Previziuni paralele pentru piaţa monetară. Banca Naţională nu e de acord cu prognozele IDIS „Viitorul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca Naţională
nu e de acord cu prognozele IDIS „Viitorul”
Banca Naţională nu e de acord cu prognozele IDIS „Viitorul”

Piaţa monetară din Republica Moldova pe parcursul anilor 2013-2014 a fost una stabilă, în pofida jocurilor de culise ale proprietarilor din sectorul bancar. Potrivit Monitorului Economic, realizat de IDIS „Viitorul”, în 2015 inflaţia poate atinge cifra de 19-20%, iar valoarea medie anuală a unui euro şi a unui dolar va fi de 22,7 lei şi, respectiv, de 20,7 lei.

Expertul economic de la IDIS „Viitorul”, Sergiu Gaibu, a declarat pentru Adevărul Moldova că prognozele sunt făcute în urma evaluării fluxurilor si refluxurilor de valută din ţară, crizei din Federaţia Rusă şi devalorizării leului moldovenesc.

Preţuri mai ridicate

În aceste condiţii şi, ţinând cont de faptul că economia RM este dependentă de importuri în proporţie de circa 60%, inflaţia va creşte proporţional cu deprecierea valutei naţionale, crede expertul. De asemenea, potrivit lui, îşi va face efectul revizuirea unor serii de tarife. „Companiile ce livrează energie electrică şi gaze naturale deja au depus o cerere de creştere a preţurilor acestora. În aceste condiţii, inflaţia va atinge valori de două cifre în 2015. Instrumentele monetare ale BNM au efect extrem de limitat asupra inflaţiei şi distructiv asupra celorlalte componente ale indicatorilor macroeconomici”, ne-a mai spus Sergiu Gaibu.

Economiştii de la IDIS „Viitorul” amintesc în Monitorul Economic că, în prezent, Moldova se confruntă cu o criză similară celei din anul 1998, când recesiunea din Rusia a fost simţită şi la noi în ţară. Din cauza embargourilor aplicate din 2006 până în prezent de către Rusia, a scăzut exportul spre această ţară, ceea ce a făcut ca impactul să fie amortizat. În rezultatul acestei crizei, au suferit atât exporturile Moldovei către ţările CSI, în principal Rusia, cât şi veniturile muncitorilor din Rusia, ceea ce s-a răsfrânt asupra remitenţelor, se arată în analiza economică a experţilor IDIS „Viitorul”. Calculele economiştilor arată că, dacă pe parcursul primelor trei trimestre ale anului 2014 remitenţele au fost mai mari decât în 2013, atunci în ultimele luni ale anului trecut remitenţele au scăzut. Decalajul negativ se poate cifra la circa 800 milioane de dolari pentru 2015.

Este necesară accelerarea reformelor

În ceea ce priveşte cursul valutar, experţii prognozează o depreciere a leului moldovenesc faţă de moneda euro şi dolar. În Monitorul Economic, prognoza medie a cursului valutar pentru anul 2015 este de 20,7 lei pentru un dolar şi de 22,7 lei pentru un euro. Aceste estimări au fost făcute în baza intrării şi ieşirii de valută în Republica Moldova. Sergiu Gaibu crede că nu doar problemele externe joacă un rol asupra cursului valutar, ci şi cele interne, în special din sectorul bancar. „Este necesară accelerarea reformelor şi negocierea creşterii suportului financiar din partea UE. Acestea vor contribui atât la îmbunătăţirea climatului economic pentru atragerea investitorilor străini, cât şi la suplinirea pieţei cu resurse valutare suplimentare şi reducerea decalajului între cererea şi oferta de valută”, a menţionat expertul.

Cifrele Băncile Naţionale din Moldova sunt diferite de cele ale experţilor. În raportul prezentat pe 5 februarie de către guvernatorul Dorin Drăguţanu, se menţionează că, potrivit scenariului din runda curentă de prognoză, rata anuală a inflaţiei va înregistra nivelul de 5,8 % pentru anul 2015 şi 6,1 % în anul 2016. În acelaşi timp, potrivit BNM, valori maxime ale inflaţiei vor fi înregistrate în trimestrele I şi II ale anului 2016.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite