PSRM va contesta la CCM desemnarea lui Igor Grosu la funcţia de premier şi va propune o altă candidatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul socialist, Igor Dodon
Liderul socialist, Igor Dodon

Partidul Socialiştilor va contesta la Curtea Constituţională procedura de înaintare a candidaturii liderului PAS, Igor Grosu, la funcţia de premier. „Considerăm că au fost încălcate anumite prevederi constituţionale”, a declarant într-o conferinţă de presă deputatul PSRM Vlad Batrîncea, transmite IPN.

Potrivit parlamentarului, joi, socialiştii vor înainta pentru funcţia de premier, din partea majorităţii parlamentare, un „candidat bun, profesionist, care va face faţă crizei”.

Potrivit deputatului, candidatul care va fi înaintat este o persoană foarte pregătită şi ştie foarte bine ce presupune gestionarea crizei, ce ţine de activitatea stabilităţii economico-financiare şi va fi un membru de echipă care va face faţă tuturor presiunilor, indiferent de unde vin acestea. Persoana a ocupat funcţii importante în stat, a condus procese importante, are o experienţă bună în gestionarea crizelor. Vlad Batrîncea mai spune că PSRM are mai mulţi candidaţi pentru funcţia de premier. Nu se exclude nici candidatura liderului socialiştilor, care, potrivit lui Batrîncea, ar fi un prim-ministru bun, dar la această etapă, nu vor examina înaintarea sa.

PSRM consideră acţiunile care au avut loc ieri, 16 martie, drept „o lovitură asupra intenţiilor lor sincere de a găsi consens şi de a oferi stabilitate Republicii Moldova”. Dar chiar şi aşa, sunt gata de dialog în condiţii legale. Deputatul a adăugat că ieri, în cadrul discuţiei cu preşedintele, nu s-a discutat scenariul înaintării lui Igor Grosu la funcţia de preşedinte. 

„Dacă acest scenariu ieri nu a fost discutat şi dacă există intenţia nobilă de a elabora un plan anticriză, o foaie de parcurs, doamna preşedinte trebuie să se mai gândească o dată, şi destul de bine, dacă această înaintare a fost una raţională”, a declarat Vlad Batrîncea.

Vlad Batrîncea a mai spus că asupra Marianei Durleşteanu s-au pus „presiuni enorme în stilul lui Plahotniuc” pentru a-şi retrage candidatura. Cu detalii, deputatul a spus că va reveni mai târziu.

Preşedintele Maia Sandu a anunţat marţi, 16 martie, după consultările cu grupurile parlamentare, că l-a desemnat pe preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, deputatul Igor Grosu, la funcţia de prim-ministru al R. Moldova, deşi anterior declara că acceptă două opţiuni: alegeri anticipate sau referendum de demitere a preşedintelui ţării din funcţie, subliniind că refuză categoric să desemneze un candidat la funcţia de premier. 

Maia Sandu şi-a explicat decizia prin faptul că Mariana Durleşteanu, candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, şi-a retras candidatura de la această funcţie, prin urmare nu există un candidat propus de deputaţi.

Menţionăm că Mariana Durleşteanu, candidatul PSRM-ŞOR la funcţia de prim-ministru, a anunţat că îşi retrage candidatura de la această funcţie. Anunţul a fost făcut chiar în timp ce liderul PSRM, Igor Dodon, se afla la consultări cu preşedintele Maia Sandu. În consecinţă, PSRM nu a avut şansa să propună şefului statului un alt candidat. 

Imediat după consultările cu reprezentanţii PSRM, Maia Sandu nu a mai aşteptat ca majoritatea parlamentară să propună un alt candidat. Maia Sandu a anunţat că în contextul în care candidatul majorităţii parlamentare s-a retras, iar majoritatea parlamentară nu mai are un candidat, ea are dreptul să desemneze propriul candidat pentru funcţia de premier. Prin urmare, Maia Sandu l-a propus pe Igor Grosu, fără a consulta celelalte grupuri parlamentare pe acest subiect.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a afirmat că a decretul preşedintelui Maia Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu la funcţia de prim-ministru este neconstituţional. Igor Dodon consideră că Maia Sandu s-a grăbit şi a acţionat emotiv.

Igor Dodon e de părere că Maia Sandu nu avea dreptul să semneze decretul de desemnare a lui Igor Grosu la funcţia de premier, deoarece preşedintele ţării este obligat să desemneze candidatul propus de o majoritate parlamentară. 

Potrivit lui Igor Dodon, argumentul Maiei Sandu că majoritatea parlamentară nu avea un candidat nu este valabil, pentru că, oficial, nu exista un candidat desemnat, deoarece Curtea Constituţională a anulat decretul anterior semnat de Maia Sandu, privind desemnarea Nataliei Gavriliţa la funcţia de premier, în rezultat a fost anulată şi candidatura Marianei Durleşteanu.

În plus, Igor Dodon afirmă că Mariana Durleşteanu a anunţat pe Facebook că nu mai candidează la funcţia de premier, iar acea postare nu poate fi considerată ca un document oficial de refuz, aşa încât Maia Sandu să desemneze alt candidat.


 

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite