PAS şi PDA, acţiune publică în faţa Guvernului: Guvernarea se face vinovată de situaţia producătorilor de mere şi nuci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Viitorul bloc ACUM, format din PAS şi PDA, consideră că guvernarea se face vinovată de situaţia în care s-au pomenit producătorii de fructe în anul curent, când au fost nevoiţi să lase roada pe dealuri. ACUM a organizat o acţiune publică în care a împărţit mere şi nuci şoferilor din Chişinău, îndemnându-i să susţină producătorii autohtoni prin procurarea produselor autohtone, transmite IPN.

Potrivit vicepreşedintelui Platformei Demnitate şi Adevăr Alexandru Slusari prin acţiunea respectivă ACUM acuză actualul Guvern de incompetenţă şi îl face răspunzător direct de situaţia în care s-au pomenit producătorii de mere şi nuci.

„Din peste 600 de mii de tone de fructe produse în 2018, la export au ajuns doar 20%. Statul nu ajută cu nimic la colectarea şi procesarea locală de fructe, lăsând pe seama întreprinderilor de procesare politica de preţuri la colectarea fructelor. Asta îi ruinează pe agricultorii noştri. De asta se fac vinovaţi politicienii numiţi la conducerea Ministerului Agriculturii şi Ministerului Economiei”, a spus Alexandru Slusari.


Vicepreşedintele PDA Inga Grigoriu este de părere că imaginile apărute în spaţiul public, cu roada lăsată pe dealuri de fermieri, reflectă starea dezastruoasă în care au ajuns agricultorii, or o guvernare grijulie nu admitea ca să se piardă tone de fructe.

„O guvernare grijulie nu avea să admită înţelegeri de cartel prin care să favorizeze businessul de familie al unui înalt demnitar de stat, monopolul şi bătaia de joc faţă de oamenii care trăiesc pe acest pământ”, a spus Inga Grigoriu.

Potrivit directorului executiv al Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco, cu regret agricultura şi agricultorii au avut parte în anii de independenţă, dar mai ales în ultimii ani, de un tratament jignitor şi iresponsabil. Directorul a acuzat acces limitat la finanţe din cauza rigorilor de creditare prea stricte. Fermierii, de asemenea, nu au acces la piaţa comercializării produselor agricole, din cauza unor companii monopoliste.

Radu Marian, membru al Biroului Politic permanent PAS, s-a referit la înţelegerile de cartel pe piaţa nucilor şi merelor. Potrivit lui, doar trei companii deţin certificat de export pe piaţa UE, una dintre care este o rudă a lui Pavel Filip. Lipsa susţinerii din partea statului pentru obţinerea certificatelor de export, dar şi roada excesivă sunt alte motive ale respectivei situaţii.

Pentru a îmbunătăţi starea agricultorilor, viitorul Bloc ACUM susţine că, la puţin timp după preluarea guvernării, va asigura independenţa şi funcţionalitatea Consiliului Concurenţei, care va contracara toate acordurile de cartel şi va asigura mecanisme de procurare a produselor autohtone de către companiile prelucrătoare autohtone. La fel, vor fi iniţiate programe de instruire în domeniul marketing-ului, pentru a creşte atractivitatea produselor pe piaţa externă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite