Monumentele istorice ale Bucureştiului, după reabilitare: Arcul de Triumf – vizitat cu maşinuţe electrice, Muzeul Mina Minovici – izvor cu apă termală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Cesianu a fost redeschisă luni, 22 iunie FOTO David Muntean
Casa Cesianu a fost redeschisă luni, 22 iunie FOTO David Muntean

În urmă cu mai bine de un an şi jumătate, Primăria Capitalei anunţa debutul unui amplu proces de modernizare şi reabilitare a patru monumente istorice din Bucureşti: Arcul de Triumf, Casa Cesianu, Observatorul Astronomic şi Muzeul Mina Minovici. „Adevărul“ vă prezintă astăzi noile feţe pe care le vor avea monumentele după reabilitare.

Arcul de Triumf din Capitală a intrat la începutul anului trecut într-un amplu proces de restaurare, consolidare şi conservare. Lucrările sunt realizate cu ajutorul fondurilor europene şi au o valoare totală de 30.461.626, 92 de lei. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că lucrările se vor încheia până pe 1 decembrie anul acesta.

După finalizarea lucrărilor de consolidare şi restaurare, municipalitatea doreşte reintegrarea permanentă a Arcului de Triumf în circuitul public şi turistic urban, naţional şi internaţional. Astfel, reprezentanţii Primăriei Capitalei spuneau înainte de începerea lucrărilor că vor să atragă circa 25.000 de turişti în primul an de la deschiderea permanentă a monumentului.

De asemenea, din planurile municipalităţii mai fac parte şi un pasaj pietonal care să faciliteze accesul vizitatorilor către monument, dar şi introducerea unor maşinuţe electrice care să-i transporte pe turişti.

image

„Una dintre propunerile municipalităţii pentru reintroducerea în circuitul turistic a obiectivului restaurat şi consolidat - monument istoric de importanţă naţională - alternativă la amenajarea unei treceri de pietoni semaforizate precum şi la pasajul subteran – proiect distinct de cel cu finanţare europeana, dar tot al municipalităţii - a fost aceea de a pune la dispoziţia publicului (bucureşteni, turişti români şi străini) o linie de transport specială, cu destinaţia Arcul de Triumf, cu ajutorul unor autovehicule de transport persoane, cu alimentare electrică“, au mai precizat reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Muzeul Mina Minovici va avea un izvor cu apă termală

În acest moment, susţine primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, consolidarea clădirii este realizată 50%. De asemenea, se fac sondaje pentru verificarea apei termale din subteran. „A fost făcut un studiu în 1970. Se pare că ar fi o pungă mare cu apă termală în cartierul Aviaţiei. Vedem acum ce găsim“, a precizat Sorin Oprescu.

Observatorul Astronomic Vasile Urseanu

O altă clădire monument istoric ce a intrat în amplul proces de modernizare şi reabilitare pus la cale de Primăria Capitalei este  Observatorul Astronomic Vasile Urseanu. Edilul-şef al Capitalei susţine că lucrările începute în luna august a anului trecut sunt realizate circa 40%, iar consolidarea imobilului a fost finalizată. 

Casa Cesianu a fost redeschisă

Casa Cesianu a fost modernizată şi reabilitată cu fonduri europene şi luni, 22 iunie, după mai bine de un an şi jumătate de la începutul lucrărilor, clădirea a intrat în circuitul turistic al Capitalei.

Casa Cesianu reprezintă un exemplar ilustrativ pentru casa boierească de la începutul secolului al XIX-lea şi este singurul imobil de pe Calea Victoriei care şi-a păstrat toate componentele la dimeniunea şi în varianta originară: parcelă cu construcţie, curte şi grădină. În prezent, Casa Cesianu depozitează provizoriu o parte din colecţiile aflate în aprtimoniul Muzeului Municipiului Bucureşti. 

casa cesianu foto david muntean

Prin restaurarea, consilidarea şi conservarea Casei Cesianu, susţin reprezentanţii Primăriei Capitalei, se propune introducerea monumentului în circuitul turistic şi public, atragerea a 4.000 de vizitatori după primul an de la deschidere şi crearea a cinci noi locuri de muncă în cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti. 

„Aici vom organiza spaţii de expunere, concerte şi piese de teatru. Va fi o parte din dimensiunile Bucureştiului de altădată. Va putea fi revăzută o parte din istoria Bucureştiului“, a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.â

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite