Cum ar trebui semnalizată, de fapt, o stradă aflată în reparaţii. Bucureştiul este plin de gropi adânci de câţiva metri
0
În ultima vreme, Bucureştiul s-a transformat într-un şantier imens şi firmele de specialitate au săpat gropi pentru a face reparaţii la reţelele de gaz sau la cele de apă. Oamenii spun că unele gropi nu sunt semnalizate corespunzător şi că şoferii le evită în ultima clipă. „Adevărul“ vă prezintă modul în care ar trebui să fie semnalizată o zonă în care se lucrează şi vă oferă câteva exemple din Capitală.
Un poliţist a murit într-un accident tragic, marţi seară, la vârst de doar 28 de ani. El făcea parte din coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea şi, în seara de marţi, deschidea drumul coloanei, când a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe strada Ştirbei Vodă din centrul Capitalei.
În noaptea în care a avut loc accidentul ploua în Bucureşti, ceea ce afectează vizibilitatea în trafic, în special pentru motociclişti, care nu au ştergătoare de parbriz. Groapa în care a căzut poliţistul nu ar fi fost foarte bine semnalizată, după cum susţin martorii.
„Semnalizarea a fost realizată conform dispoziţiilor legale în vigoare: bariere de protecţie, panouri de semnalizare/presemnalizare, semne de circulaţie, balize cu lumina intermitentă şi banda galbenă de avertizare”, se arată într-un răspuns oficial al Distrigaz trimis ziarului „Adevărul”.
Gropa în care a căzut poliţistul era în apropierea altor două, toate fiind făcute pentru a se putea lucra la reţelele de gaze.

Groapa în care a căzut poliţistul
Poliţia Capitalei spune că modul în care era semnalizată groapa în care a căzut şi murit, marţi seară, agentul de poliţie este una dintre circumstanţele cercetate în stabilirea motivelor care au dus la producerea accidentului. „La locul producerii accidentului existau elemente de semnalizare a lucrării, dar cu privire la modul în care erau amplasate, dacă respectau sau nu normativele legale, urmează a se stabili pe parcursul anchetei aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti”, se arată în comunicatul emis joi.

Groapa în care a căzut poliţistul
Cum sunt semnalizate gropile din Bucureşti
Pe lângă groapa în care a căzut poliţistul, în Bucureşti sunt în acest moment multe alte lucrări aflate pe partea carosabilă. Acestea ar trebui să fie vizibile şi pe timpul nopţii şi ziua, astfel încât şoferii să le observe din timp şi să nu fie implicaţi în accidente rutiere. La câţiva paşi de gura de metrou Tineretului se află o groapă asemănătoare cu cea în care a căzut poliţistul.

Groapa de lângă staţia de metrou Tineretului FOTO Eduard Enea
Aceasta este îngrădită cu ajutorul unor garduri şi în apropierea ei sunt amplasate semne de circulaţie care le indică şoferilor faptul că în zonă se lucrează. Chiar şi aşa, unele indicatoare nu mai sunt în picioare, chiar dacă ar trebui să facă zona în care se lucrează vizibilă de la depărtare.

Groapa de lângă staţia de metrou Tineretului FOTO Eduard Enea
Cum ar trebui să fie semnalizată o groapă din carosabil în timpul lucrărilor
Contactaţi telefonic de reporterii „Adevărul“, reprezentanţii Brigăzii Rutiere au confirmat faptul că ei sunt cei care au situaţia centralizată a lucrărilor executate pe partea carosabilă pentru că ei trebuie să dea avizul. Întrebaţi cum este normal să fie semnalizată o astfel de groapă făcută de muncitorii unei firme specializate, reprezentanţii Brigăzii Rutiere ne-au explicat că avem toate datele în O.U.G 195 şi în Regulamentul de aplicare.
Redăm integral capitolul din Regulamentul de aplicare a O.U.G 195 care vorbeşte despre cum trebuie să fie semnalizate lucrările executate pe drumurile publice:
SECTIUNEA a 5-a - Semnalizarea limitelor laterale ale platformei drumului şi a lucrărilor
Art. 84.
(1) În afara localităţilor, limitele laterale ale platformei drumului se semnalizează cu stâlpi de ghidare lamelari, de culoare albă, omologaţi, instalaţi la intervale de 50 m între ei, sau prin parapete. Pe stâlpii de ghidare lamelari şi pe parapete se aplică dispozitive reflectorizante de culoare roşie şi albă sau galbenă. Dispozitivele reflectorizante de culoare roşie trebuie să fie vizibile numai pe partea dreaptă a drumului în sensul de mers. Materialele din care sunt confecţionaţi stâlpii de ghidare lamelari nu trebuie să fie dure.
(2) Dispozitivele reflectorizante pentru semnalizarea limitelor platformei drumului se pot monta şi pe parapetele de protecţie, pereţii tunelelor, zidurile de sprijin sau pe alte amenajări rutiere ori instalaţii laterale drumului.
Art. 85.
(1) Semnalizarea lucrărilor executate pe drumurile publice este obligatorie şi se realizează în scopul asigurării desfăşurării în condiţii corespunzătoare a circulaţiei pe sectorul de drum rămas neafectat sau, după caz, în scopul devierii acesteia pe variante ocolitoare şi are semnificaţia interzicerii circulaţiei în zonă afectată de lucrări.
(2) Sectoarele de drum afectate de lucrări trebuie semnalizate vizibil prin indicatoare şi mijloace auxiliare de semnalizare rutieră, precum semafoare, balize direcţionale, panouri, conuri de dirijare, bariere, garduri, parapete din material plastic lestabile şi cărucioare portsemnalizare, prevăzute cu elemente fluorescent-reflectorizante. Acestea nu trebuie confecţionate din materiale dure, iar pe timp de noapte trebuie însoţite de lămpi cu lumina galbenă intermitenţă.
(3) Pentru organizarea circulaţiei pe sectoarele de drum public aflate în lucru se instalează indicatoare şi balize reflectorizante sau, după caz, amenajări rutiere tip "limitatoare de viteză" şi se aplică marcaje, corespunzător situaţiei create. Dacă este cazul, dirijarea circulaţiei se realizează prin semnale luminoase ori semnale ale lucrătorului de drumuri desemnat şi special instruit.










