Marile restanţe ale Bucureştiului: cum s-a transformat Capitala într-un imens şantier, cu un trafic rutier de coşmar, şi când ar trebui să fie gata lucrările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima vreme, Bucureştiul seamănă mai mult cu un şantier care pare să nu se mai închidă din pricina săpăturilor şi lucrărilor de modernizare şi reabilitare. „Adevărul“ vă prezintă marile restanţe ale Bucureştiului şi modul în care decurg lucrările în acest moment.

Arcul de Triumf din Capitală a intrat într-un amplu proces de modernizare şi reabilitare la începutul anului trecut, atunci când reprezentanţii Primăriei Capitalei spuneau că lucrările urmează să se finalizeze destul de repede. Tot atunci, aceştia avansau şi un termen şi promiteau că cel mai cunoscut monument al Bucureştiului va fi consolidat şi reabilitat în întregime până în luna martie a acestui an. Astăzi, lucrările la Arcul de Triumf din Bucureşti nu sunt gata şi din această cauză municipalitatea a pierdut o parte din finanţarea europeană. 

86% gata

„Este vorba despre amortizori şi despre 24 de izolatori care nu au ajuns în România. Problema este că aceştia pot fi testaţi doar în SUA şi au întârziat. Toate lucrările efectuate până la 31 decembrie sunt acoperite, însă celelalte lucrări realizate după această dată vor fi suportate de municipalitate. În schimb, riscăm să pierdem toată finanţarea europeană în cazul în care lucrările nu vor fi gata până pe 30 iunie 2016, dar nu va fi cazul la Arcul de Triumf pentru că lucrările sunt gata în proporţie de 70-80%“, au explicat, pentru „Adevărul“, surse din Consiliul General.

image

Lucrările de la Arcul de Triumf, finalizate în proporţie de 86%, alături de alte două proiecte importante – restaurarea şi conservarea Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu“ şi reabilitarea, modernizare şi echiparea ambulatoriului integrat al spitalului clinic de copii „Victor Gomoiu“ - pierd împreună o finanţare în valoare totală de aproximativ opt milioane de lei, după cum au anunţat recent primarul interimar al Capitalei Răzvan Sava. Numai pentru Arcul de Triumf municipalitatea fiind nevoită să achite o diferenţă de peste trei milioane de lei.

Observatorul Astronomic şi spitalul de copii

În 2014, municipalitatea anunţa cu surle şi trâmbiţe că au fost demarate lucrările de consolidare şi reabilitare la Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu“ din Bucureşti, un proiect în valoare de 11.105.896 de lei. Până în acest moment, susţin reprezentanţii Primăriei Generale, lucrările au fost finalizate în proporţie de 80 la sută, iar diferenţa achitată din visteria Primăriei Generale va fi de peste 4,4 milioane de lei.

image

Spitalul Gomoiu

În ceea ce priveşte lucrările executate la Spitalul Victor Gomoiu, reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti susţin că acestea au fost finalizate însă nu au fost decontate, conform proiectului de finanţare, informarea şi publicitatea proiectului, auditul de proiect şi managementul proiectului. Din acest motiv circa 60.000 de lei nu vor putea fi decontanţi din fonduri europene.

Pasajul Piaţa Sudului sufocă Bucureştiul

În imediata apropiere a Pasajului suprateran Mihai Bravu, unde au fost mari probleme din cauza amânării teremenului de finalizare a lucrărilor, un alt şantier sufocă Bucureştiul de multă vreme. Pasajul rutier de la Piaţa Sudului, o lucrare controversată care sufocă traficul rutier din zonă, înregistrează, de asemenea, întârzieri. 

image

De vină, spuneau în urmă cu câteva luni reprezentanţii Direcţiei de Transporturi din cadrul Primăriei Capitalei, au fost, printre altele, şi mai multe fire şi conducte de apă din subteran care au încetinit lucrările. Costurile totale ale pasajului se ridică la aproximativ la 127 de milioane de lei, iar până acum au fost cheltuiţi peste 18 milioane de lei, restul banilor utilizaţi după 1 ianuarie 2016 urmând să fie scoşi de la bugetul local al Capitalei.

Circuitul turistic goleşte puşculiţa PMB

Un alt proiect care ar fi trebuit să atragă turişti după finalizarea lucrărilor este circuitul turistic ce urmează să fie amenajat pe lacurile Floreasca şi Tei. „Proiectul îşi propune valorificarea patrimoniului natural şi antropic reprezentat de lacurile Floreasca şi Tei, cu zonele verzi adiacente acestora, prin activităţi turistice care să contribuie la dezvoltarea Municipiului Bucureşti şi implicit a regiunii Bucureşti-Ilfov. În zona de intervenţie definită de proiect se creează o structură de primire turistică, având funcţiuni de agrement precum sală polivalentă, amfiteatre, infrastructură şi utilităţi necesare desfăşurării sporturilor nautice. Structura este realizată în scopul de a deveni suport pentru un traseu turistic de-a lungul celor două lacuri, Floreasca şi Tei“, au precizat, pentru Adevărul, reprezentanţii Primăriei Generale.

image

Şi în acest caz sunt înregistrate întârzieri, după cum precizează reprezentanţii municipalităţii, explicând că pentru Pasajul de la Piaţa Sudului, Circuitul turistic şi lucrările de la Spitalul Foişor, şi ele încadrate pe lista neagră, valoarea totală a fondurilor europene şi de la bugetul de stat care nu mai poate fi utilizată se ridică la peste 124 de milioane de lei. În total, pentru toate proiectele pentru care s-a obţinut finanţare europeană şi nu au fost finalizate la timp, Bucureştiul pierde finanţare din fondurile europene şi de la bugetul de stat în valoare de peste 132 de milioane de lei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite