VIDEO Un fost fermier explică de ce am „ajuns să ne întrebăm cât lapte este în lapte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

După ce opinia publică din Republica Moldova a fost informată recent despre un studiu care arată că majoritatea laptelui de pe rafturile magazinelor, de fapt, nu conţin lapte, un fost fermier a decis să publice povestea sa pe pagina de Facebook, pentru a oferi o explicaţie acestui fenomen.

Îl cheamă Cătălin Parasca şi este din satul Alexandreni, raionul Edineţ. Bărbatul a decis în anul 2010 să-şi deschidă o mică fermă de vaci în satul său natal. 

„Gospodăria părinţilor fiind la o margine de sat, am decis să fac grajdul în gradină să înmulţesc numărul de vaci şi peste vreo 2 - 3 ani cu gândul că prind vreun proiect de stat să pot să ma lărgesc şi să ies în extravilan”, mărturiseşte Cătălin.

El spune că începutul a fost greu, a luat un credit de 20.000 de lei şi a construit grajdul de la zero. 

„Am cumpărat câţiva viţei mici, plus două vaci a părinţilor. În al doilea an am mai luat un credit de 100.000 de lei (am întors 170.000), am cumpărat vaci şi un microbus. Am devenit membru a Federaţiei Naţionale a Fermierilor, frecventam seminarele, de fiecare data când veneam la Chişinău treceam pe la Ministerul Agriculturii în speranţa că şi la noi (după experienţa României) apare un proiect de dezvoltare a domeniului zootehnic”, susţine bărbatul.

Potrivit lui, la ferma sa a avut oaspeţi din SUA, inclusiv l-a vizitat şi fostul ministru al Agriculturii domnul Vasile Bumacov. 

„Toţi mă lăudau şi-mi spuneau că începutul e bun ca fac tot corect. Din partea Ministerului am primit în dar un aparat de muls. Domnul ministru mi-a spus (lucru pe care eu îl ştiam de la început), pentru a mă dezvolta trebuie să mut ferma în extravilan. Dar pentru asta trebuiau minim 2 milioane lei, bani pentru care nimeni nu ţii garanta. Ştiu băieţi tineri şi cu mult entuziasm care sau împrumutat cu sume mari de la bancă pentru a face ferma şi au rămas cu casele gajate la banca şi probleme mari”, povesteşte antreprenorul.

Fostul fermier menţionează că doar patru ani a ţinut afacerea sa şi că a ajuns să aibă şase vaci mulgătoare, dar în total cel mult a avut 21 de capete. 

„Laptele îl vindeam noi la piaţă, făceam o brânză şi smântână extraordinar de gustoasă. Lucram zilnic cite 15 ore, lucram din plăcere”, spune bărbatul.

În continuare, Cătălin mărturiseşte că avea nevoie la acel moment de investiţii pe care însă nu le avea, iar „statul nu se uită la micii producători, nu are strategii de dezvoltare”. 

„Oamenii la sate nu mai ţin vaci ca înainte. Dintr-o mahala poate sa iasă 2 gospodari cu o vacă so ducă la cireadă. De ani de zile se tot vorbeşte că laptele scade că trebuie de făcut, că trebuie de investit, şi mai departe de cuvinte nu se face nimic”, a mai adăugat Cătălin.

El a fost nevoit să-şi închidă afacerea şi să revină la Chişinău: „Acum strângem roadele acestei politici. Am ajuns să ne întrebăm cât lapte este în lapte”.

Materialul video de mai jos a fost realizat acum doi ani, când Cătălin încă spera că afacerea va fi una de succes.

Amintim că un studiu publicat recent arată că într-un număr semnificativ de produse lactate comercializate în Republica Moldova grăsimile lactate sunt substituite cu grăsimi de alte origini.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite