Sistemul educaţional moldovenesc învaţă din greşelile celui occidental şi estic
0Schimbul de experienţă şi problemele comune instituţiilor de învăţământ din spaţiul CSI şi Uniunea Europeană sunt principalele subiecte împărtăşite cu profesorii de la Chişinău de către cadrele didactice din mai multe ţări. Aceştia participă, în perioada 13-15 octombrie, la cea de-a VI-a ediţie a Conferinţei internaţionale „Unitate prin diversitate”.
Şefa Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport a municipiului Chişinău, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, spune că acest eveniment încurajează colaborarea între şcoală şi comunitate, în ceea ce priveşte atragerea investiţiilor intelectuale şi materiale pentru dezvoltarea sistemului educaţional. „Ne bucură mult disponibilitatea colegilor de peste hotare de a-şi împărtăşi experienţa şi dorinţa de a colabora pentru construcţia unui sistem educaţional eficient. Scopul principal al conferinţei este crearea unui spaţiu cultural educaţional comun, asigurarea schimbului de experienţă şi abordarea problemelor comune instituţiilor de învăţământ din spaţiul CSI şi Uniunea Europeană”, a subliniat Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb pentru IPN.
Oficialul a menţionat că anul acesta discuţiile vizează accesul la educaţie a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, autonomia financiară a instituţiilor de învăţământ preuniversitar, educaţia de gen etc. „Integrarea în programele europene vine să ne sprijine şi să completeze acţiunile noastre şi să faciliteze adaptarea la schimbările din spaţiul european”, a adăugat şefa Direcţiei educaţie a mun. Chişinău. Spectrul larg de probleme abordat în timpul conferinţei a fost subliniat şi de către preşedintele Asociaţiei internaţionale a cadrelor didactice din Uniunea Europeană, Silvano Marseglia.
De la prima ediţie a conferinţei şi până în prezent au fost încheiate 67 de acorduri de colaborare cu diverse instituţii străine.