Copacii „ciuntiţi“. Ce s-a întâmplat cu arborii de pe mai multe bulevarde din Bucureşti, toaletaţi de autorităţile locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Mai mulţi arbori de pe Bulevardul Regina Elisabeta şi Bulevardul Aviatorilor s-au uscat după ce în urmă cu un an sau doi au fost toaletaţi barbar de autorităţile locale. Asta demonstrează încă o dată că felul în care primăriile din Bucureşti gestionează această problemă este greşit şi dă dreptate specialiştilor şi cetăţenilor care cer autorităţilor să oprească masacrarea copacilor şi să toaleteze responsabil.

Pe Facebook au apărut imagini cu mai mulţi copaci care s-au uscat după ce au fost schilodiţi anii precedenţi. 

„Imaginea asta este un simbol al incompetenţei celor ce administrează spaţiile verzi din Bucureşti. La 2 ani de la aşa zisa toaletare, copacii de pe bulevardul Aviatorilor se usucă pe capete. Şi, din păcate, imaginea asta o întâlnim prin tot oraşul...RUŞINE, tuturor drujbarilor care măcelăresc copacii acestui oraş: de la primari, şefi şi şefuţi ce emit avize şi lucrători care acceptă să facă astfel de operaţiuni!“, scrie consilierul USR Alexandru Gâdiuţă pe Facebook.

Copaci uscati in Bucuresti FOTO Facebook
Copaci uscati in Bucuresti FOTO Facebook

FOTO Facebook / Alina Dobre / Ioana Capanu 

Peisagista Diana Culescu a explicat pe pagina sa de Facebook de ce este greşit felul în care Primăriile din Bucureşti toaletează arborii.

Aceasta a scris despre acest subiect şase idei greşite cu privire la tăierea radicală a arborilor: 

„#1 … tăierea radicală întinereşte arborele, mărindu-i speranţa de viaţă

NU!!! Toate tăierile de acest fel sunt intervenţii traumatice pentru arbore, constituind un atentat la integritatea sa, deschizând o poartă pentru boli şi dăunători şi slăbind întregul sistem de apărare al arborelui. Această slăbire a arborelui poate fi fatală mai ales când este asociată cu alte agresiuni precum seceta, îngheţul, traumatizarea rădăcinii, atacuri ale unor agenţi patogeni etc.

#2 … tăierea radicală reduce impactul vântului asupra arborelui, limitând riscul ruperii acestuia

NU!!! Tăierile inadecvate generează creşteri hatorice, ramurile rezultate fiind slab ancorate pe arbore. În plus, procesul de degradare a lemnului declanşat prin intermediul rănilor de mari dimensiuni duce la slăbirea structuri generale a ramurilor principale şi a trunchiului. Un arbore sănătos nu îşi pierde uşor ramurile. Însă un arbore tăiat necorespunzător poate să devină foarte periculos.

#3 … tăierea radicală este cel mai bun mod de a reduce înălţimea unui arbore

NU!!! La foarte multe specii ramurile crescute ca urmare a aplicării unor tăieri agresive se dezvoltă extrem de rapid şi, astfel, arborele revine la înălţimea iniţială într-un timp foarte scurt.

#4 ... tăierea radicală permite diminuarea umbrei

NU!!! Dimpotrivă, o tăiere severă provoacă apariţia de frunze mult mai mari purtate de lujeri lacomi ce cresc într-un număr foarte mare.

#5 ... tăierea radicală împiedică formarea lemnului mort

NU!!! Lujerii numeroşi care se dezvoltă după o tăiere radicală nu sunt toţi viabili. După câţiva ani de viaţă între aceştia se instalează o relaţie de concurenţă, iar ramurile dominate mor în cele din urmă, devenind astfel un pericol.

#6 ... tăierea radicală este economică

NU!!! Comunităţile locale încep să realizeze la ora actuală cât de scump le costă tăierile agresive. Cheltuielile de monitorizare a arborilor periculoşi*, cele aferente realizării tăierilor de restructurare precum şi costurile de replantare sunt exorbitante”.” 

   

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite