Dodon: Aşa-numita lege anti-propagandă este neconstituţională şi va fi restituită Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon a declarat luni, 18 decembrie, că nu va promulga legea ce prevede interzicerea propagandei ruse în Republica Moldova, pe motiv că aceasta este neconstituţională. Şeful statului a decis să o întoarcă Parlamentului spre reexaminare.

Preşedintele ţării afirmă că a primit până acum mai multe adresări din partea societăţii civile, inclusiv din partea Adunării Populare a Găgăuziei, a consiliilor locale şi alte instituţii prin care acestea îşi exprimă îngrijorarea şi dezacordul cu legea adoptată. 

„În toate adresările se atenţionează asupra limitării exprese a garanţiilor constituţionale privind libertatea de exprimare, libertatea de opinie, dreptul la informare, libertatea presei, totodată, fiind instituită cenzura, fapt inadmisibil într-un stat democratic”, a subliniat Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

Şeful statului consideră că această siatuaţie este una fără precedent. În opinia sa, cetăţenii Republicii Moldova trebuie să dispună de posibilitatea de a fi informaţi din toate sursele pentru a putea analiza, înţelege şi aprecia evenimentele ce au loc în ţară şi peste hotare.

„Democraţia înseamnă pluralism de opinie, ceea ce înseamnă că fiecare decide ce doreşte să privească, şi acest lucru nu poate fi impus de o majoritate de la guvernare care nici nu se bucură de susţinerea poporului”, a adăugat Dodon.

Proiectul de lege privind modificarea Codului Audiovizualului, prin care se propune interzicerea propagandei ruse în Republica Moldova, a fost votat de Parlament joi, 7 decembrie, în două lecturi. Proiectul de lege a fost susţinut de către 61 de deputaţi.

Igor Dodon a dat asigurări că legea privind modificarea Codului Audiovizualului votată joi, 7 decembrie, în Parlamentul de la Chişinău, prin care se interzice difuzarea emisiunilor politico-analitice şi militare ale televiziunilor ruseşti, nu va fi promulgată.

Iniţiativa de interzicere a propagandei ruse a fost semnată de către deputaţii PDM şi PPE, având ca scop securizarea spaţiului informaţional, prin limitarea difuzării şi retransmisiei pe teritoriul Republicii Moldova a emisiunilor informaţional-analitice, politice, militare, din state care nu au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. 

Proiectul are drept obiectiv lupta cu propaganda şi manipularea din exteriorul ţării, care poate aduce grave prejudicii securităţii informaţionale a statului şi cetăţenilor săi. Autorii se referă în special la propanda rusă.

Precizăm faptul că această iniţiativă se referă strict la limitări ce ţin de emisiunile informativ-analitice şi nu va afecta în niciun fel retransmiterea pe teritoriul Republicii Moldova a programelor de divertisment sau a altor tipuri de programe ale posturilor de televiziune din afara ţării care nu au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite