„Au probleme de integritate”. Igor Dodon a respins candidaturile Guvernului la funcţiile de miniştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

După ce a semnat joi, 21 decembrie, decretul de demitere din funcţii a şase miniştri din Guvernul Filip la propunerea Executivului, Igor Dodon a refuzat să numească în funcţii noile candidaturi propuse de către prim-ministru. Preşedintele şi-a motivat decizia prin faptul că aceştia au probleme de integritate.

„Majoritatea candidaţilor propuşi au demonstrat inconsecvenţă, lipsă de profesionalism şi oportunism regretabil în funcţiile şi activităţile desfăşurate anterior”, a menţionat Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui, mai mulţi candidaţi au probleme de integritate „şi mai grav unii dintre aceştia au fost personal implicaţi în frauda bancară participând la luarea deciziilor care au dus la devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova”.

Conform legislaţiei, Igor Dodon poate să refuze să semneze decretul de numire în funcţie a miniştrilor doar o singură dată, a doua oară el este obligat să numească în funcţii miniştrii. Dodon însă a dat asigurări că nu-i va accepta nici a doua oară, fapt ce înseamnă că Parlamentul se va adresa Curţii Constituţionale pentru o soluţie, iar cel mai probabil CC va constata că preşedintele este pasibil de suspendare pentru încălcarea Legii Supreme.

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 19 decembrie, despre iniţierea remanierilor în Guvernul de la Chişinău. Democratul a precizat că se doreşte formarea unei echipe de tehnocraţi în Executiv. 

Potrivit preşedintelui PDM, şapte nume noi se vor regăsi în Cabinetul de Miniştri, printre cele mai sonore fiind ex-premierul Iurie Leancă, fostul prim-ministru Chiril Gaburici şi fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase.

Preşedintele Igor Dodon a declarat marţi, 19 decembrie, că nu acceptă propunerile Partidului Democrat privind numirea în funcţie a cinci noi miniştri şi a doi vicepremieri. Şeful statului a dat asigurări că va semna decretele de demitere din funcţie a miniştrilor ce ar urma să fie demişi la iniţiativa democraţilor, însă nu va semna şi decretele de numire în funcţie a noilor miniştri şi a vicepremierilor.

Deputatul Valeriu Ghileţchi a dat de înţeles că, în cazul în care Igor Dodon va refuza să semneze şi pentru a doua oară decretul, deşi îl obligă Constituţia, atunci deputaţii vor sesiza Curtea Constituţională, iar rezultatul ar putea fi acelaşi precum în cazul numirii ministrului Apărării, Eugen Sturza, când preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în urma hotărârii CC, a preluat temporar funcţia şefului statului privind semnarea decretelor în acest sens.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite