CHIŞINĂU: Foştii deţinuţi sunt forțați să șomeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 5% din persoanele eliberate din închisoare reuşesc să se angajeze în câmpul muncii, potrivit statisticilor. Majoritatea foştilor puşcăriaşi stau fără serviciu ani la rând şi, din lipsa unei ocupaţii, mulţi dintre ei comit noi infracţiuni.

Ion Pogor, pietrar de meserie, a săvârşit un furt în 2001, pentru care a fost condamnat la 11 ani de închisoare.

„Am furat un televizor şi un casetofon, împreună cu nişte prieteni, din apartamentul unui cunoscut. Când am auzit ce pedeapsă am primit, am rămas mut", mărturiseşte bărbatul. Peste câţiva ani, deţinutul a reuşit să evadeze din colonia de corecţie unde muncea, profitând de neatenţia gardienilor.

„Cât am fost liber, am lucrat la negru ca hamal la Piaţa Centrală din Capitală. Dar trăiam cu teama că odată şi odată voi fi arestat. După doi ani, am fost prins şi am ajuns din nou la răcoare", spune bărbatul.

Ion şi-a ispăşit definitiv pedeapsa în decembrie, 2010, când a fost eliberat. De atunci a încercat să-şi găsească de muncă, dar în zadar.

INTEGRAREA ÎN
SOCIETATE, DIFICILĂ

„Chiar dacă la închisoare am urmat cursuri la calculator, acest fapt nu m-a ajutat la nimic. Peste tot unde încercam să mă angajez, eram respins din cauza trecutului meu", povesteşte, cu amărăciune, Ion.

După mai multe tentative nereuşite, cu ajutorul Oficiului Probaţiune de la Departamentul Instituţiilor Penitenciare, Ion şi-a găsit de muncă.

Fostul deţinut este măturător, plătit cu 2.000 de lei, bani din care îşi întreţine soţia şi cele două fetiţe gemene.

„Cu mulţi ani în urmă, îmi imaginam viitorul mai luminos, dar aşteptările mele nu s-au adeverit ", spune bărbatul.Cazul lui Ion Pogor este unul dintre puţinele în care foştii puşcăriaşi reuşesc să se integreze în societate.

Dintre cei 1.800 de condamnaţi eliberaţi în 2010, doar 86 şi-au găsit un loc de muncă. Restul ajung pe drumuri, sperând că statul îi va ajuta.

Grigore M. din Chişinău şi-a ispăşit pedeapsa de 15 ani pentru omor. La eliberare, bărbatul, în vârstă de 35 de ani, a încercat să se angajeze în calitate de economist, conform specialităţii pe care o deţinea.

„Am depus dosarul meu la o companie de panificaţie şi la mai multe bănci. Peste tot am fost respins din cauza cazierului meu juridic, dar şi pe motiv că nu aş avea destulă experienţă", spune Grigore.

2.800 de recidivişti

Cea mai gravă problemă cu care se confruntă foştii deţinuţi după eliberare este lipsa actelor de identitate.

„La expirarea termenului de detenţie, cei mai mulţi dintre puşcăriaşi nu dispun de buletin, document necesar pentru a fi înregistraţi la Agenţia Forţei de Muncă, ca să-şi găsească un job", a declarat Liubovi Bodeaca, şefa Biroului Probaţiune Centru.

Cei care reuşesc să se angajeze lucrează în prezent în calitate de sudor, taximetrist, lăcătuș, agronom, tractorist, paznic, zugrav. Anul trecut, aproape 2.800 de foşti condamnaţi au ajuns din nou pe mâna Poliţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite