Rusia avertizează Chişinăul că Găgăuzia are dreptul la autodeterminare: Autorităţile antiruse moldoveneşti nu vor să-şi audă propriii cetăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonid Slutki FOTO EPA-EFE
Leonid Slutki FOTO EPA-EFE

„Autorităţile moldoveneşti cu paşapoarte româneşti trebuie să înţeleagă că poartă responsabilitatea pentru toţi locuitorii ţării, inclusiv pentru cei care cer relaţii mai bune cu Rusia”, a declarat şeful Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri internaţionale a Federaţiei Ruse, Leonid Sluţkii, citat de Unimedia.info.

Într-o postare pe Telegram, Leonid Sluţkii, care este şi lider al Partidului Liberal-Democrat din Rusia, susţine că autorităţile de la Chişinău riscă să meargă pe un drum periculos. 

Potrivit lui, preşedintele Maia Sandu a a calificat protestele oamenilor din Autonomia Găgăuză drept o „încercare de destabilizare” a situaţiei. Oficialul rus susţine că ignorarea în continuare a părerii cetăţenilor este o mare greşeală.

El consideră că găgăuzii vin zilnic cu o serie de revendicări economice şi politice în adresa autorităţilor centrale ale ţării.

„Ce se întâmplă la Chişinău? Nimic, se prefac că în sudul Moldovei nu se întâmplă absolut nimic. Ce vor protestatarii? Totul este foarte simplu: reducerea creşterii preţurilor, ceea ce înseamnă stoparea sărăcirii populaţiei şi consolidarea relaţiilor moldo-ruse”, susţine Sluţkii.

Potrivit liderului formaţiunii ruse, manifestaţii au avut loc la Comrat (capitala Autonomiei), Vulcăneşti şi Ceadîr-Lunga şi au fost organizate de activişti civici şi deputaţi ai Adunării Populare. Protestatarii au scandat: „Stop creşterii preţurilor!”, „Găgăuzia!”, Pentru prietenia cu Rusia”, „Găgăuzii şi moldovenii sunt fraţi”, „Moldova, Rusia!”.

„Autorităţile moldoveneşti, care sunt implicate activ în proiectul occidental „anti-Rusia”, nici nu vor să-şi audă propriii cetăţeni. Este de înţeles faptul că o manifestare deschisă şi de solidaritate cu Rusia contrazice puternic ideologia oficială a rusofobiei, care deja a fost impusă Chişinăului din exterior. (...) Ne amintim cu toţii cât de dur a fost înăbuşită decizia Adunării Populare a Găgăuziei privind nerespectarea hotărârii autorităţilor centrale de interzicere a panglicii „Sfântului Gheorghe”. Mai mult, preşedintele Maia Sandu îşi anulează sistematic vizita la Comrat, se pare că nu doreşte să discute cu cetăţenii nici despre problemele lor, nici despre situaţia actuală. Poate fi desconsiderată într-atât poziţia locuitorilor Autonomiei, care, conform Constituţiei Republicii Moldova, au dreptul la autodeterminare?”, se întreabă politicianul. 

Slutki a reiterat că Rusia mereu va sprijini poporul găgăuz. 

„Considerăm că opinia acestuia trebuie luată în considerare atunci când este vorba despre elaborarea oricăror strategii, planuri, alegerea partenerilor străini, precum şi implementarea politicilor externe şi interne. Este timpul ca autorităţile moldoveneşti cu paşapoarte româneşti în buzunar să însuşească faptul că sunt responsabile de toţi locuitorii ţării, inclusiv de cei care cer relaţii mai bune cu Rusia”, a conchis Leonid Sluţkii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite