Liderii AIE sunt condamnaţi să rămână împreună încă un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În pofida prognozelor sumbre lansate de Marian Lupu, analiştii spun că Alianţa nu se va destrăma FOTO Tudor Iovu
În pofida prognozelor sumbre lansate de Marian Lupu, analiştii spun că Alianţa nu se va destrăma FOTO Tudor Iovu

Spiritele par să se calmeze în coaliţia de guvernare. Analiştii politici explică: niciunul din cele trei partide din AIE nu este pregătit să intre în campania electorală.

După răbufnirea lui Marian Lupu, care prevestea deunăzi destrămarea coaliţiei de guvernare, colegul său Dumitru Diacov este mai optimist. El speră că Alianţa pentru Integrare Europeană va rămâne funcţională până la sfârşitul mandatului, iar alegerile parlamentare anticipate vor fi evitate.

„Nu există alternative pentru o altă guvernare în Republica Moldova, pentru o reconfigurare. Potenţialul acestei coaliţii nu a s-a consumat. Trebuie cumva să liniştim în noi acest cucoşism şi să ne apucăm de lucru. Nu avem alte soluţii“, a declarat ieri, împăciuitor, preşedintele de onoare al democraţilor.

Şi liberalul Mihai Ghimpu i-a îndemnat pe cei doi Vlazi să înceteze războiul şi reglările de conturi sau să-şi dea demisia ambii. „Nici Plahotniuc nu e vacă sacră, nici Filat. Noi am fost aleşi să aducem schimbare, aşa că ori fac pace, ori pleacă“, a spus deputatul.

La rândul său, liderul liberal-democraţilor a explicat că am putea ajunge la anticipate doar în două cazuri: dacă Parlamentul nu ia nicio decizie timp de trei luni sau dacă Guvernul va fi demis, iar Legislativul va respinge alte două cabinete de miniştri. Vlad Filat a dat asigurări că deputaţii PLDM vor aproba legile importante pentru ţară şi nu vor vota demisia Guvernului Filat. Astfel, un nou scrutin ar fi posibil doar dacă PL, PD şi PCRM ar vota împreună.

„Suicid comun“

Directorul Institutului de Marketing şi Sondaje, Doru Petruţi, spune însă că niciun partid nu este pregătit acum de alegeri. „Este o perioadă foarte proastă pentru campanie, iar politicienii au nevoie de cel puţin şase luni ca să pregătească terenul cu măsuri populiste şi realizări. Nu cred că partidele din AIE au acum chef de un suicid în comun“, explică sociologul.

„Anticipatele nu sunt decât o mică sperietoare pe care unele partide o arată din când în când. Nu sunt posibile alte calcule şi alte alianţe, deoarece orice partid care va ieşi din linie îşi va pierde credibilitatea. Nu au încotro, vor trebui să se înţeleagă şi să rămână împreună încă un an“, mai afirmă expertul.   


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite