Primăria Capitalei, memorandum cu o companie japoneză pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru proiectul privind folosirea energiei verzi în spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a semnat joi, la Tokyo, cu o companie japoneză, un memorandum de înţelegere pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru proiectul prin care cele 19 spitale din subordinea municipalitaţii vor primi energie termică, apă caldă şi energie electrică prin folosirea panourilor solare sau fotovoltaice.

Compania japoneză va finaliza studiul de fezabilitate până la sfârşitul lunii martie 2019.

Primarul CapitaleI s-a întâlnit joi la Tokyo, în cadrul vizitei oficiale pe care o desfăşoară în această perioadă în Japonia, cu reprezentanţii companiei japoneze Itochu Corporation. Edilul şi preşedintele diviziei de proiecte energetice al  Itochu Corporation,  Masahiro Imai, au semnat un memorandum de înţelegere pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate cu privire la oportunitatea şi posibilitatea folosirii energiei verzi în spitalele din Bucureşti, studiu ce va fi finanţat de Guvernul Japoniei.

„Apreciez în mod deosebit această colaborare, unică în România. Semnarea acestui Memorandum reprezintă o continuitate a relaţiei dintre autoritatea locală română şi compania japoneză şi consider că acest proiect marchează o nouă etapă în managementul sistemului medical din Bucureşti, dar şi un prim pas pentru transformarea Bucureştiului într-un Smart City. Toate spitalele din Capitală, nu doar cele administrate de primărie, utilizează, în acest moment, instalaţii şi echipamente învechite pentru producerea energiei termice, a apei curente, dar şi a energiei electrice, de aceea ne dorim, că în cel mai scurt timp, să putem implementa acest proiect,  prin care obţinem nu doar randamente energetice mai bune, cu cheltuieli mai mici, dar contribuim şi la reducerea poluării. Bucureştiul devine, astfel, un model de bune practici pentru toate oraşele din România”, spune Gabriela Firea, potrivit unui comunicat de presă transmis de Primăria Capitalei.

Compania Municipală Energetică Bucureşti SA va asigura punerea în practică a proiectului privind energia verde în spitale prin reabilitarea reţelelor termice, retehnologizarea şi modernizarea instalaţiilor şi echipamentelor de producere a energiei termice din spitale, conform studiului de fezabilitate.

Astfel, potrivit memorandumului, compania Itochu va finaliza studiul de fezabilitate până la sfârşitul lunii martie 2019, iar după recepţia studiului de fezabilitate, Primăria Capitalei va identifica soluţiile de finanţare şi va începe procedurile pentru implementarea proiectului.

Proiectul „Energie Verde în spitale” este cel de-al doilea proiect pe care Primăria Capitalei îl derulează în parteneriat cu Itochu Corporation. Anul trecut s-a semnat realizarea studiului de fezabilitate pentru introducerea în Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică Bucureşti (SACET) a unor tehnologii de vârf la nivel mondial de producere eficientă a energiei termice. Compania Itochu a finalizat şi predat primăriei studiul de fezabilitate care presupune, printre altele, construirea a două centrale electrotermice în cogenerare, de înalta eficientă, în zonele Titan şi Aviaţiei, dar şi modernizarea CET-urilor operate în prezent de Elcen.

Edilul s-a întâlnit şi cu reprezentanţii băncilor nipone pentru a discuta despre posibilitatea finanţării proiectelor de modernizare a sistemului termoenergetic din Bucureşti. Potrivit PMB, viceguvernatorul ar fi spus că guvernul japonez poate susţine proeictele PMB în acest domeniu  şi analizează posibilitatea de a asigura finanţarea pentru modernizarea acestui sistem.

Consilierii generali şi-au dat acordul de principiu în 23 august în şedinţă, pentru un proiect potrivit căruia cele 19 spitale din subordinea Primăriei Capitalei să primească energie termică, apă caldă şi energie electrică prin folosirea panourilor solare sau fotovoltaice, prin centrale termice în cogenerare sau de trigenerare sau prin folosirea altor tehnologii cu utilizarea surselor regenerabile de energie.

Potrivit documentului, prin proiectul denumit „Energie Verde pentru Spitalele Municipiului Bucureşti” se urmăreşte producerea, în cele 19 spitale din subordinea Primăriei Capitalei, de energie termică, apă caldă şi energie electrică prin folosirea panourilor solare sau fotovoltaice, prin centrale termice în cogenerare sau de trigenerare sau prin folosirea altor tehnologii cu utilizarea surselor regenerabile de energie.

„(...) Spitalele au în utilizare instalaţii şi echipamente pentru producerea energiei termice, apă caldă curentă, precum şi energie electrică învechite din punct de vedere tehnic şi moral. Ca urmare a acestei situaţii reiese necesitatatea modernicării şi eficientizării procesuluitehnologic de producere a energiei termice pentru încălzire şi apă caldă de consum, prin introducerea unor metode moderne de producere a energiei prin centrale termice în cogenerare, centrale termice de trigenerare, panouri solare, panouri fotovoltaice, precum şi alte tehnologii cu utilizarea surselor regenerabile de energie”, se arată în proiectul de hotărâre.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite