Cui i-e frică de-un „drac“ colorat verde-brotac. Nimeni nu ştie cine a şters pictura cu Sfântul Gheorghe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pictura a fost acoperită cu var sâmbătă FOTO Facebook
Pictura a fost acoperită cu var sâmbătă FOTO Facebook

Pictura murală realizată în preajma sărbătorii Sfântului Gheorghe pe calcanul unei clădiri din Centrul Istoric al Capitalei, înfăţişându-l pe mucenic ucigând un dragon verde şi un inorog roz, a stârnit controverse în rândul credincioşilor. În urmă cu trei zile, lucrarea a fost acoperită cu var, însă nimeni nu-şi asumă acest lucru.

O pictură murală numită „Sfântul Gheorghe şi Dragonul Jucăuş“, realizată pe calcanul unei clădiri din centrul Capitalei în urmă cu circa trei săptămâni, a declanşat un adevărat război între artiştii care au realizat-o şi credincioşii deranjaţi de „blasfemie“. Pictura este o reinterpretare modernă a scenei în care Sfântul Gheorghe omoară un balaur, potrivit legendelor medievale. De data aceasta, Sfântul Gheorghe omoară un dragon verde şi un inorog roz.

După mai multe zile în care o parte a opiniei publice s-a declarat scandalizată de această interpretare a scenei biblice, iar o altă parte a considerat-o artă urbană, sâmbăta trecută, pictura a fost acoperită cu var de o echipă de alpinişti, însă nimeni nu ştie cine le-a cerut asta.

„O replică civilizată“

Criticul de artă Tudor Octavian susţine că imaginea era una decentă, fiind „o replică civilizată la o golănie generalizată îngăduită de părinţi“. Cu alte cuvinte, specialistul spune că în Bucureşti au apărut în ultima vreme o mulţime de picturi urbane care au „mânjit“ întregul oraş. „Există acum o întreagă mişcare a picturilor urbane, care la noi s-a golănit. Probabil cel care a şters pictura a fost proprietarul clădirii. Probabil a fost timorat, a cedat“, explică Tudor Octavian.

pictura sfantul gheorghe stearsa

FOTO Facebook

Pictura a fost realizată la iniţiativa ONG-ului Interesting Times Bureau de artiştii Irlo Doidoi, Obie Platon şi Kero. „Nu am avut nicio aprobare de la Urbanism (n.r. – Direcţie din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti), ne grăbeam, ca să fiu sincer. În schimb, am avut acordul proprietarului clădirii, care acum este plecat din ţară“, precizează Irlo Doidoi, unul dintre artiştii care au participat la realizarea picturii. Acesta spune că scandalul iscat în jurul picturii a pornit de la enoriaşii deranjaţi de semnificaţia desenului, care mai apoi l-au informat şi pe preotul de la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, aflată în apropiere. „Din câte ştiu, preotul ar fi sunat la Primărie şi cineva de acolo ne-a spus că ar trebui să modificăm desenul până luni, pe 11 mai“, mai spune artistul.

PMB: „Nu am şters pictura“

„Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) informează că nu a şters pictura de pe clădirea din vecinătatea Bisericii Sfântul Gheorghe. Aceasta se află pe o proprietate privată drept pentru care, conform legii, nu putea fi ştearsă de municipalitate. Mai mult decât atât, la Primărie nu a fost înregistrată nicio solicitare de ştergere a picturii, nici din partea Consiliul Parohial al Bisericii şi nici din partea cetăţenilor“, au declarat reprezentanţii PMB.

image

FOTO Facebook

Irlo Doidoi se arată surprins de faptul că nu Primăria a fost cea care cerut ca desenul să fie şters. „Noi aşa ştiam, că ei (n.r. – reprezentanţii municipalităţii) au şters-o. Oricum, acolo nu cred că ne mai atingem, nu ne-am hotărât sigur, dar nu cred că mai facem ceva. Avem cereri şi din alte părţi“, a răspuns artistul întrebat dacă mai are de gând să deseneze altceva pe calcanul clădirii.

BOR: Preoţii nu cenzurează

Ştergerea picturii pare să-i fi pus pe toţi în încurăcătură, pentru că nici reprezentanţii Bisericii nu ştiu cine a stat în spatele acestei acţiuni. „Din câte ştim, asociaţia de proprietari a fost cea care a făcut sesizare. Este de subliniat faptul că încearcă să-şi apere valorile din zonă“, a precizat părintele Constantin Stoica, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române (BOR). De asemenea, reprezentanţii Patriarhiei Române au precizat că Parohia Sfântul Gheorghe Nou, prin reprezentanţii săi, nu are calitatea să cenzureze acest desen realizat pe o clădire privată.

„Eventualele discuţii purtate pe această temă au avut loc între membrii asociaţiei de locatari din zonă şi proprietarul clădirii, singurul în măsură să ia o decizie în privinţa desenului menţionat. Dacă unii dintre membrii Consiliului Parohial şi-au exprimat o părere în legătură cu acest graffiti, au făcut-o fără intenţia de a cenzura pe cineva, ci numai în calitate de cetăţeni şi credincioşi ai parohiei“, mai spun reprezentanţii Patriarhiei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite