Permisele de mic trafic la frontieră pentru cetăţenii moldoveni, blocate la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câteva luni, consulatele din Moldova nu eliberează permise de mic trafic la frontieră, cu care putem călători pe teritoriul României, pe o rază de 50 de kilometri. Solicitate de „Adevărul“, autorităţile române nu au comentat, deocamdată, blocajul, în timp ce experţii vorbesc despre un dezinteres din partea potenţialilor beneficiari

Reporterii „Adevărul“ au încercat pe pielea lor să obţină un permis de mic trafic. Am depus actele la sfârşitul lui noiembrie 2012, dar nu l-am obţinut nici astăzi.

În ziua depunerii am fost anunţaţi de domnul de la ghişeu că vom primi permisul în cel mult două luni, acasă, prin poştă. Timp de jumătate de an am revenit de trei ori la Consulatul României de la Chişinău, dar şi la Ambasadă. De fiecare dată, vocea de la celălalt capăt al firului ne amâna pentru „o lună-două“, motivând anumite deficienţe tehnice la Bucureşti.

PROBLEME TEHNICE

Aceeaşi explicaţie a primit-o şi Nina Gorea, în vârstă de 55 de ani, din satul Valea-Trestieni, raionul Nisporeni. După doi ani de încercări eşuate de a obţine un paşaport românesc, a decis, la începului lui 2013, să aplice pentru permisul de mic trafic. „Tare vreau să ajung la Biserica «Cuvioasa Parascheva» de la Iaşi. Mai am şi rude în România“, povesteşte femeia. „Nu înţeleg de ce s-a întâmplat aşa. Am sunat de mai multe ori la Chişinău. Mi-au spus că m-au acceptat şi că trebuie să aştept. Dar cât, nu ştiu...“, adaugă Nina Gorea.

Dumitru Bodrug, un tânăr de 21 de ani din Ungheni, a mers pentru explicaţii direct la Consulatul de la Chişinău. „Sunt probleme cu sistemul de amprente. Mai aşteaptă vreo două-trei săptămâni“, i-a replicat gardianul. Dumitru a aplicat pentru permis în luna februarie, după ce primul permis i-a expirat în aprilie anul trecut.

FUCŢIONARII ROMÂNI N-AU O EXPLICAŢIE

Permisele de mic trafic sunt tipărite la Bucureşti, fiind expediate destinatarilor prin poştă, în cadrul unui parteneriat cu Poşta Moldovei. Nici după o săptămână, Ambasada României nu a răspuns la demersul „Adevărul“ Moldova. O explicaţie oficială n-am primit nici de la Direcţia Consulară a Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti, dar nici de la Centrul Naţional de Vize al României, autoritate ce se ocupă inclusiv de emiterea permiselor de mic trafic, spre care am fost direcţionaţi. Funcţionarii români au promis să ne ofere informaţii în 30 de zile, „potrivit prevederilor legale“. Surse credibile din capitala României ne-au spus că în ultimele opt luni nu s-a eliberat niciun document de acest fel, iar la mijloc e implementarea tehnologiei biometrice.

DOCUMENTE NEATRACTIVE

Permisele de mic trafic sunt neatractive pentru basarabeni, suţin experţii, dar o arată şi datele statistice. Dacă oficialii moldoveni şi români vorbeau în urmă cu trei ani de 1,2 milioane de potenţiali beneficiari, din 2010 au fost eliberate doar 60.000 de astfel de acte.

„Cererea de permise a fost mai mică decât se aşteptau autorităţile române. Probabil, explicaţia e în faptul că aceste permise sunt văzute ca fiind puţin folositoare. Oamenii preferă să aplice pentru cetăţenie sau pentru vize. Ştiu foarte multe persoane care au aplicat pentru cetăţenie şi atunci nu mai au nevoie de acest document“, afirmă Cristian Ghinea, directorul Centrului Român pentru Politici Europene.

De aceeaşi părere este şi Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă de la Chişinău. „Oamenii nu prea au interes să obţină premise de mic trafic. Nu ar avea ce face cu ele. Între localităţile de pe cele două maluri ale Prutului nu există legături economice, comerciale, culturale intense“, spune Chirilă.

O explicaţie a faptului că programul n-a prins e că din 2009 a fost deblocat procesul de redobândire a cetăţeniei. „Decât să cheltuieşti energie, timp, bani, să stai la cozile interminabile pentru permis oamenii preferă să o facă pentru redobândirea cetăţeniei. Am rude care au procedat astfel“, adaugă expertul.


Specialiştii mai susţin că este regretabil că persoanele care vor să obţină permise de mic trafic sunt descurajate din cauza procedurilor tehnice.


Lansate cu fast în martie 2010

Convenţia privind micul trafic la frontieră a fost semnată la Bucureşti, pe 13 noiembrie 2009. La 31 martie 2010, premierul român Emil Boc a înmânat primele 15 permise cetăţenilor moldoveni. „Evenimentul este foarte important pentru noi, cei care ne dorim libertatea circulaţiei în întreaga Europă“, declara premierul de atunci, Vlad Filat. Semnarea Convenţiei a fost şi una dintre angajamentele electorale ale PLDM, mai ales că autorităţile comuniste blocaseră negocierile pe acest subiect, timp de doi ani. Formaţiunea lui Filat organizase mai multe proteste şi a jubilat ulterior că şi-a înfăptuit promisiunea.

8.905 ieşiri din ţară au fost înregistrate în primele cinci luni ale anului, în baza permiselor de mic trafic.

60.000 de permise au fost eliberate de oficiile consulare române cetăţenilor moldoveni, începând cu martie 2010.

1,25 milioane de oameni din 366 de localităţi sunt potenţialii beneficiari ai Convenţiei de mic trafic la frontieră.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite