Începe proiectul „Arhipelag pe Dâmboviţa“. Mai multe insule vor fi amenajate pe râul care străbate Capitala
0Grupul de iniţiativă Dâmboviţa SMART organizează sâmbătă, 10 octombrie, de la ora 10.00, în faţa Bibliotecii Naţionale, pe râul Dâmboviţa, evenimentul de lansare a campaniei „Arhipelag pe Dâmboviţa - educaţie pentru viitorul oraşului“.
Evenimentul va deschide o campanie de conştientizare cu privire la importanţa şi beneficiile implicării cetăţenilor în viaţa oraşului, plecând de la iniţiativa civică Dâmboviţa SMART.
Dan Perjovschi va desena pe suprafaţa primei insule a viitorului arhipelag de pe Dâmboviţa, care se va construi în zona Podul Unirii - Biblioteca Naţională.
Tot sâmbătă este şi lansarea Jocului Actorilor Urbani URBOTECA, ca eveniment al Anualei de Arhitectură organizată de Ordinul Arhitecţilor – filiala Bucureşti. Jocul simulează felul în care se iau deciziile de planificare şi proiectare urbană într-o comunitate.
Grupul de iniţiativă civică pentru Dâmboviţa a fost iniţiat de Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23, Echipa URBOTECA - În oraş despre oraş, Space Syntax şi DC Communication, şi beneficiază de sprijinul Expert Forum, MNAC-Muzeul Naţional de Artă Contemporană, NOD Makerspace, ATU - Asociaţia pentru Tranziţie Urbană, Asociaţia Poiana lui Iocan.
Prima sa acţiune va fi documentată pentru realizarea unui material didactic care prezintă tinerilor diverse perspective asupra oraşelor şi modul în care cetăţenii se pot implica direct în viaţa oraşului lor.
Insule plutitoare
În această campanie, se vor construi insule plutitoare şi vor fi create locuri şi prilejuri de întâlnire pentru locuitorii Bucureştiului. Insulele vor fi platforme-suport pe care oamenii pot lăsa în scris gândurile şi nevoile lor cu privire la cum să se dezvolte Bucureştiul. Aceste mesaje vor fi centralizate şi vor fi transmise candidaţilor pentru funcţiile de consilieri şi primari din Bucureşti. Astfel, propunerile lor electorale ar putea să fie mai conectate la dorinţele cetăţenilor şi va fi facilitat dialogul între alegători şi candidaţi.
În luna iunie, anul acesta,în acest spaţiu de lângă Biblioteca Naţională, a fost organizat UrbanFest - festival al dezvoltării urbane de către Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice şi al ARCUB. Cu acest prilej, s-a creat o punte de legătură între diverse instituţii, profesionişti, organizaţii non profit şi locuitori, care împreună au putut experimenta şi imagina noi utilizări ale râului. În timpul festivalului s-a constituit Grupul de iniţiativă, care îşi propune să ofere diferite modalităţi de dialog şi consultare între segmentele de public şi decidenţi. Această campanie, în care oamenii se implică direct în crearea unui nou spaţiu public şi în care Dâmboviţa este din nou în centrul atenţiei, este prima noastră iniţiativă, şi o continuare firească a demersului Comisiei Europene din această vară.
Campania va fi susţinută printr-un demers de crowdfunding. Pentru contributori, pe lângă alte facilităţi, va fi oferit un număr limitat de exemplare ale publicaţiei Oraşul - un manual de utilizare, realizat de ATU în parteneriat cu Editura Igloo şi finanţat ca proiect cultural editorial de către Ordinul Arhitecţilor din România.
Organizatorii şi susţinătorii lor speră ca acest demers să se transforme într-o poveste de bună practică pentru viaţa urbană, care va avea rolul de a inspira şi de a convinge tinerii de azi să se implice în viaţa oraşului. Organizatorii evenimentului şi ai campaniei sunt: Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23, Echipa URBOTECA - În oraş despre oraş, Space Syntax, DC Communication