Vitalie Nagacevschi: Guvernul a greşit în privinţa extrădării profesorilor turci de la Liceul „Orizont”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul care reprezintă, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, interesele celor şapte cetăţeni turci deportaţi, profesori la liceele „Orizont” din Republica Moldova, Vitalie Nagacevschi, susţine că există aparenţe puternice care îl fac să creadă că totuşi au existat anumite înţelegeri la nivelul conducerii celor două state în privinţa îndepărtării lor de pe teritoriul Moldovei.

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, Vitalie Nagaveschi, a menţionat că a avut loc o extrădare deghizată, iar profesorilor nu le-a fost asigurată respectarea drepturilor care le revin în baza legislaţiei naţionale şi în baza tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte.

Conform prevederilor naţionale combinate cu cele internaţionale, spune avocatul, autorităţile moldovene trebuiau să le înmâneze deciziile de îndepărtare şi să le acorde un termen pentru contestare. De asemenea, menţionează Vitalie Nagacevschi, ca să nu fie transmise autorităţilor turce, persoanele trebuiau conduse până la hotarul Republicii Moldova şi să fie lăsate să-şi aleagă ţara de destinaţie în care doresc să plece.

Potrivit lui Vitalie Nagacevschi la CEDO agentul guvernamental din partea Republicii Moldova a susţinut că nu au fost epuizate căile naţionale de recurs, că sunt mai multe procese la nivel naţional şi se poate de adresat la CEDO după epuizarea căilor naţionale de recurs şi că, de principiu, drepturile acestor persoane nu au fost încălcate. La rândul său, avocatul afirmă că a venit cu contraargumente, susţinând că da, într-adevăr, există mai multe procese la nivel naţional, însă acestea nu au sorţi de izbândă în ceea ce priveşte soarta profesorilor.

Potrivit avocatului, chiar în ipoteza câştigării dosarelor la nivel naţional, aceste câştiguri nu vor influenţa soarta profesorilor pe motiv că persoanele nu vor putea fi aduse înapoi. Vitalie Nagacevschi este sigur că Turcia nu va accepta să-i returneze înapoi,  în pofida unei aparenţe de existenţă a căii naţionale de recurs, deoarece această cale de recurs este lipsită din start de eficacitate. În opinia lui Vitalie Nagacevschi, prevederile legislaţiei naţionale au fost interpretate în felul în care şi-au dorit autorităţile, însă până la urmă poziţia apărării a fost una suficientă. „Am demonstrat că Guvernul greşeşte făcând anumite afirmaţii”, a spus avocatul.

Pe 11 iunie CEDO urmează să pronunţe hotărârea în cazul celor şapte cetăţeni turci, profesorilor la liceele „Orizont” din Republica Moldova, extrădaţi în septembrie anul trecut din Moldova în Turcia. Vitalie Nagacevschi spune că se aşteaptă la o decizie de condamnare a Republicii Moldova, întrucât ţara nu le-a asigurat drepturile fundamentale prevăzute în legislaţia naţională şi în tratatele internaţionale. Conform presei, majoritatea profesorilor au şi fost condamnaţi de instanţele din Turcia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite