Asistentele medicale „evadează“ din spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de surori medicale şi doctori, sătui de lefurile mici, placă peste hotare pentru locuri de muncă mai profitabile. Spitalele şi policlinicile din Chişinău sunt asigurate cu aproximativ jumătate din numărul necesar de personal cu studii medii.

Maria C., fostă asistentă la Spitalul numărul 4 din Chişinău, lucrează în prezent în oraşul cipriot Limassol în calitate de vânzătoare de genţi. „Sunt la curent cu toate noutăţile din ţară. Mă interesez îndeosebi când se vor ieftini apartamentele. Poate, cândva, voi aduna bani ca să-mi cumpăr o casă", spune femeia. În Moldova, Maria avea un salariu de 1.500 de lei, pe când în Cipru are 800 de euro lunar.

În situaţia Mariei sunt zeci de asistente medicale din Republica Moldova. Multe dintre ele preferă să emigreze în Germania sau Canada. Cele rămase acasă muncesc cât trei.

SALARIUL MEDIU,
3.000 DE LEI

„Fiecare medic trebuie să aibă doi asistenţi, dar la noi un asistent revine pentru trei medici de familie. În lipsa ajutorului, aceştia îndeplinesc singuri sarcinile, de multe ori irosind capacităţile şi timpul lor în alte scopuri", spune Victor Puiu, şeful Asociaţiei medical teritoriale Botanica. La centrele medicilor de familie din acest sector lipsesc 60 de asistenţi medicali.


„Surorile noastre medicale sunt foarte surmenate. Ele lucrează peste program executând şi munca celor care lipsesc. Totul, pentru un salariu şi jumătate, mizerabil", spune Elena Dercaci, asistentă superioară la Centrul Medicilor de Familie.


Luminiţa Suveică, şefa Direcţia Municipale de Sănătate susţine că doar mărirea salariilor şi asigurarea cu spaţiu locativ ar rezolva problema lipsei asistentelor. „Majoritatea sunt originare de la ţară şi trebuie să plătească pentru gazdă. După ce lucrează câţiva ani, fie se reîntorc în localitatea unde s-au născut, fie emigrează", spune Suveică.

FĂRĂ MAJORĂRI DE SALARII

Salariul mediu al unei asistente medicale în Chişinău este de 3.100 de lei, cu o majorare de 3% faţă de anul 2009.

Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii, a declarat că angajaţii instituţiilor medicale nu pot spera în acest an la o majorare de salariu, deoarece în buget nu sunt prevăzute surse pentru aceasta. Instituţiile trebuie să economisească la încălzire, apă, curent electric, a explicat oficialul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite