Cum se depune declaraţia pe venit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, statul ne aminteşte că fiecare dintre noi are anumite obligaţii faţă de el. În afară de sumele pe care oricine care are un loc de muncă le plăteşte în fiecare lună în bugetul de stat, în luna martie toţi cei care au câştigat bani din mai multe surse sunt aşteptaţi la FISC pentru a depune declaraţiile pe venit.

Declaraţia cu privire la impozitul pe venit poate fi depusă prin mai multe metode. În acest an, termenul-limită de depunere a declaraţiilor este 25 martie.

Cine este obligat să depună declaraţia pe venit?

Codul Fiscal al Republicii Moldova prevede că toate persoanele fizice au obligaţia de a depune declaraţia cu privire la impozitul pe venit în următoarele cazuri:

1) dacă lucrează la două sau mai multe locuri de muncă, iar venitul obţinut depăşeşte suma de 27.852 de lei pe an;

2) dacă a obţinut venituri de la un post de muncă, dar şi din vânzarea proprietăţii, a căror sumă totală depăşeşte, la fel, 27.852 de lei pe an;

3) nu au primit salariu, dar au obţinut venituri de la vânzarea proprietăţii (case, apartamente, maşini etc.) sau darea în chirie a terenurilor agricole, care depăşesc suma scutirii personale de 9.516 lei;

4) dacă îşi schimbă domiciliul permanent din Republica Moldova în altă ţară;

5) dacă solicită spre restituire impozitul pe venit achitat în plus.

Şi cetăţenii străini sau apatrizi, care au obţinut statutul de rezident al Republicii Moldova, sunt obligaţi să depună declaraţia pe venit. Ei trebuie să-şi îndeplinească această obligaţie dacă se află pe teritoriul ţării noastre mai mult de 183 de zile, în orice perioadă de 12 luni, ce se începe sau se termină în anul fiscal dat.

Cum se determină impozitul pe venit şi de ce scutiri beneficiază o persoană?

În funcţie de banii câştigaţi de o persoană fizică, mărimea venitului anual impozabil se împarte în două. Astfel, dacă aţi obţinut un venit mai mic de 27.852 de lei pe an, atunci impozitul pe venit va fi de 7%, iar dacă venitul a depăşit această sumă, atunci impozitul va fi de 18%.

Conform legii, fiecare persoană are dreptul la o scutire personală. În 2014, aceasta este de 9.516 lei. Totodată, de o scutire personală majoră, în sumă de 14.148 de lei, poate beneficia orice persoană care: a) s-a îmbolnăvit şi a suferit de boala actinică provocată de consecinţele avariei de la C.A.E. Cernobîl; b) este invalid şi s-a stabilit că invaliditatea sa este în legătură cauzală cu avaria de la C.A.E. Cernobîl; c) este părintele sau soţia (soţul) unui participant căzut sau dat dispărut în acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi a independenţei Republicii Moldova, cât şi în acţiunile de luptă din Republica Afghanistan; d) este invalid ca urmare a participării la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi a independenţei Republicii Moldova, precum şi în acţiunile de luptă din Republica Afghanistan; e) este invalid de război, invalid din copilărie, invalid de gradul I şi II; f) este pensionar - victimă a represiunilor politice, ulterior reabilitată.

De asemenea, mai există scutirea suplimentară în sumă de 9.516 lei pe an (în cazul în care soţul sau soţia nu beneficiază de scutire personală) şi scutirea pentru persoanele întreţinute (2.124 lei pe an pentru fiecare persoană întreţinută sau o scutire în mărime de 9.516 lei pentru fiecare persoană întreţinută, invalid din copilărie).

Cum se depune declaraţia pe venit?

Declaraţia cu privire la impozitul pe venit poate fi depusă prin trei metode:

1. Electronic

Pentru a completa declaraţia electronică putem folosi serviciul „Declaraţie electronică”, disponibil pe portalul servicii.fisc.md. Următorul pas este autentificarea. Pentru acest lucru trebuie să folosim semnătura mobilă, cu ajutorul căreia vom semna, la final, declaraţia. După autentificare, alegem compartimentul „Persoane fizice”, după care serviciul „Declaraţie electronică”.

Declaraţia trebuie completată cu datele din notele de informare pe care le-am primit de la angajatori. Aceasta este apoi salvată, semnată şi trimisă pentru aprobare.

2. Pe suport de hârtie

Pentru aceasta este necesar să completăm formularul CET08, pe care îl găsim pe portalul serviciilor fiscale servicii.fisc.md sau la unul din oficiile organelor fiscale. După completare, acesta se tipăreşte. Atenţie, în cazul în care prezentaţi declaraţia pe suport de hârtie la FISC, este necesar să tipăriţi formularul în două exemplare.

3. Prin poştă

În cazul în care nu dispuneţi de semnătura mobilă sau nu aveţi prin apropiere un oficiu teritorial al Inspectoratului Fiscal, puteţi expedia Formularul CET08 completat prin poştă. Nu uitaţi însă ca scrisoarea să fie recomandată.

Ce se întâmplă dacă depui declaraţia pe venit cu întârziere sau dacă n-o depui deloc?

În cazul în care, din diverse motive, nu ai depus declaraţia pe venit la timp, atunci legea are pregătită câteva tipuri de sancţiuni. Conform Codului fiscal, prezentarea cu întârziere a dării de seamă fiscale se sancţionează cu o amendă în mărime de 200 de lei. Iar dacă cineva nici nu a avut de gând să o prezinte, atunci amenda va fi de 1000 de lei. Tot cu 1000 de lei va fi amendată şi persoana care va depune declaraţia ce conţine informaţie neautentică.

Inspectoratul Fiscal Principal de Stat precizează că aceste tipuri de sancţiuni nu se aplică doar dacă nu apar obligaţii suplimentare privind impozite sau/şi taxe.

Codul fiscal prevede sancţiuni şi pentru cei mai şmecheri. De exemplu, dacă se constată că semnatarul declaraţiei a diminuat obligaţia fiscală la impozitul pe venit, prezentând o dare de seamă cu informaţii neveridice, atunci aceasta va fi sancţionată cu o amendă egală cu 30% din suma diminuării.

Până pe 4 martie, au fost rpezentate la FISC 31434 de declaraţii. Dintre acestea, 645 au fost depuse electronic.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite