Şeful ASPA, la Adevărul Live: Hingherii vor putea intra şi pe proprietăţile private, iar poliţia va asigura protecţia echipajelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Băncescu vine în platoul Adevărul Live FOTO David Muntean
Răzvan Băncescu vine în platoul Adevărul Live FOTO David Muntean

Răzvan Băncescu, coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), a vorbit, miercuri, în studioul Adevărul Live, despre conflictele dintre hingherii municipalităţii şi iubitorii de animele.

Alături de jurnalista Cristina Răduţă, Răzvan Băncescu a explicat cum s-a ajuns la adevărate urmăriri pe străzile Bucureştiului, cine este vinovat pentru bătaia iscată în plină stradă luni noapte, dar şi care este situaţia maidanezilor de pe străzile Capitalei în acest moment.

Răzvan Băncescu a anunţat că, de miercuri, poliţia va asigura protecţia echipajelor ASPA, pentru evitarea incidentelor cu activiştii care apără maidanezii.

„Ajungem să alocăm resurse imense pentru capturarea câinilor care nu se justifică. Este o bătaie de joc. După incidentul în care am fost implicat, vom fi însoţiţi de echipaje de poliţie. La noapte, vom avea pe teren şase echipaje, fiecare însoţit de câte un echipaj de poliţie”, a declarat responsabilul ASPA.

El a precizat că ASPA nu încalcă legea atunci când capturează maidanezii şi a acuzat organizaţiile neguvernamentale de interese ascunse.

„Capturarea câinilor nu încalcă decizia Curţii Constituţionale. Dacă dispar maidanezii, dispare practic obiectul muncii al ONG-urilor, aceasta este miza. Să ţinem maidanezii pe stradă este exclus. Vreau să putem merge pe stradă în siguranţă. Frânele vin din partea asociaţiilor care fac trafic cu câini. Nu putem dovedi care face acest lucru responsabil, pentru adopţii, şi cele care fac asta pentru alte scopuri. Preţul unui câine variază între 150 şi 400 de euro. La acestea se adaugă costuri de transport de 100-150 de euro. Sunt duşi cu dubele”, susţine Băncescu.

Acesta a reamintit obligativitatea stăpânilor de maidanezi de ai înregistra şi steriliza. „Câinii vor primi un cip de identificare. Aşa câinele poate fi găsit. Amenzile pentru cei care nu-şi înregistrează câinii sunt între 2000 şi 5000 de lei. Sterilizarea se poate face la orice cabinet veterinar. Stăpânii vor primi un carnet de sănătate, în care se vor menţiona toate datele, dacă are microcip sau dacă e sterilizat”, a spus şeful ASPA.

Hingherii vor putea intra şi pe proprietăţile private

Răzvan Băncescu la Adevarul Live FOTO David Muntean

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor vrea să poată urmări legal câinii oriunde s-ar putea ascunde de hingheri. Astfel, maidanezii vor putea fi urmăriţi chiar şi pe domeniul privat. „Pregătim un proiect de hotărâre de consiliu, prin care câinii fără stăpân care se retrag pe proprietăţi private să poată fi ridicaţi”, spune coordonatorul de proiect.

Răzvan Băncescu nu exclude colaborarea cu societatea civilă: „Colaborăm cu anumite ONG-uri pentru adopţii. Oricine este bine-venit, dar trebuie să respecte anumite reguli. Au avut timp din 1996 să facă orice, dar nu au făcut nimic. Ei insistă că legea nu va rezolva problema. Trebuie să urmăm însă exemplul european. Peste tot se foloseşte eutanasierea”.

Referitor la numărul câinilor care se află pe străzile Bucureştiului, Răzvan Băncescu afirmă că e greu de estimat. „Nu se ştie numărul exact al maidanezilor de pe stradă. Cifra de 64.000, de anul trecut, a fost calculată prin metoda extrapolării. De atunci, de pe străzile Capitalei, au mai fost strânşi între 25.000 şi 35.000 de câini. Mai mult de 10.000 de câini au fost eutanasiaţi”, a precizat responsabilul ASPA.

Răzvan Băncescu a explicat şi împrejurările incidentului în care a fost implicat. Acesta afirmă că a fost atacat, el doar ripostând în faţa agresorilor care-l urmăreau şi ar fi provocat accidentul în trafic.

„În momentul producerii accidentului, am sunat la 112. Am aşteptat în maşină, am coborât când au venit poliţiştii. Am fost testat cu etilotestul, când m-am întors la maşină, mi-au zgâriat haionul şi am fost lovit. Am avut mici traume în urma incidentului. Sunt un bun încasator. Am fost la INML pentru a obţine un certificat medico-legal”, a spus Băncescu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite