Igor Dodon a fost învestit în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova: „Nu voi dezamăgi“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Igor Dodon via Facebook
FOTO Igor Dodon via Facebook

Noul preşedinte ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat vineri, 23 decembrie, la ceremonia de învestire a sa în funcţie. Dodon a preluat mandatul de la predecesorul său, Nicolae Timofti.

Igor Dodon depune jurământul şi ţine un discurs în cadrul ceremoniei de învestire în funcţie.

UPDATE 14.00 Câteva persoane din cadrul organizaţiei non guvernamentale „Tinerii Moldovei” protestează la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, acolo unde Igor Dodon urmează să depună flori. „Ruşine”, „Dodon, ia coroana înapoi”, scandează manifestanţii, inconjuraţi de un cordon de poliţie.

UPDATE 13.30 Şedinţa solemnă comună a Parlamentului şi Curţii Constituţionale a fost declarată închisă de către speaker-ul Andrian Candu. Preşedintele Republicii Moldova se deplasează spre Monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău pentru a depune flori. 

„Poporul este suveranul acestei ţări, iar instituţiile statului, începând cu Parlamentul şi Guvernul, trebuie să fie în sjulba cetăţenilor. Vă rog şi vă avertizez: trataţi foarte serios acest mesaj al poporului. În eventualitatea ignorării de către clasa politică de a scoate instituţiile statului de sub influenţa grupurilor de interese, voi acţiona în numele poporului, voi lupta alături de popor , voi readuce statul în slujba cetăţenilor..Statalitatea şi suveranitatea nu vor fi subiecte de discuţii. Eu ca şi majoritatea absolută a cetăţenilor ţării noastre vreau să-mi cresc copiii şi să făuresc într-o ţară independentă”, a menţionat Dodon, în discursul de după depunerea jurământului.

UPDATE 13.05 Igor Dodon a depus jurământul în cadrul şedinţei solemne comune a Parlamentului şi Curţii Constituţionale. 

UPDATE 12.45 Igor Dodon şi-a făcut apariţia în scuarul Palatului Republicii, alături de soţia sa şi doi feciori. Câteva zeci de susţinători l-au întâmpinat cu urale. 

„Nu voi ceda, nu voi uita ceea ce am promis, împreună vom învinge, nu va fi simplu, avem o majoritate parlamentara care gândeşte altfel. Dacă voi avea suportul vostru vom reuşi, vă promit solemn: nu vă voi dezamăgi. Noi dorim stabilitate, un viitor demn copiilor, salarii mai bune, regulă în ţară. Putem asigura acest lucru doar dacă vom fi împreună. Vă amintesc că în această luptă ne-am asigurat că vom menţine statalitatea şi identitatea moldovenească. Voi fi un preşedinte al tuturor. Voi face tot posibilul ca cetăţenii Moldovei să fie mai uniţi”.

„O dată la trei, patru luni voi fi în fiecare raion al Moldovei şi voi da darea de seamă. Doar aşa putem să izbutim în lupta noastră, Vă felicit încă o dată cu acest victorie, a poporului moldovenesc”, a declarat Dodon în faţa mulţimii.

După o pauză de 20 de ani, de la ultimele alegeri prezidenţiale directe din 1996, moldovenii au avut posibilitatea în acest an din nou să-şi aleagă preşedintele ţării în mod direct. Din anul 2000, şeful statului a fost ales de către Parlament cu votul a cel puţin 61 de deputaţi.

Ceremonia de învestire în funcţie a noului preşedinte ales va avea loc în incinta Palatului Republicii din centrul Capitalei.

Igor Dodon declara anterior că şi-ar dori ca procedura de învestire să aibă loc în aer liber, în aşa fel ca cetăţenii care doresc să o vadă, să aibă această posibilitate. 

Speaker-ul Parlamentului, Andrian Candu, i-a dat planurile peste cap, declarând că la eveniment vor participa foarte mulţi oficiali străini de rang înalt, iar din motive de securitate sunt foarte puţine şanse ca evenimentul să fie realizat afară.

Printre invitaţi la evenimentul de astăzi va fi şi vicepremierul Rusiei, Dmitrii Rogozin.

De menţionat că unii politicieni de la Chişinău au decis să boicoteze evenimentul, precum e cazul ministrului Apărării, liberalul Anatol Şalaru sau a deputaţilor neafiliaţi Iurie Leancă şi Eugen Carpov. La fel, PL, PLDM, PCRM au anunţat că nu vor participa la ceremonie.

Astfel, programul lui Igor Dodon arată în felul următor:

La ora 12.45, preşedintele Igor Dodon va rosti un discurs în faţa cetăţenilor care vor fi prezenţi în scuarul Palatului Republicii.
La ora 13.00, va avea loc şedinţa solemnă comună a Parlamentului şi Curţii Constituţionale unde Igor Dodon va depune jurământul constituţional şi va rosti un discurs.
La ora 14.00 preşedintele Republicii Moldova va depune flori la Monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău.

La ora 15.30, va avea loc întrevederea cu delegaţia Federaţiei Ruse, condusă de Dmitrii Rogozin, viceprim-ministrul Federaţiei Ruse. (filmări de protocol). După întrevedere vor avea loc declaraţii pentru presă.

La ora 16.20, întrevedere cu delegaţia Republicii Belarus, condusă de Mihail Rusîi,viceprim-ministrul Republicii Belarus. După întrevedere vor avea loc declaraţii pentru presă.

La ora 17.00, întrevedere cu delegaţia Republicii Franceze, condusă de Eduard Ferrand, vicepreşedintele Grupului Europa Naţiunilor şi Libertăţii, Şeful Delegaţiei Frontului Naţional în Parlamentul European. (filmări de protocol). După întrevedere vor avea loc declaraţii pentru presă.

La ora 18.10, întrevedere cu delegaţia Republicii Armenia, condusă de Şavarş Mikaelovici Kocearean, viceministrul Afacerilor Externe. (Filmări de protocol). După întrevedere vor avea loc declaraţii pentru presă.

Igor Dodon a fost ales în funcţia de preşedinte al ţării în urma alegerilor prezidenţiale din 13 noiembrie 2016, atunci când în turul doi de scrutin a obţinut 52% din voturile cetăţenilor, depăşind astfel contracandidatul său proeuropean, preşedintele PAS, Maia Sandu - 48%.

Pe 13 decembrie, Curtea Constituţională i-a validat mandatul de preşedinte al Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite