Grupul de iniţiativă pentru anularea sistemului mixt de vot va fi creat repetat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Grupul de iniţiativă pentru organizarea referendumului legislativ prin care să fie anulat sistemul mixt de vot reia procedura de înregistrare. Duminică, 11 februarie, va fi organizată adunarea generală de constituire. Procedură este reluată după refuzul Comisiei Electorale Centrale de a înregistra grupul de iniţiativă, fiind invocate încălcări de procedură.

Adunarea de constituire va avea loc la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, începând cu ora 08.30.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Ştefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici şi Reforme, a spus că au fost înlăturate toate lacunele menţionate de CEC, astfel ca, de această dată, să nu mai fie invocate pretexte de neînregistrare. 

„Republica Moldova este într-o cădere liberă la capitolul democraţie şi nu există o altă cale de a debloca această situaţie decât să ne întoarcem dreptul de a alege noi guvernarea. Unica soluţie este referendumul prin care să ne întoarcem sistemul proporţional de vot”, a spus Ştefan Gligor.

Stella Uţica, expert în cadrul Institutului de Politici Publice, a spus că formatul actualului Parlament nu reprezintă interesele cetăţenilor, iar dacă următoarele alegeri vor avea loc în baza sistemului electoral mixt, situaţia va fi şi mai gravă. Organizarea unui referendum legislativ este singurul instrument democratic pentru a desfăşura în Republica Moldova alegeri libere şi corecte. Stella Uţica a făcut apel către cetăţenii care doresc să vină la adunare să aibă cu ei buletinul de identitate, copia buletinului şi mărţişoare în piept.

Andrei Lutenco, director de programe la Centrul de Politici şi Reforme, a declarat că se merge repetat pe acest exerciţiu pentru a readuce încrederea cetăţenilor în alegeri.

Sergiu Tofilat, expert al asociaţiei Comunitatea „WatchDog.md”, a declarat că în condiţiile sistemului mixt de vot, care îi convine doar Partidului Democrat, cetăţenii nu vor mai avea dreptul să schimbe guvernarea dacă se va constata că aceasta nu le reprezintă interesele. „Acest lucru nu îl putem tolera”, a spus Sergiu Tofilat.

Lilia Carasciuc, director executiv Transparency International Moldova, a menţionat că prin refuzul de a înregistra de iniţiativă s-a încercat să se pună rezistenţe iniţiativelor cetăţeneşti. „Ceea ce ne rămâne de făcut este să ne împotrivim, să facem ca în această ţară să funcţioneze democraţia şi să fie date şanse tuturor partidelor să ajungă la guvernare”, a adăugat Lilia Carasciuc.

Potrivit Ianinei Spinei, expert Transparency International Moldova, mai multe organizaţii internaţionale sunt îngrijorare înrăutăţirea situaţiei din Republica Moldova, pe toate dimensiunile. În aceste condiţii. societatea civilă şi toţi cetăţenii trebuie să-şi unească eforturile, ca lucrurile să nu degradeze şi mai tare.

„Republica Moldova intră într-o fază periculoasă. Pentru prima dată de la obţinerea independenţei, a ieşit din cadrul normal al democraţiei. De aici mai avem o singură treaptă până la regimul autocratic, unde totul este în mâinile unei singure persoane. Suntem obligaţi să luptăm contra acestui regim”, a spus analistul Victor Ciobanu.

Pentru a fi creat grupul de iniţiativă la adunare trebuire să participe 300 de cetăţeni cu drept de vot, dintre care 100 trebuie să facă parte ulterior din grupul de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor. Următoarea procedură va fi depunerea actelor la CEC pentru înregistrarea grupului de iniţiativă. Dacă CEC va înregistra grupul, acesta va trebui să colecteze, în termen de 2-3 luni, cel puţin 200 de mii de semnături.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite