Marea contorizare naţională. Partea I

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu era suficient că o serie de asociaţii de proprietari au decis renunţarea la repartitoarele de căldură, nu era suficient că în cadrul adunărilor generale există o mare dispută între cei care doresc păstrarea/montarea de repartitoare şi cei care nu doresc o astfel de contorizare, a apărut un nou act normativ care va încinge şi mai mult disputa.

Ei bine, în Monitorul Oficial din 01.08.2014 a fost publicată Legea 121/2014 privind eficienţa energetică, lege care la art.10, contorizarea, prevede:   

“(5) În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea repartitoarelor individuale de costuri pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte.

(6) În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul centralizat sau dotate cu o sursă proprie locală de producere a energiei termice la nivel de scară/bloc, repartizarea consumului de energie termică pentru încălzire/răcire şi/sau apă caldă se face în baza normelor tehnice elaborate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice. Normele includ modalităţi de repartizare a consumului de energie termică aferent:

a) apei calde de consum;

b) încălzirii spaţiilor comune;

c) încălzirii apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie din condominiu.

În cadrul asociaţiilor cele două tabere au următoarele argumente:

Pro repartitoare:

-       Plătesc cât consuma

-       Îmi plătesc sărăcia

-       Reducerea costului faţă de sistemul pauşal

-       Am posibilitatea de a lăsa doar într-o camera deschis caloriferul

Împotriva repartitoarelor:

-       Se păstrează în apartament o temperatură constantă

-       Costul nu diferă cu mult între un bloc cu repartitoare şi unul fără

-       Dacă îmi montez repartitoare, oricum se găsesc unii din bloc care să consume şi să „măsluiască” aparatul

-       Pereţii dintre apartamente (sus/jos/dreapta/stânga) nu sunt reci, ca atunci când cei contorizaţi închid repartitoarele şi este un frig de nedescris iar cei care vor să aibă căldură consumă şi datorită temperaturii scăzute a pereţilor.

-       Doresc să trăiesc civilizat şi să mă simt bine în propriul meu apartament

-       Nu plătesc citire şi cost serviciu repartizare

-       Nu plătesc aparatul (repartitorul)

Părerea mea personală este că subiectul este unul extrem de sensibil şi abordarea din partea organelor statului trebuie să fie una prudentă, bine documentată, foarte bine reglementată şi spun eu prin luarea pulsului în cadrul asociaţiilor de proprietari prin coborârea factorilor de decizie din scaunele mari şi confortabile printre oameni la adunările generale şi nu numai în prag de alegeri prin faţa blocurilor, parcuri etc. unde se ţine un monolog, se aruncă promisiuni etc. şi proprietarii tot cu buza umflată rămân. 

O menţiune se impune a fi făcută: în blocurile contorizate cu repartitoare, din momentul în care furnizorul a început livrarea agentului termic, CONSUMUL DE GAZE creşte exponenţial.

Concluzie: toţi cei care nu îşi permit să ţină repartitoarele deschise pentru un minim de confort, se încălzesc cu gaze, la aragaz, DEOARECE, acest cost este împărţit LA NUMĂRUL DE PERSOANE PREZENTE.

Pentru mai multe informaţii şi dezbateri pe tema asociaţiilor de proprietari, nu ezitaţi să accesaţi pagina noastră de facebook . Haideţi ca împreună să dezvoltăm o platformă dedicată tututor acestor probleme din asociaţiile de proprietari iar profesionişti în domeniu să răspundă întrebărilor şi să-şi exprime un punct de vedere.

Pentru mai multe informaţii din domeniu vă rugăm să daţi like paginii : www.facebook.com/ConsultantaAsociatiiProprietari .  

Mulţumim. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite