Cum au distrus Pazvante Chioru' şi „calicii“ Bucureştiul în 1802: femei violate, case jefuite şi vinovaţi spânjuraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În secolul al XIV-lea, Bucureştiul era, de fapt, un turn amplasat în actualul Centrul Istoric şi măsura 160 de metri pătraţi. Treptat, locuitorii mahalalelor s-au adunat în jurul construcţiei, formând Capitala pe care o vedem astăzi şi în care s-au scris poveşti nemuritoare cu jefuitori, prostituate, crime sau domnitori îndrăgostiţi.

În urmă cu mai bine de 200 de ani, în istoria Bucureştiului se imprima una dintre poveştile despre care urma să se vorbească secole de-a rândul. Osman Pazvantoglu, rămas în conştiinţa colectivă ca Pazvante Chioru', era un jefuitor cunoscut, care de-a lungul vremii a înspăimântat numeroase aşezări ale Ţării Româneşti.

În luna ianuarie a anului 1802, Bucureştiul a fost cuprins de panică la auzul veştii că Pazvante alături de trupele sale se îndreaptă către aşezare. Domnitorul de atunci, Mihail Şuţu, a decis să fugă din Bucureşti pentru a scăpa de atacul plănuit de Pazvante, lucru pe care l-au făcut şi alţi localnici.

„Oamenii au fugit spre munţi de frica lui Pazvante. Fiecare încerca să se ascundă de Pazvantoglu şi de trupele lui“, povesteşte istoricul Dan Falcan.

Totodată, pentru a se asigura că Bucureştiul nu va rămâne un sat fără câini, domnitorul Şuţu a ordonat garnizoanei de arnăuţi albanezi să apere întregul oraş, dar aceştia au început să se certe, dorindu-şi să obţină conducerea misiunii. Acest lucru le-a asigurat un eşec garantat.

Violuri, jafuri şi o pagină din istoria Capitalei

Curtea Veche a fost prima curte domnească din Bucureşti, iar în anul 1802 în jurul acesteia se aflau oameni ai străzii şi jefuitori care au profitat din plin de faptul că domnitorul părăsise aşezarea de frica lui Pazvante. „Calicii“, aşa cum era numiţi oamenii foarte săraci din Bucureştiul de altădată, au năvălit în Palatul Domnescu şi au furat toate obiectele de valoare şi şi armele pe care le-au găsit, după cum povesteşte istoricul Dan Falcan.

Oamenii lui Pazvante au jefuit casele şi au violat femeile din vechiul Bucureşti. „A fost o adevărată orgie atunci, oraşul a fost devastat, călcat de oamenii lui Pazvante şi de calicii din Bucureşti. În fruntea jefuitorilor se afla un nebun călare pe un măgar care ţinea un buzdugan în mână“, precizează istoricul.

Auzind de haosul care cuprinsese Bucureştiul, un comandat turc care se afla în apropierea aşezării a decis să intervină şi să îi pedepsească pe cei care răspândiseră panică.

„Comandantul care şi-a făcut intrarea în Bucureşti i-a prins pe făptaşi şi pentru a le da o lecţia i-a spânjurat prin oraş. Unul dintre responsabili a fost ucis chiar în faţa Palatului Domnesc“, povesteşte Dan Falcan.

În ceea ce-l priveşte pe Pazvante Chioru', nu există date exacte care să ateste moartea lui, dar se pare că a scăpat cu viaţă după evenimentele din Bucureştiul anului 1802.

Pe aceeaşi temă:

Ceata lui Nălucă, haiducii care în 1829 l-au jefuit pe un mare boier bucureştean în prima zi din Anul Nou

Bucureştiul măsura 160 de metri pătraţi în secolul XIV. Cum au luat naştere primele aşezări din Capitală

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite