Municipiul Chişinău va avea apă curată, cu ajutorul europenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infrastructura este învechită, iar pierderile de apă ating 35% FOTO: AFP ©EU/Neighbourhood Info Centre
Infrastructura este învechită, iar pierderile de apă ating 35% FOTO: AFP ©EU/Neighbourhood Info Centre

Uniunea Europeană şi instituţiile financiare europene au oferit municipiului Chişinău peste 60 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de apă şi canalizare. Acest lucru va îmbunătăţi semnificativ calitatea apei potabile, va reduce scurgerile şi va spori tratarea apelor reziduale.

„Apa înseamnă viaţă, iar calitatea apei defineşte calitatea vieţii“. Aşa explică primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, scopul transformărilor majore din sistemul de alimentare cu apă şi de canalizare, planificată de administraţia Capitalei. Infrastructura reţelelor de apă din Chişinău este uzată şi învechită: majoritatea conductelor au fost instalate între anii 1960 şi 1970, facilităţile de purificare au fost construite în aceeaşi perioadă. Tehnologiile de decontaminare a apei şi de purificare a apelor reziduale nu întrunesc cerinţele actuale de eficienţă şi calitate.

Pentru a susţine autorităţile în eforturile lor de modernizare a sistemului, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) vor acorda câte un credit de 24 de milioane de euro, în timp ce Uniunea Europeană va oferi un grant de 11 milioane de euro prin intermediul Facilităţii de Investiţii pentru Vecinătate (FIV) şi 2,4 milioane de euro pentru asistenţă tehnică.

Calitatea apei, o prioritate

„Problemele legate de alimentarea cu apă şi canalizare au fost prioritatea mea de când am fost ales în calitate de primar în anul 2007. Nu le-am putut, însă, rezolva fără finanţarea necesară, iar propriile mijloace nu au fost suficiente. Astăzi, cooperăm în mod eficient cu instituţiile de finanţare ale UE, care ne susţin în modernizarea infrastructurii de aprovizionare cu apă, precum şi în reparaţia drumurilor şi renovarea troleibuzelor“, declară Dorin Chirtoacă.

De la începutul creditării de către BEI în Moldova în anul 2007, au fost acordate împrumuturi care depăşesc 450 de milioane de euro, inclusiv suport pentru drumuri mai bune, transport public, energetică şi agricultură, iar acum şi pentru apă.
   
„În prezent, pierderile de apă în sistemul nostru ating 35%“, spune Vitalie Midari, directorul tehnic al SA Apă-Canal Chişinău. Întreprinderea este responsabilă de alimentarea cu apă şi purificarea apelor reziduale din Capitală şi va deveni unul dintre principalii beneficiari ai proiectului susţinut de UE. Proiectul presupune înlocuirea a 190 de kilometri de conducte de apă şi de canalizare, curăţarea şi repararea colectoarelor de apă, restaurarea a 50 de fântâni arteziene şi construirea unor fântâni noi. „Acest lucru ne va permite să reducem pierderile, să îmbunătăţim calitatea apei şi să trecem la etapa de dezvoltare durabilă pe termen lung“, susţine Vitalie Midari.

Soluţii moderne pentru tratarea nămolului

Aproximativ jumătate din fondurile alocate vor fi utilizate pentru reconstrucţia staţiei de purificare a apelor uzate din Chişinău. 15 milioane de euro vor fi folosite pentru achiziţionarea unor rezervoare speciale de tratare a nămolului. Până de curând, nămolul (material rezidual semi-solid, rezultat din apele uzate industriale sau din tratarea apelor reziduale) era depozitat şi uscat în aer liber. Mirosul neplăcut pătrundea în oraş şi era întotdeauna un subiect de dezbatere în timpul alegerilor locale.

image

În 2009, a fost găsită o soluţie temporară: nămolul a început să fie stocat în geo-tuburi. Mirosul a devenit mai puţin pronunţat şi suprafaţa ocupată de nămolul în procesul de uscare s-a redus de zece ori. Datorită noilor rezervoare, întreprinderea va trece la tehnologiile moderne de stabilizare şi de tratare a nămolului. Metanul acumulat în containere va fi incinerat în centrale electrice cu o capacitate de 1,8 megawaţi termici.

Nevoia de a schimba obiceiurile oamenilor

Alexandru Vişnevschi, şeful-adjunct al staţiei de epurare, ne face un scurt tur. „Aceste două staţii de pompare au fost construite în urmă cu 30 sau 40 de ani, iar echipamentul a rămas în mare parte acelaşi. Acum vom construi o nouă staţie, cu pompe submersibile şi un sistem de operare flexibil“, povesteşte el.

Operatorii staţiei de pompare sunt invitaţi la o discuţie în camera de control. Pompele care funcţionează fac mult zgomot, iar podeaua vibrează. S-au obişnuit cu asta, dar aşteaptă cu nerăbdare să fie construită o nouă staţie şi speră că şi condiţiile lor de muncă se vor îmbunătăţi. „În afară de renovarea echipamentelor şi aplicarea noilor tehnologii, trebuie să schimbăm mentalitatea şi cultura clienţilor noştri“, zice Filip Popa. „Oamenii trebuie să înţeleagă că nu pot arunca orice gunoi în canalizare. Noi cheltuim o groază de bani pe modernizare, aşa că trebuie să aibă grijă de reţea“, adaugă Victor Guţu.

Apa-Canal Chisinau

Uzină de producere a hipocloritului

O nouă metodă de dezinfectare a fost introdusă la staţia de alimentare cu apă. Anterior, se utiliza clorul lichid, care este periculos pentru sănătate, iar apoi s-a trecut la hipocloritul de sodiu. Până în prezent, substanţa activă era importată din România sau din Ucraina, dar în timpul iernii, când multe drumuri au fost blocate, municipiul Chişinău a avut probleme serioase cu aprovizionarea. În cadrul proiectului, pe teritoriul staţiei va fi construită o instalaţie de producere a hipocloritului de sodiu. „Odată cu trecerea la propria producţie, vom obţine un beneficiu triplu. Calitatea apei se va îmbunătăţi, livrările vor deveni mai stabile, iar produsul în sine va costa mai puţin“, precizează Vitali Midari.

Potrivit primarului Dorin Chirtoacă, municipalitatea şi-a dorit de mult timp să modernizeze sistemul de alimentare cu apă şi canalizare, dar a fost în măsură să înceapă abia în 2010, când Comisia Europeană, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat, a oferit un grant de 3 milioane de euro pentru un studiu de fezabilitate. Fără acest prim pas, ar fi fost imposibilă obţinerea împrumuturilor şi implementarea programului în ansamblu.

Proiectul de modernizare a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare din municipiul Chişinău va constitui cea mai mare investiţie din istoria Capitalei. „Acum vom garanta apă de înaltă calitate pentru locuitorii capitalei pentru mulţi ani înainte“, conchide edilul.

Dmitri Kalak
Centrul de Informare al Vecinătăţii Europene

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite