Viorel Cibotaru: Ca să se dezvolte, ţările din afara UE vor trebui să treacă de la un program de vecinătate, la unul de aderare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru, consideră că ţările din afara Uniunii Europene nu se vor putea dezvolta în măsura în care şi-o doresc sau în măsura în care o cere timpul, dacă nu vor trece de la programul de vecinătate la programul de aderare. Declaraţia a fost făcută la emisiunea „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

„Este un lucru substanţial la care s-au referit inclusiv mulţi membri ai UE având în vedere interesele ţărilor noastre. Aici este şi vocea Ţărilor Baltice, a României, a Poloniei. Nu este de neglijată nici poziţia Germaniei sau poziţia Franţei”, a menţionat Viorel Cibotaru.

Potrivit lui, Republica Moldova este prezentă în toate discuţiile legate de Uniunea Europeană prin acei un milion de cetăţeni care deţin paşapoarte româneşti şi sunt, explicit, paşapoarte ale UE. „Noi nu suntem în afara acestor discuţii dacă pornim de la calitatea şi capacitatea cetăţeanului care tot mai mult va avea aceste drepturi de a cere, de a interfera, de a participa în procesele de luare a deciziilor în cadrul UE”, a notat directorul IESP.

Elena Mârzac, directoarea Centrului de Informare NATO, spune că declaraţia finală a summit-ului de la Sibiu nu transmite clar dacă se referă la vecinătatea estică când este vorba despre extindere, dar mesajul clar transmis în cadrul unei conferinţe de la anumiţi reprezentanţi ai instituţiilor europene este că dacă o ţară vrea să devină ţară membră a UE, trebuie să-şi consolideze statul de drept, democraţia şi să împărtăşească valorile europene.

„Mesajul pentru Republica Moldova este să lucrăm mai departe la dezvoltarea instituţiilor democratice, să contribuim şi noi la aceste procese, dar şi mesajul care să vină din partea Guvernului nostru şi să fie unul unitar. Problema noastră interioară din Republica Moldova este că avem două canale de transmitere a mesajelor şi nu este clar, pe de o parte declarăm, pe de altă parte – nu acţionăm”, a menţionat Elena Mârzac. În opinia ei, în Republica Moldova nu este definită până la urmă o idee naţională.

Liderii UE, care pe 9 mai au avut un summit informal în România, au adoptat o declaraţie în care îşi exprimă angajamentele de reformă în diverse domenii şi promisiunea de a apăra democraţia şi statul de drept.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite