Discriminare la Nistru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serghei Vardiaşvili a împlinit 54 de ani pe 11 iunie într-un subsol al comisariatului de miliţie din Dubăsari. În acea zi judecătoria transnistreană din Dubăsari a luat decizia de a-l expulza pe Serghei Vardiaşvili, cetăţean al Republicii Moldova. L-am găsit lângă Hidrocentrala de la Dubăsari, pe malul drept al Nistrului unde locuieşte de 6 zile într-un cort.

Ceea ce face nu numeşte protest, dar este o necesitate, pentru că nu are unde sta altundeva. Motivul formal alungării este încălcarea regimului migraţional. Bărbatul de două ori a depăşit termenul de aflare în regiunea separatistă, iar după a treia încălcare a fost expulzat. Acesta este motivul formal. Imediat după judecată, Vardiaşvili a fost condus de partea dreaptă a Nistrului, deşi până la intrarea în vigoare a deciziei rămâneau 11 zile (21 iunie) termen în care bărbatul putea să depună contestaţie. Acum însă nu poate contesta decizia judecătoriei transnistrene din simplul motiv că nu are acces fizic în partrea stângă a Nistrului.

Discriminare pe bază de naţionalitate

Potrivit aşa numitelor legi transnistrene, cetăţenii Republicii Moldova, Federaţiei Ruse, Belaruslui şi Kazahstanului la intrarea în Transnitria primesc o carte de migraţie pe un termen de 90 de zile. „Mie acest document mi-l ofereau pe un termen de o zi. Apoi mergeam la autoritatea de documentare a populaţiei care îmi mai prelungea permisul de şedere pentru încă 10 zile. Dar de ce pentru 10 zile? Eu sunt cetăţean al Republicii Moldova! Nimeni nu putea să-mi explice. Peste 10 zile eu trebuie să părăsesc Transnistria şi să mă întorc şi iar să iau permisul pentru o zi, apoi pentru 10 zile, apoi iarăşi să părăsesc Transnitria. Aşa am trăit 3 ani”. Doi dintre colaboratorii autorităţii de documentare i-au explicat că această atitudine faţă de el se datorează faptului că este de naţionalitate georgian. Vardiaşvili califică această abordare drept discriminare.

Frica de Saakaşvili şi UE

„Imediat după numirea lui Saakaşvili în funcţia de guvernator al regiunii Odesa, au început vizitele serviciului de migraţie transnistrean care mă ameninţa cu expulzarea. O dată am intrat la o bancă din regiune şi colaboratorii s-au speriat când au auzit ce nume port. E din cauza propagandei ruse care zice că Saakaşvili a fost pus pentru a începe războiul împotriva Transnistriei”, spune bărbatul.

Un al doilea motiv al expulzării este faptul că Vardiaşvili duce o activitate pe reţelele de siocializare unde a creat grupuri în susţinerea parcursului european al Transnistriei. A creat pe Facebook grupul „Mirnoe Pridnestrovie” (Transnistria paşnică), care a fost preluat şi şters de KGB. Apoi l-a ajutat pe Oleg Hvoşcevski, liderul Uniunii transnistrenilor din Ucraina, să formeze grupul „Pravdivoe Pridnestrovie” (Transnitria adevărată). Acum, Vardiaşvili coordonează grupul „Molodeoj Pridnestrovia” (Tinerii Transnistriei) pe care l-a redenumit simplu „Transnistria”. „În aceste grupuri îmi exprimam liber opinia. Nu am făcut declaraţii extremiste. Viziunea mea este că Transnistria trebuie să se reintegreze paşnic cu Moldova şi împreună să meargă spre Uniunea Europeană”, declară Vardiaşvili.

Problema asigurărilor

O altă activitate care a deranjat aşa-numitele autorităţi din Transnistria este cea de agent de asigurări. Vardiaşvili reprezenta două companii de asigurări din Republica Moldova în Transnistria. „Consider că pe teritoriul Transnistriei trebuie să fie prezente şi companiile moldoveneşti”, spune Vardiaşvili. Pentru această activitate, băbatul a fost judecat şi amendat de către autorităţile separatiste.

„Casa mea se află pe teritoriul care conform liniei de demarcare aparţine satului Corjova. Eu sunt cetăţean al Moldovei şi nu am cetăţenia Transnistriei. Altfel, aş fi trădat statul care m-a adăpostit şi mi-a oferit cetăţenia”, explică Vardiaşvili. Bărbatul a ajutat mai multe rude din Transnistria să obţină cetăţenia Republicii Moldova.

Nimeni nu mă poate ajuta

În cazul lui Vardiaşvili s-au sesizat forţele de ordine din Republica Moldova. A fost vizitat de comisarul din satul Ustia împreună cu un procuror. Ei l-au interogat şi au scris un proces-verbal. „Dar văd că autorităţile moldoveneşti nu mă pot ajuta, la fel cum nu-i pot ajuta şi pe mulţi alţii. Sunt nevoit să trăiesc aici, unde sunt cel mai aproape de casă”. În fiecare zi mama lui vine la Vardiaşvili cu taxiul ca să-i aducă de mâncare. Femeia de 78 se mişcă cu greu. Pe bărbat îl vizitează zilnic şi locuitorii satului Ustia, care îi aduc de mâncare şi discută cu el, iar pescarii din preajmă îi dau peşte proaspăt prins din Nistru.

Cine este Serghei Vardiaşvili?

Mama lui Vardiaşvili a locuit în Georgia până în 1996 când s-a întors la Corjova, satul ei natal. Vardiaşvili a absolvit în perioada sovietică Universitatea Tehnică de Stat din Moscova „N. E. Bauman”. În 2012, Serghei Vardiaşvili a luat cetăţenia Republicii Moldova prin repatriere şi a venit şi el la Corjova pentru a avea grijă de mama sa. În satul din stânga Nistrului, Vardiaşvili a reuşit să-şi ridice o gospodărie cu 15 familii de albine şi o crescătorie de iepuri cu aproximativ 100 de animale. Anul trecut apicultorul a strâns o tonă de miere. Casa tot Vardiaşvili a construit-o începând din 1996 când a început să vină în Republica Moldova de 2-3 ori pe an.

„Am o singură dorinţă. Să mi se permită să merg acasă, unde este mama mea, albinele mele şi iepurii mei. Iepurii poţi să-i tai, dar nu şi albinele. Am şi o mică vie. De ele trebuie să ai multă grijă, este multă muncă cu albinele. Casa mea e aici, deşi pot să plec şi în Georgia sau la copiii mei, dar am decis să-mi leg viaţa de Moldova”. Potrivit aşa-numitelor legi ale Transnistriei, Vardiaşvili va putea să se întoarcă în regiune după şase luni de la expulzarea sa pe motiv de încălcare a regimului de şedere.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite