Eurodeputat: Moldova mai are de făcut mulţi paşi pentru a obţine asistenţa macrofinanciară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Parlamentului European Siegfried Mureşan este de părere că asistenţa macrofinanciară a UE nu poate fi acordată atât timp cât autorităţile din Republica Moldova nu demonstrează că lucrează doar în interesul cetăţenilor.

Concluziile Consiliului Uniunii Europene referitoare la relaţiile cu Moldova, adoptate luni, 26 februarie, de miniştrii de externe ai statelor membre, arată clar că aceasta mai are mulţi paşi de făcut pentru a beneficia de asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro, menţionează eurodeputatul într-o declaraţie politică de presă, citată de IPN.

„Există condiţionalităţi tehnice şi politice foarte clare pentru ca prima tranşă din aceşti bani să fie eliberată. Ele ţin de respectarea statului de drept, combaterea corupţiei şi, mai ales, de punerea în acord a legislaţiei electorale cu recomandările Comisiei de la Veneţia. Republica Moldova trebuie să îndeplinească aceste condiţionalităţi, altfel banii nu vor putea fi acordaţi”, spune Siegfried Mureşan.

Potrivit eurodeputatului, se vede că Uniunea Europeană îşi reafirmă angajamentul privind asocierea economică şi politică cu Republica Moldova, însă autorităţile de la Chişinău trebuie să urgenteze implementarea reformelor stabilite de comun acord în cadrul Acordului de Asociere pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să se bucure pe deplin de beneficiile apropierii de UE: instituţii consolidate şi modernizate, o justiţie mai bună, şcoli şi spitale mai bune, o economie mai competitivă.

„Aşteptările cetăţenilor sunt clare: vor o justiţie independentă şi o guvernare mai bună. Uniunea Europeană a înţeles acest lucru, de aceea va folosi toate instrumentele pe care le are să se asigure că reformele aşteptate de oameni sunt accelerate şi că rezultatele sunt concrete. Şi eu vreau ca banii europeni să ajungă la Chişinău, dar pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie să existe garanţia că vor fi folosiţi de instituţii reformate care utilizează banii cât mai eficient în interesul cetăţenilor”, a declarat Siegfried Mureşan.

Discutând relaţia cu Moldova, Consiliul de Afaceri Externe al Uniunii Europene şi-a reafirmat luni, 26 februarie, sprijinul pentru ţară, însă a subliniat că acest sprijin este condiţionat de realizarea a mai multe reforme reale, în special în domeniul justiţiei, luptei anticorupţie şi economiei. Consiliul şi-a exprimat dezamăgirea că unele recomandări ale Comisiei de la Veneţia privind sistemul electoral nu au fost respectate. Printre problemele nerezolvate se numără lipsa unui consens naţional privind reforma electorală şi vulnerabilitatea candidaţilor din circumscripţiile uninominale în faţa influenţei oamenilor de afaceri sau a altor actor externi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite