Liberalii contestă o prevedere prin care unii vameşi au dreptul la prime anuale de 10% din veniturile încasate la buget în urma depistării unor încălcări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar vameşii din echipele mobile pot beneficia de prime anuale FOTO customs.gov.md
Doar vameşii din echipele mobile pot beneficia de prime anuale FOTO customs.gov.md

Partidul Liberal a depus o nouă sesizare la Curtea Constituţională şi cere să fie examinată legea, care prevede că doar vameşii din echipele mobile urmează să fie stimulate cu premii anuale de 10% din salariul anual total.

Potrivit liberalilor, această nouă prevedere adoptată pe 23 decembrie 2013, este o discriminare în domeniul salarizării funcţionarilor publici, în raport cu alte categorii de funcţionari, care se află în situaţii juridice similare prin statutul lor, „iar o astfel de reglementare instituie un dezavantaj în sarcina celor din urmă, fapt ce are ca rezultat ruperea echilibrului juridic dintre aceştia”.

„Guvernul sau Parlamentul nu au invocat un criteriu obiectiv care să justifice tratamentul juridic diferenţiat aplicat, or, toate categoriile de funcţionari enunţaţi, inclusiv cei din „domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei” activează în regim simultan, astfel încât consumul nervos, suprasolicitarea neuropsihică şi efortul psihic depus, precum şi condiţiile de risc pentru sănătate şi viaţă sunt aceleaşi.
În aceste condiţii, deşi toate categoriile de funcţionari enunţaţi prestează activitate cu implicaţii similare, tratamentul juridic în privinţa recompensării acestui efort psihic şi fizic este apreciat de legiuitor diferit, fapt ce în opinia autorilor sesizării constituie o sfidare a dispoziţiilor constituţionale enunţate“, scriu liberalii în nota informativă.

Autorii susţin că într-o notă a Guvernului se menţionează că „pentru aceste premii anuale pentru anii 2014 şi 2015 sunt prevăzute alocaţii anuale de 124,6 milioane de lei“.

"Estimările cadrului de resurse pe termen mediu denotă lipsa mijloacelor bugetare pentru majorarea cheltuielilor de personal în anii 2014-2015. În condiţiile constrângerilor bugetare existente, se propune extinderea termenului de intrare în vigoare a acestei norme până la 2016, cu modificarea respectivă a legii în cauză“, se mai spune în sesizare.

Totodată PL a cerut Curţii Constituţionale fixarea examinării în regim de urgenţă a acestei sesizări.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite