Propunerea Ministerului Educaţiei de la Chişinău: Volumul temelor pentru acasă nu trebuie să depăşească 1/3 din volumul sarcinilor din clasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SummaryChisinau (IPN)Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării expune pentru consultări publice Instrucţiunea metodică privind managementul temelor pentru acasă în învăţământul primar, gimnazial şi liceal, transmite IPN.

Volumul temelor pentru acasă pentru fiecare disciplină şcolară nu trebuie să depăşească, de regulă, 1/3 din volumul sarcinilor realizate în clasă, pe parcursul lecţiei. Instrucţiunea interzice impunerea elevului să folosească suporturi didactice de alternativă dacă acesta nu are acces gratuit la aceste surse.

În perioada de vacanţă, după probele de evaluare şi în zilele de activităţi transdiciplinare, nu se vor da teme pentru acasă. Totodată, nu se admite utilizarea temelor pentru acasă ca instrument de pedeapsă: teme cu volum mare şi grad înalt de complexitate, exerciţii repetitive, teme necunoscute şi neexersate în clasă.

Se recomandă ca temele să aibă caracter practic-aplicativ, legate de viaţa reală (proiecte, machete), respectându-se preferinţele şi interesele elevilor. Temele pentru acasă trebuie să ofere elevului oportunităţi de a exersa abilităţile şi de a aplica principiile cognitive. Acestea sunt orientate spre explorarea zonelor de interes ale elevilor, conform principiilor şcolii prietenoase copilului.

În ciclul primar, timpul alocat temelor nu va depăşi 45-60 de minute zilnic sau cinci ore săptămânal. Pentru clasele a V-VI-a – o oră şi jumătate zilnic, iar pentru clasele a VII-IX-a – două ore.  În ciclul liceal, timpul estimat zilnic realizării temei pentru acasă nu va depăşi două ore şi jumătate, iar volumul săptămânal – 12,5 ore.

Prezenta instrucţiune metodică urmează să intre în vigoare de la 1 septembrie 2018.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite