„Bucureşti, Muzeu în Aer Liber“. Cum plănuieşte un tânăr să transforme vechile embleme ale oraşului în atracţii turistice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toboganul de piatră din parcul Floreasca FOTO Arhivă Tudor Pop
Toboganul de piatră din parcul Floreasca FOTO Arhivă Tudor Pop

De circa doi ani, un bucureştean îndrăgostit iremediabil de zonele frumoase ale Capitalei s-a gândit că ar putea să readucă la viaţă clădiri şi constucţii uitate de autorităţi. Astfel, bărbatul s-a gândit să transforme Bucureştiul într-un muzeu în aer liber pe care să îl viziteze toţi cei care vor să îşi amintească de trecut.

Tudor Pop este unul dintre bucureştenii sătui să vadă cum, rând pe rând, o mulţime de embleme ale oraşului dispar sub ochii neputincioşi ai autorităţilor. Astfel, după mai multe idei pe care le-a avut de-a lungul timpului a decis să demareze un proiect prin care să le aducă aminte celor din Capitală de modul în care arăta oraşul odinioară.

„Ţin minte că la douăzeci de ani voiam să deschid cu un prieten o agenţie de turism care, printre altele, oferea tururi prin marile peisaje industriale ale ţării, sigur, cred că era şi un pic de Călăuza la mijloc, dar, pe de altă parte, am crescut printre macarele, ne-am jucat pe şantiere, ne fascina dispariţia asta bruscă şi irevocabilă a marilor combinate. Un pic mai târziu, la începutul anilor 2000, am vrut să fac un muzeu virtual în care să redau  imaginea litoralului comunist, aşa cum se vedea el prin intermediul firmelor şi logo-urilor care decorau faţadele fostelor hoteluri şi restaurante, unele dintre ele fiind şi astăzi la locul lor. Din păcate, n-am fost suficient de concentrat şi proiectele astea s-au estompat, s-au pierdut prin sertare“, povesteşte Tudor despre celelalte proiecte pe care le-a gândit de-a lungul vremii.

Muzeu în aer liber

De departe unul dintre cele mai dragi proiecte pe care s-a gândit să le contureze este „Bucureşti, Muzeu în Aer Liber“. Tudor povesteşte că toate gândurile sale sunt fructificate prin conturarea acestui proiect dedicat Bucureştiului. 

bucuresti muzeu

Tudor Pop 

„Ideea mi-a venit în vara lui 2014, pe terasa unui cantine din fostul parc industrial Pipera, acolo unde încercam să găsesc o temă pentru un master la care voiam să aplic. În timp ce-mi făceam siesta, privirea mi-a căzut pe fosta fabrică de calculatoare ICE FELIX, nava amiral a marilor realizări comuniste şi mi-am dat seama că, de fapt, am în faţă o bucată de istorie urbană care astăzi nu mai spune aproape nimănui nimic. Un loc care astăzi lipseşte cu desăvârşire de pe harta afectivă a oraşului şi totuşi un loc care a influenţat destine, care a modelat viaţa unor oameni şi a oraşului în care trăiesc“, povesteşte iniţiatorul proiectului. 

Purtat de acest gând a început să „recapituleze“ toate locurile din Bucureşti care oferă această dublă dimensiune: reper pentru istoria oraşului şi baliză afectivă pentru locuitorii săi. Şi obiectivele au început să apară: Velodromul Dinamo, Depoul de Tramvaie Victoria, toboganul de piatră din parcul Floreasca, Turnul de Paraşutism de pe Stadionul Lia Manoliu, amfiteatrul Bazilescu, fosta fabrică Ford, Fabrica de Chibrituri „Filaret”, fosta frizerie „Intim”a lui Nechita Niculai de lângă Grădina Icoanei, cinematografele de pe bulevardul Elisabeta, Turnul de Apă din Postăvărie şi aşa mai departe. 

„Dar atenţie, acestea nu sunt obiective încadrate la monumente istorice şi după cum se poate observa, printre ele nu se află doar fabrici. În total, până acum am o listă de peste treizeci de obiective, dar cred că în Bucureşti există zeci, dacă nu cumva sute de obiective – spaţii publice, depouri, străzi, clădiri, magazine, turnuri de apă, arene sportive, fabrici, amfiteatre, samd – locuri ce fac parte din memoria colectivă şi personală a oraşului“, a mai spus acesta. 

În vara anului trecut, proiectul lui a câştigat un premiu special ce a presupus, printre altele, şi un loc pe peretele de la Bienala de Artă de la Viena, în cadrul expoziţiei „Mapping Bucharest: Art, Memory  and Revolution 1916 – 2016“. Acum, Tudor studiază la SNSPA, la masterul de Studii Vizuale şi Societate, unde are ca temă de cercetare „Bucureşti, Muzeu în Aer Liber“. 

În ce constă proiectul Bucureşti, Muzeu în Aer Liber

Concret, tânărul vrea să facă un website pe care să pună pe o hartă toate aceste obiective alături de povestea din spatele lor. În faţa fiecărui obiectiv ce se va afla pe harta lui va amplasa, în teren, o plăcuţă pe care va fi gravată povestea ascunsă sau mai puţin ştiută de cei care vor trece prin zonă. 

bucuresti muzeu

„Este un prim plan de explorare urbană prin care îmi doresc să ofer publicului bucureştean noi trasee şi noi obiective cu valenţe, de ce nu, şi turistice. Un alt plan este cel de înţelegere a istoriei Bucureştiului, din perspectiva unor obiective alternative care nu fac parte din reţeaua de clădiri clasificate oficial drept monumente sau sit-uri istorice. Şi da,mai  este şi un plan de conştientizare a publicului şi a instituţiilor publice în vederea conservării sau reabilitării unor locuri ce fac parte din istoria oraşului“, încheie Tudor Pop.

Pentru a putea da viaţă acestui proiect, bărbatul are nevoie de circa 50.000 de lei şi s-a gândit să aplice pentru a obţine fonduri de la Ministerul Culturii. 

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite