Cumpără bani cu bani. Mihai Bologan, numismatul care a adunat o găleată cu monede

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Bologan este un tânăr din Chişinău pasionat de numismatică. El are o colecţie de peste 3000 de monede comemorative şi monede vechi.

Recent, colecţionarul ne-a povestit despre pasiunea sa şi despre modul în care a reuşit să adune o găleată cu monede.

Mihai a început să colecţioneze monede pe când avea zece ani. A fost inspirat de colegii săi de liceu care vorbeau foarte mult despre ţări exotice. Mai târziu, această activitate i-a devenit un hobby, colecţionând monede din diverse ţări ale lumii; pe la 20 de ani şi-a lărgit colecţia cu monede euro şi pe la 27 de ani şi-a îmbogăţit-o cu monede româneşti.

Harta Moldovei pe o monedă comemorativă din Belarus

Acum, are monede din 165 de state independente şi recunoscute internaţional. „Am o monedă comemorativă din Belarus. Are formă pătrată, cu colţurile rotunjite şi este dedicată arcului geodezic Struve. Pe monedă se vede harta Moldovei şi este scris în limba belarusă «Moldova», spune Mihai. Pasionatul de numismatică are în colecţia sa peste 3000 de monede de pe toate continentele, pe care le păstrează în albume. Mihai spune că ţine mult la mondele de argint, majoritatea româneşti, pe care a început să le cumpere abia de cinci ani de zile.

Moneda Pricipatelor Române

Numismatul deţine o monedă romană cu împăratul Traian şi zeiţa Daciei şi alte trei monede cu o istorie deosebită numite Sadagura din anii 1771, 1772 şi 1773. „Sunt primele monede comune pentru Moldova şi Ţara Românească, unde în medalioane sunt prezente stemele celor două principate româneşti - bourul şi vulturul. Aceste monede au fost introduse de ruşi pentru a înlocui monedele de argint şi de aur aflate în circulaţie. Monedele Sadagura sunt făcute din câteva tunuri capturate de la turci şi prezintă o valoare numismatică mare. Monedele sunt foarte rare şi pot ajunge să coste 5000 de euro. Monedele mai sunt deosebite, deoarece conţin două sisteme de valori: o monedă are scrisă pe ea «1 para - 3 denghi», a doua - «2 para - 3 kopeiki», adică sistemul local şi cel rusesc”, ne explică Mihai Bologan.

Trei monede Sadagura şi cinci monede româneşti din argint. FOTO: Mihai Bologan

image

Şilingi suedezi 

Tânărul numismat are şilingi suedezi falşi, bătuţi în secolul al XVI-lea la monetăria din Suceava. „Sunt monede pe care se poate vedea stema oraşului Riga, dar sunt cunoscute ca falsuri, deoarece cantitatea de argint din ele era mai mică decât cea cuvenită. Pentru mine, vechimea monedelor contează mai puţin, mai importantă este istoria lor”, afirmă Mihai.

Monede care nu mai există pe piaţă

În colecţia lui Mihai şi-au făcut loc şi monede care nu mai sunt în circulaţie în ţările pentru care au fost emise. „În Ecuador şi Zimbabwe nu mai circulă monede locale, ele fiind substitute cu dolarul american, dar am monede de acolo. Muntenegru, un alt exemplu, a avut monede proprii în perioada interbelică. Am şi din acestea”, ne spune mândru Mihai Bologan.

image

Ţara cu 300 de monede

Cele mai multe monede diferite le are din SUA - 300 de bucăţi, deoarece acest stat a emis monede în fiecare an şi oferă foarte multe monede din serii diferite: Preşedinţii SUA (monede de 1 dolar), statele SUA (monede de 25 cenţi), parcurile din SUA (monede de 25 cenţi) şi altele. Mihai îşi doreşte să-şi îmbogăţească colecţia de monede circulante româneşti cu toată seria. La moment, deţine 200 de monede circulante din România.

Numismat în Moldova

A investit mulţi bani în pasiunea pentru numismatică, dar niciodată nu a făcut calcule exacte. Colecţionarul ne spune că ar fi dispus să mai cumpere monede la preţuri rezonabile. Mihai susţine că în Republica Moldova nu e atât de uşor să fii un numismat bun. „În Moldova e greu să-ţi îmbogăţeşti colecţia sau e posibil până la o anumită limită. Monedele mai deosebite pot fi cumpărate sau dobândite mai greu de la persoane ce au călătorit într-o ţară exotică. Piaţa numismatică din Republica Moldova nu este foarte diversă. Sunt câteva anunţuri pe unele site-uri, dar oferta şi cererea este destul de săracă”, menţionează colecţionarul.

image

Găleata cu monede vechi. FOTO: Mihai Bologan

Numismatica este o ramură a istoriei, care cercetează tipurile de monede, descrierea lor, descifrarea legendelor, materialul din care sunt confecţionate, raporturile dintre diferitele categorii de monedă, circulaţia monetară, alcătuirea şi evoluţia sistemelor monetare dispărute.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite