Românii au făcut cozi la vot în Republica Moldova
0Sute de basarabeni cu cetăţenie română au dârdâit ore în şir afară aşteptând să-şi aleagă reprezentanţii în Parlamentul României. Scrutinul s-a lăsat cu scandal, doi candidaţi acuzându-se reciproc că ar fi organizat turism electoral.
Vremea urâtă de afară nu i-a împiedicat pe cetăţenii români din Republica Moldova să vină la una dintre cele 19 secţii deschise în stânga Prutului pentru alegerile parlamentare din România.
În Chişinău mii de oameni au aşteptat în frig să intre la urnele amenajate la Consulatul României, Liceul Româno-Francez „Gheorghe Asachi“ şi Liceul „Gaudeamus“.
Au avut de ales dintre cei 13 concurenţi care au candidat în Circumscripţia Diaspora: şase la Camera Deputaţilor şi şapte la Senat. Doar cinci şi-au făcut campanie în ţara noastră: Eugen Tomac şi Viorel Badea (Alianţa România Dreaptă), Victor Alexeev şi Cristian David (Uniunea Social-Liberală) şi Gheorghe Viţă (Partidul Poporului).
Rânduri interminabile
Cea mai aglomerată secţie de votare a fost cea de la „Gheorghe Asachi“, unde până la ora 11.00 votaseră circa 450 de alegători, iar alţi vreo 300 îşi aşteptau rândul pe holurile instituţiei şi afară, până la strada Puşkin.
„Am venit să votez pentru reîntregirea neamului şi pentru viitorul tineretului nostru. Am un băiat economist aici şi o fată, juristă, care de zece ani stă în Bucureşti. Vreau o viaţă mai bună pentru ei“, ne-a spus Lora Munteanu, o pensionară de 65 de ani. „Stau de vreo 40 de minute aici, dar dacă e nevoie stau şi cinci ore. Din 2000, de când am cetăţenia română, îmi fac datoria civică. Votez în speranţa că poate ne-o ajuta cineva din România să scăpăm de ciuma comunistă de-aici“, a mărturisit şi Nicolai Coman (59 de ani).
Oamenii intrau câte trei în sala de clasă transformată în secţie de vot. „Vrem să fie un flux continuu, ca lumea să nu aştepte mult. Am avut doar o reclamaţie, după ce unui cetăţean nu i s-a permis să voteze în baza buletinului de identitate românesc“, a spus Carmen Nicolae, şefa secţiei de la „Asachi“.
Gâlceavă electorală
Afară, nemulţumirile au degenerat în contre electorale în toată regula. „Am făcut o sesizare la Biroul Electoral Central pentru că un contracandidat de la USL a invitat peste 40 de oameni să urce într-un autocar pentru a fi duşi la o altă secţie de vot“, a spus candidatul ARD Eugen Tomac, cu referire la USL-istul Victor Alexeev.
Reacţia celui din urmă nu s-a lăsat mult timp aşteptată.
„De la Iaşi au venit opt autobuze la Ungheni, pline cu alegători, ca să voteze pentru Tomac. Eu n-am dus pe nimeni. Nu am resurse financiare să plătesc autocare. Îmi pare rău că Basarabia cade în capcana lui Tomac“, a ripostat Alexeev. Potrivit unor martori oculari, un microbuz a luat de mai multe ori alegători de la „Gheorghe Asachi“, pentru a-i duce la Consulatul României, unde cozile erau mai mici.
Pentru scrutinul de duminică, în Republica Moldova au fost aduse peste 38.000 de buletine de vot, estimându-se că vor veni la urne peste 10.000 de alegători. Potrivit datelor oficiale, peste 220.000 de basarabeni sunt şi cetăţeni români.
Cum sunt aleşi deputaţii şi senatorii români
Circa 2.451 de candidaţi la alegerile pentru Parlamentului României din 12 partide şi alianţe electorale s-au luptat ieri pentru un mandat de deputat sau senator pentru următorii patru ani. Conform ultimelor sondaje de dinaintea alegerilor, Uniunea Social-Liberală (USL) câştiga detaşat scrutinul, fiind urmată de Alianţa România Dreaptă (ARD), Partidul Poporului şi Uniunea Democrată Maghiară.
Candidaţii care obţin 50%+1 din voturi în colegiul pentru care candidează au un loc asigurat în noul Parlament. Ceilalţi vor urma un proces complex de redistribuire, în funcţie de numărul de mandate stabilit de birourile electorale judeţene pentru fiecare dintre partide, în funcţie de voturile obţinute de acestea. Astfel, ei intră în structurile Parlamentului în ordinea descrescătoare a voturilor. Pragul electoral pentru partide este de 5%.