Ce primar bucureştean urmează la DNA?
0Lupta împotriva corupţiei din administraţia locală vizează şi primăriile bucureştene. Vânătoarea aleşilor suspectaţi de fapte de corupţie, continuă cu faza pe Capitală. Din şase primari de sector şi un ditamai primarul general, doi au ajuns deja legaţi în cătuşe. Mulţi alegători bucureşteni asistă şi se bucură de spectacolul şi punerea sub acuzare a edililor bucureşteni cu ştaif, care tăiau şi spânzurau în sectoare.
Activitatea DNA în acest sens i-a făcut pe mulţi, cum era şi firesc, să-şi pună întrebarea: cine urmează? Care dintre edilii bucureşteni în funcţie urmează să fie cercetat şi reţinut pentru corupţie?
În prezent, mai sunt liberi primarii: Neculai Onţanu, sectorul 2, care momentan, pare să nu aibă probleme cu legea. După ce anul trecut, în urma tragediei copilului omorât de câini în sectorul său, când a fost ţinta mai multor atacuri acuzatoare rămase fără efect asupra sa, Onţanu a intrat într-un relativ con de umbră, nemaiieşind în primplan. Actualmente, înscris şi în partidul cu cea mai recentă şi fulminantă ascensiune parlamentară, condus de ”interesul naţional” Gabriel Oprea, aflat pe val interimar, edilul sectorului 2 nu pare să fie următoarea ţintă a DNA. Dar nu se ştie niciodată cine se mai trezeşte neaşteptat, cu mâinile legate. Cine s-ar fi aşteptat la Andrei Chiliman să fie reţinut sub acuzaţia de corupţie?
Robert Negoiţă, sectorul 3, ar putea fi următorul reţinut?
Doar DNA ar putea şti sau cum se zice în popor „doar Dumnezeu ştie!”. Cum Domnul nu are treabă cu justiţia pământeană, rămâne să se pronunţe prima instituţie şi în acest caz. Primarul care se bate cu pumnul în piept că a făcut şi va face totul pentru locuitorii sectorului care l-au ales în funcţie, este acuzat de mai multe lucruri ilegale, pentru care unii cetăţeni îi cer socoteală. Primarul pesedist Robert Negoiţă are destule bube în cap, din cauza cărora ar putea fi cercetat şi acuzat de corupţie, ar spune mulţi alegătorii din „sectorul dormitor”, cum l-a denumit edilul.
Cristian Popescu Piedoneee, marele şef de la sectorul 4, n-are deocamdată, necazuri cu DNA. Dimpotrivă. Spre deosebire de alte sectoare, sectorul 4 arată binişor, cu toate că mai sunt nenumărate lucruri de făcut, pensionarii, pieţarii şi alte categorii socio-profesionale îl adulează. Primarul ştie să şi-i apropie prin diverse artificii, ştie să dea comunicate în care anunţă că face şi drege pentru binele şi siguranţa cetăţenilor, de la acţiuni caritabile, cultural-distractive şi până la chestii serioase de gen hăituirea-amendarea bişniţarilor agricoli, care vând pe trotuare şi asigurarea ordinii şi liniştei publice între blocuri. Piedone are şi o imagine cosmetizată de câte ori este nevoie de emisiuni de televiziune slugarnice, profitoare.
Ce mai, Cristian Popescu Piedone stă bine în sondaje neefectuate, tocmai de aceea cred că nutreşte să urce. Să urce pe fotoliul Primăriei generale la viitoarele alegeri. Până acum, problemele cu legea l-au ferit, cu excepţia scandalului cu permisul auto, din urmă cu câţiva ani, care însă, nu l-a afectat prea mult. Dar şi în cazul său, nu se ştie niciodată ce contracte, ce afaceri ilegale, ce mânării, ce fapte de corupţie ar putea scoate la iveală DNA-ul pe viitor.
Rareş Mănescu, primarul inexistent de la sectorul 6. Este sau nu este în vizorul organelor de anchetă? A comis sau nu fapte de corupţie în calitate de edil? Dacă i-am întreba pe stradă, cred că majoritatea locuitorilor acestui sector ar spune da. Mulţi îl etichetează ca cel mai slab primar bucureştean, care nu a făcut nimic bun pentru locuitorii sectorului, iar realitatea se vede comparativ cu alte sectoare. Va fi Mănescu următorul primar de sector legat de DNA?
L-am lăsat la urmă, dar e cel mai mare-Sorin Oprescuuu-primarul general al Capitalei, edilul cu lacrimi în ochi, rezolvatorul câinilor fără stăpân şi al marilor probleme. Omul pe care unii îl vedeau propulsat la Cotroceni, primarul cu autostrada suspendată, în ograda căruia DNA-ul a dat recent, reţinându-i consilierul personal, dar şi pe un alt funcţionar înalt. Doi şpăgari prinşi în flagrant delict când luau zeci de mii de euro mită. Desigur, primarul general Oprescu s-a delimitat de cei doi colaboratori apropiaţi, nişte proşti. Mulţi bucureşteni au etichetat ”imixtiunea” DNA în zona Primăriei Capitalei drept o deschidere de drum spre scaunul înaltului edil şef, care, spun gurile rele, ar avea diverse fapte grele de corupţie şi tot atâtea motive de a fi invitat la discuţii de procurori.
Va fi Sorin Oprescu peştele cel mare din năvodul DNA, în următoarea perioadă de timp? Suportă canicula verii sau va fi trimis puţin la răcoare? Sau poate fi curat ca lacrima şi ca fata mare? Nu ştim.
Bucureşti, capitala europeană a României anului 2015 are deja, doi primari de sector reţinuţi de mâna lungă a legii şi de faptele de corupţie de care sunt acuzaţi: primarul ”care este sau almanahe”, Marian Vanghelie de la sectorul 5, se odihneşte şi face schimb de experienţă cu edilul de la malul mării, ”sultanul” Mazăre, la beciul Domnesc, în aşteptarea momentului când va deveni din nou proaspăt tătic.
Surprinzător pentru opinia publică a fost acuzat de corupţie şi reţinut împreună cu alţi colaboratori de la primărie printre care consilierul personal, şi mult mai titratul primar liberal, Andrei Chiliman. Înainte de şocul DNA, acesta a fost nominalizat chiar zilele trecute, la prestigiosul premiu Roger Léron, decernat de către Federaţia Europeană a Agenţiilor şi Regiunilor pentru Energie şi Mediu (FEDARENE). Nu ştim dacă va mai apuca să-l primească în libertate, cum nu ştim dacă cei care l-au pus pe lista premianţilor au luat în considerare toate faptele de vitejie ale primarului liberal.
După cum constatăm, în jurul instituţiilor ai căror şefi sunt acuzaţi de corupţie se poartă moda consilierilor personali, iar când aceşti consilieri personali sunt prinşi în flagrant delict, când încasează şpăgi pentru aportul lor în folosul comunităţii pentru care trebuie să lucreze, când sunt invitaţi, audiaţi şi reţinuţi pentru corupţie e grav. Extrem de grav deoarece ei nu lucrează singuri. Lucrează în grupuri constituite organizat, cu scopuri precise.
Astfel, am putea face presupunerea că atunci când un consilier personal este reţinut de organele legii sub acuzaţia de corupţie, urmează să fie cercetaţi şi ceilalţi membrii ai grupului de corupţi, în frunte cu şeful, care în cazul Primăriei sectorului 1 s-a dovedit a fi primarul Andrei Chiliman. Să stăm cu ochii pe consilieri, în special pe cei personali.
Deci, care dintre edilii din Bucureşti urmează să ajungă la răcoare, în plină caniculă? S-ar putea pune şi pariuri cine ar putea fi următorul edil legat. Pariaţi?