Capitala, sub asediul grevelor şi şantierelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DEZASTRU: Peste două zile Capitala va fi complet blocată de greva de la metrou, cea a transportatorilor, dar şi de lucrările de pe marile bulevarde ale oraşului. Taximetriştii vor ieşi în stradă începând de mâine dimineaţă, iar sindicaliştii de la metrou anunţă greva generală începând de poimâine.

Şoferii bucureşteni au dat piept cu „baricadele” muncitorilor care au ieşit la plombat bulevarde încă de ieri. Şantierele s-au instalat pe 22 de artere ale Capitalei, multe dintre ele fiind străzi cu trafic intens, precum Bulevardele Eroilor, Iuliu Maniu, Unirii, Tineretului, Bucureştii Noi sau Drumul Taberei şi Eroii Revoluţiei.

Reparaţiile care au început pe bulevardele principale, pline de gropi, vor dura aproximativ două săptămâni, altele însă vor fi terminate abia la toamnă.

„Acolo unde este cazul se va închide un sens de circulaţie. În rest, se va lucra punctual, iar locurile unde se efectuează lucrări vor fi semnalizate“, a declarat directorul Administraţiei Străzilor, Alina Roman.

Şoseaua Kiseleff, blocată
Dacă startul coşmarului a fost dat ieri de primărie, continuarea le aparţine mâine transportatorilor. Liderii acestora anunţă că peste 10.000 de autovehicule, taximetre, microbuze şi autocare, vor fi scoase pe Şoseaua Kiseleff.

„Va fi groaznic! Bucureştiul va fi paralizat aproape toată ziua. Agenţi ai Poliţiei Rutiere vor fi şi ei în locurile aglomerate pentru a ajuta şoferii. O să fie foarte greu pentru toţi cei care ies cu maşina personală. Mesajul nostru este ca aceştia să evite Piaţa Victoriei. Mai bine ocolesc un pic zona, decât să stea blocaţi în trafic“, a declarat Daniel Piştea, inspector-şef al Brigăzii Rutiere de Poliţie.

Transportatorii cer să fie eliminată frauda fiscală din domeniu, prin aprobarea unei hotărâri de guvern care prevede ca şi maşinilor de până în 3,5 tone să le fie ridicate talonul şi plăcuţele de înmatriculare în caz de nereguli. Astfel, din faţa Guvernului, pe Şoseaua Kiseleff, până la Piaţa Presei, traficul va fi paralizat.

Hop şi greva de la metrou!
Bucureştenii vor simţi şi mai multe restricţii de circulaţie începând de poimâine, când sindicaliştii de la metrou vor declanşa din nou greva generală. Ion Radoi, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou, a declarat că angajaţii vor intra în grevă generală după ce Curtea de Apel Bucureşti a declarat greva sindicaliştilor din luna noiembrie ca fiind legală.


„Prin Legea bugetului de stat fondul de salarii poate fi majorat cu 3,7% pentru orice societate care nu are datorii faţă de stat. Sunt patru luni de când ne-a expirat contractul colectiv de muncă. În asemenea condiţii, greva este inevitabilă“, a mai spus liderul Sindicatelor Libere din Metrou.

Astfel, nicio garnitură nu va circula între orele 4.00 şi 16.00, iar peste 600.000 de bucureşteni care foloseau zilnic metroul vor fi afectaţi. Data trecută, călătorii care circulau cu metroul au scos din buzunar aproape două milioane de euro în două zile de grevă Metrorex. Aceştia vor fi nevoiţi să apeleze la mijloacele de transport în comun de la suprafaţă, pentru că nici taximetriştii nu vor fi disponibili.

„Începând cu ora 10.00 vom ieşi în stradă, taximetriştii, şcolile de şoferi şi transportatorii de persoane. Avem dreptul să protestăm până la ora 15.00, dar există pericolul să nu plecăm din stradă, o săptămână, o lună, până nu se rezolvă ceva. Vrem o hotărâre de guvern prin care să se amendeze aspru pirateria“, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele Camerei Taximetriştilor Bucureşti.

Bicicleta te poate scăpa de aglomeraţie
Greva de anul trecut din noiembrie a durat două zile şi a cauzat o adevarată isterie în rândul călătorilor care au dat buzna în staţiile de transport în comun suprateran. Reporterii „Adevărul de Seară“ au făcut în prima zi de grevă la metrou un experiment prin care au demonstrat că cel mai rapid mijloc de transport a fost taxiul.

Ei au încercat maşina personală, un taxi, bicicleta, autobuzul şi rolele. Cum de această dată şi şoferii de taxi vor protesta, bucureştenii mai au la dispoziţie varianta de a călători cu bicicleta. Aceasta s-a dovedit a fi destul de rapidă.

Printr-un trafic aglomerat, reporterul „Adevărul de Seară“ pe bicicletă a parcurs traseul de la Lujerului la Piaţa Romană într-o oră, în condiţiile în care călătoria nu a fost tocmai plăcută: nu a avut la dispoziţie pistă pentru biciclete, a traversat intersecţiile mari pe jos, a avut probleme cu câinii comunitari şi a plouat.

Greva de la metrou din noiembrie a ţinut două zile
image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite