Dodon solicită să fie plafonate salariile şefilor întreprinderilor de stat: Să nu depăşească suma a două salarii medii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Republicii Moldova a anunţat miercuri, 5 aprilie, că a pregătit două iniţiative legislative. În prima, Dodon solicită să fie plafonat salariul şefilor întreprinderilor de stat, pentru că ar fi exagerat de mare. În cea de a doua, şeful statului cere ca taxa de moştenire a bunurilor să nu depăşească suma de 1.000 de lei.

Potrivit proiectului de lege se propune ca taxarea succesorilor de gradul I, care au o prioritate naturală în raport cu toate celelalte persoane cu vocaţie succesorală, să fie la un preţ simbolic. Astfel, taxele pentru autentificarea testamentelor şi eliberarea certificatelor de moştenitor, precum şi pentru serviciile notariale să fie nu mai mari de 1.000 de lei.

În altă ordine de idei, Igor Dodon susţine că există discrepanţe uriaşe dintre salariile conducătorilor unităţilor de reglementare cu autonomie financiară, precum şi a conducătorilor şi ale altor demnitari de stat. 

„Consider inadmisibil ca în Republica Moldova, o ţară în care, potrivit statisticilor, circa un milion de cetăţeni trăiesc la limita sărăciei, să existe nejustificat salarii care pot ajunge la câteva zeci de mii de lei pe lună. Afirm cu toată certitudinea că nu putem tolera astfel de venituri uriaşe, care depăşesc chiar şi cele mai înalte standarde de salarizare din mediul privat, inclusiv în condiţiile în care salariul mediu pe economie este de aproape cincisprezece ori mai mic. În acelaşi timp, propun să fie revăzute şi principiile de salarizare a administratorilor întreprinderilor de stat şi conducătorilor întreprinderilor cu capital majoritar de stat, care la fel ridică salarii fabuloase, deşi aceste companii nu înregistrează performanţe financiare pozitive”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook

Dodon a prezentat şi câteva cifre. Conform acestora, conducătorul ANRE are un salariu lunar de circa 60.000 lei, cel al MoldATSA - 85.000 lei, Moldtelecom – 50.770 lei, etc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite