Incendiile din Văcăreşti. Explicaţii şi câteva soluţii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei incendii au avut loc în ultimele 24 de ore în Parcul Natural Vãcãreşti: primul a afectat o suprafaţă de un ha, în zona apropiată de Sun Plaza, în cursul nopţii a ars o suprafaţă mai mică, spre Târgul Vitan. Acum aproximativ o oră s-a aprins o zonă uscată dinspre Str. Săvineşti. Pompierii au intervenit urgent, alertaţi de locuitorii cartierului, pentru a stinge incendiile.

De ce arde parcul?

În marea lor majoritate, incendiile care se produc la Văcăreşti (5-6 incendii mari în fiecare an) sunt accidente şi apar din neglijenţa oamenilor. Mucuri de ţigară aruncate de pescari sau de cei care adună trestie pentru coroane, cabluri arse pentru firele de cupru. Vegetaţia, foarte luxuriantă, se usucă începând din iulie, mai ales în zonele mai înalte şi uscate ale parcului – porţiunea dinspre Şos. Olteniţei şi Splaiul Dâmboviţei.

Incendiile se extind din cauza vegetaţiei uscate, dar şi pentru că intervenţia pompierilor este dificilă. Nu există guri de alimentare cu apă, autospecialele pătrund foarte greu în parc. Au fost multe situaţii când pompierii au cărat apă în ambalaje tip PET, dându-le din mână în mână, până la locul incendiului. Sezonul incendiilor la Văcăreşti, însă, încă nu a început. Acestea sunt frecvente mai ales în perioada septembrie-noiembrie şi februarie-martie.

Darea în administrare a Parcului Natural Văcăreşti va permite luarea măsurilor necesare atât pentru prevenirea reală a incendiilor, cât şi pentru măsurile de organizare a accesului în Parcul Natural Văcăreşti şi de dezvoltare a acestuia – pentru a proteja şi valorifica biodiversitatea zonei.

Până atunci, este important ca fiecare – autorităţi, ONG-uri, cetăţeni – să acţioneze în aria sa de responsabilitate, lucru valabil şi pentru oamenii care intră în parc şi care trebuie să înţeleagă că o neglijenţă mică produce pagube mari.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite