabile din banii lor, iar şoferii trebuie să repare singuri maşinile de serviciu. Acesta a mai spus că la mitingul din Piaţa Constituţiei sunt sindicalişti din toată ţara.

Pe 7 februarie, aproximativ 100 de angajaţi ai Poştei Române au pichetat sediul instituţiei. 

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) acuză de „incapacitate şi rea-voinţă aşa-zişii mari experţi ai Poştei Române”, care nu au produs şi implementat „nici măcar o singură măsură coerentă şi concretă de funcţionare durabilă a acestei companii în piaţa serviciilor poştale din România”.

Sindicaliştii susţin că au început acţiunile de protest şi pentru că de peste trei ani, Compania Naţională Poşta Română se află într-un continuu proces de organizare şi reorganizare „cu efecte vizibile doar în degradarea calităţii serviciilor, a condiţiilor de muncă şi pierderea locurilor de muncă”.

Aceştia reclamă şi ultimele solicitări ale managementul CN Poşta Română, prin care ar urma să se reducă veniturile salariaţilor cu peste 10 la sută, precum şi intenţia de desfiinţare a jumătate dintre oficiile poştale urbane şi a tuturor ghişeelor poştale rurale.

Liderii sindicali susţin că, în funcţie de evoluţia evenimentelor şi de deciziile ce vor fi luate în structurile de conducere teritoriale ale SLPR, seria de acţiuni ar putea continua, inclusiv în luna martie, prin mitinguri în faţa prefecturilor, cu participarea membrilor de sindicat pe categorii profesionale.

Sindicaluştii speră ca prin acest fel să atragă atenţia Ministerului Comunicaţiilor şi a oamenilor care beneficiază de serviciile furnizate de Poşta Română că managementul conducere compania către dispariţia de pe piaţa serviciilor poştale. De asemenea, aceştia spun că cei din conducerea Poştei vor să transforme „mii de actuali angajaţi, plătitori de impozite şi contribuţii, în asistaţi social, dependenţi de bugetul de stat”.

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, declara că protestele angajaţilor de la Poşta Română „nu au niciun obiectiv” şi reprezintă „o manipulare” făcută de „câţiva şmecheri de acolo, care şi-au văzut dărâmate interesele lor private”.

„Protesetele celor câţiva salariaţi de la Poştă nu au niciun obiectiv. Nu se protestează împotriva a ceva, se protestează împotriva a nimic. Probabil este vorba de câţiva şmecheri de acolo care se află în spate şi care şi-au văzut dărâmate interesele lor private. Nu pot să garantez decât locurile de muncă ale celor care sunt serioşi şi îşi fac treaba, celor care fură pensiile oamenilor, în niciun caz. Cereţi celor care protestează să vă arate o singură hârtie sau o singură decizie a cuiva împotriva căreia ei protestează şi o să vă daţi seama cât de mare şi de umflată este gogoaşa şi manipularea care se face pe seama salariaţilor simpli din Poşta Română”, spunea ministrul Dan Nica.

El preciza că privatizarea Companiei Naţionale Poşta Română se va face „în condiţii de siguranţă”, astfel încât la licitaţie să participe doar firme serioase, cu o bună probitate financiară.

Poşta Română va fi privatizată prin majorare de capital până la mijlocul lunii iunie, publicarea anunţului de licitaţie urmând să aibă loc până la finalul lunii februarie, cu condiţia aprobării procedurii de către Comisia Europeană.

Poşta Română este cel mai mare operator de profil şi dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale.

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite