VIDEO Igor Dodon ar putea fi demis din funcţie pentru încălcarea Constituţiei. Andrian Candu: „Eu l-aş considera un preşedinte ilegal”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO colaj Adevărul
FOTO colaj Adevărul

Şeful Legislativului, Andrian Candu, s-a arătat indignat de mesajul lui Igor Dodon transmis în contextul încheierii mandatului Parlamentului de la Chişinău, prin care preşedintele ţării a adus mai multe critici la adresa majorităţii parlamentare. În replică, speakerul a decis să-i amintească şefului statului că prin refuzul său de a promulga un pachet de legi revotat de deputaţi, acesta a încălcat Constituţia din nou şi riscă să fie demis.

„Din informaţiile care au fost identificate şi care au fost aflate inclusiv de la Preşedinţie, preşedintele Dodon a cincea oară încalcă Constituţia R. Moldova, deoarece nu a promulgat cinci legi care au fost revotate de Parlament. Vă aduc la cunoştinţă că, potrivit articolului 89 din Constituţia R. Moldova, aliniatul 1 spune în felul următor: în cazul săvârşirii unor fapte care încalcă prevederile Constituţiei, preşedintele R. Moldova poate fi demis de Parlament. Vreau să-i atrag atenţia domnului preşedinte Dodon, că acest Parlament nu are nevoie de lege organică sau constituţională ca să demită. Demiterea se face prin hotărâre de Parlament. Luând în considerare că acest preşedinte a cincea oară încalcă Constituţia, eu l-aş considera un preşedinte ilegal, chiar dacă are legitimitate”, a declarat Andrian Candu de la tribuna Parlamentului.

Andrian Candru a solicitat Direcţiei juridice a Parlamentului să pregătească o notă informativă în privinţa procedurilor de demisie a preşedintelui ţării şi să o transmită Biroului Permanent. 

„Eu zic când plecăm în demisie, când plecăm în istorie, să-l luăm cu noi şi pe preşedintele Dodon”, a afirmat Andrian Candu.

Igor Dodon a transmis un mesaj societăţii vineri, 30 noiembrie, în contextul încheierii legislaturii a xx-a a Parlamentului Republicii Moldova. Preşedintele ţării a criticat actuala guvernare şi s-a lăudat cu iniţiativele sale ce ar fi fost menite să redreseze situaţia din ţară.

Amintim că Igor Dodon a fost suspendat din funcţie de patru ori, pentru refuzul de a numi în funcţii noii miniştri sau pentru refuzul de a promulga legile revotate de Parlament, asta deşi Constituţia îl obligă să semneze documentele respective.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite