Audronius Ažubalis, ministrul de Externe al Lituaniei: „În problema transnistreană negocierile rămân a fi unica opţiune“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conflictul transnistrean rămâne nesoluţionat de prea mult timp, consideră Audronius Ažubalis, ministru al Afacerilor Externe al Lituaniei, ţară care a deţine preşedinţia în exerciţiu a OSCE. Înainte de a începe o vizită oficială în Republica Moldova, Ažubalis, într-un text de opinie, a vorbit despre priorităţile Preşedinţiei lituaniene a OSCE.

"Când şefii de stat şi de Guvern ai statelor membre OSCE s-au întâlnit la Astana în luna decembrie a anului trecut, aceştia au reiterat angajamentul lor faţă de viziunea comună „privind o comunitate liberă, democratică, unică, indivizibilă pentru securitatea euroatlantică şi eurasiatică", care se întinde pe întreg spaţiul OSCE. Pentru a transpune această viziune în realitate, dânşii au convenit „asupra necesităţii unor eforturi sporite pentru a soluţiona conflictele existente în spaţiul OSCE pe cale paşnică şi prin negocieri." Soluţionarea aşa-numitor „conflicte prelungite" se regăseşte printre cele mai înalte priorităţi ale Preşedinţiei lituaniene. Mai simplu, conflictul transnistrean, precum şi alte conflicte asemănătoare din spaţiul OSCE, rămâne nesoluţionat de prea mult timp.

Totodată, noi înţelegem că succesul nu va veni peste noapte, şi că nu există alternativă angajamentului ferm şi perseverent. Paşii mici sunt importanţi - esenţial este, să se asigure că aceştia duc în direcţia corectă.

Anul trecut am remarcat nişte paşi mici, dar importanţi în procesul de reglementare transnistreană. Oamenii din nou pot călători cu trenul din Chişinău spre Odesa prin Tiraspol. Fermierii moldoveni pot fi siguri că vor putea în continuare să-şi prelucreze pământul de pe malul stâng al râului Nistru. Iar liderii politici, bunăoară Prim-ministrul moldovean, Vlad Filat, şi liderul transnistrean, Igor Smirnov, s-au obişnuit să se întâlnească în cadrul meciurilor de fotbal. Toate aceste evoluţii marchează paşii bineveniţi spre normalitate.

Însă calea spre o pace şi securitate veritabilă este foarte lungă, şi noi trebuie să continuăm să mergem înainte. Fiecare pas, oricât de mic, apropie şi mai mult realitatea unui mediu stabil şi sigur, precum şi viziunea ambiţioasă de la Astana.

Iată de ce, eu, în calitatea mea de Preşedinte în Exerciţiu al OSCE, voi promova reluarea negocierilor oficiale în formatul "5+2" în cadrul întrevederilor cu înalţii oficiali de pe ambele maluri ale râului Nistru în timpul vizitei mele în Moldova din zilele următoare. Aceste discuţii nu vor servi drept licoare magică, însă pot avansa eforturile noastre întru atingerea scopului final, pas cu pas. Deşi îndelungate şi dificile, negocierile rămân a fi unica opţiune.

Înainte de încheierea Preşedinţiei lituaniene a OSCE pe 31 decembrie, aştept să văd rezultate concrete din partea grupurilor de experţi, care se vor ocupa de problemele zilnice cu care se confruntă oamenii din regiune. Reluarea şedinţelor grupurilor de experţi a fost un pas binevenit, iar obţinerea de rezultate va fi următorul.

Un alt pas util în direcţia corectă va fi reluarea serviciilor de telefonie fixă între ambele maluri ale râului. Înainte de a transmite Preşedinţia OSCE succesorului meu irlandez, sper că oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru vor putea să comunice direct prin legătură telefonică fixă, precum se face în marea parte a lumii. Întreruperea artificială a serviciilor de telefonie între maluri a durat prea mult.

Permiteţi-mi să accentuez, chiar de la începutul Preşedinţiei noi am organizat o vizită de studiu la Viena pentru studenţii din universităţi de pe ambele maluri ale râului Nistru. Studenţii au avut ocazia să se întâlnească cu personalităţile-cheie ale OSCE şi să asiste la prima şedinţă a Consiliului Permanent, prezidat de Preşedinţia lituaniană. Acest lucru a fost încă un pas care a marcat apropierea între societăţile de pe ambele maluri".

Preşedintele în Exerciţiu al OSCE, Ministru al Afacerilor Externe al Lituaniei, Audronius Ažubalis, va vizita Republica Moldova în perioada 8-10 februarie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite